عوارض جانبی داروی تایکرب
تایکرب می تواند باعث بروز عوارض جانبی خفیف یا جدی شود. موارد زیر برخی از عوارض جانبی مهمی است که می تواند در طول مصرف داروی تایکرب ایجاد شود. موارد ذکر شده تمام عوارض جانبی این دارو را در بر نمی گیرد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی تایکرب، با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید. آنها می توانند نکاتی را در مورد نحوه مواجهه با عوارض جانبی که می توانند آزار دهنده باشد در اختیار شما قرار دهند.
عوارض جانبی خفیف
عوارض جانبی خفیف تایکرب می تواند شامل موارد زیر باشد:
• اسهال
• سندرم دست و پا (واکنش پوستی که معمولاً در دست و پا ایجاد می شود)
• تهوع و استفراغ
• راش
• خستگی (کمبود انرژی)
• استوماتیت (تورم یا زخم در دهان)
• سردرد
• ریزش مو
• تنگی نفس
• درد پشت پا و ساق پا
اکثر این عوارض جانبی با گذشت چند روز یا چند هفته از بین می روند. اما در صورت تشدید یا تداوم آنها، با پزشک خود یا پزشک داروخانه صحبت کنید.
- موارد مذکور تمام عوارض جانبی این دارو را در بی نمی گیرند. برای اطلاع از دیگر عوارض جانبی خفیف، از پزشک خود یا پزشک داروخانه راهنمایی بخواهید و یا برگه راهنمای تایکرب را مطالعه کنید.
عوارض جانبی جدی
معمولا عوارض جانبی جدی در نتیجه مصرف تایکرب به ندرت ایجاد می شود با این حال احتمال بروز آنها وجود دارد. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت بروز علائم شدید و یا نیاز به فوریت های پزشکی، به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
* واکنش های شدید پوستی، مانند سندرم استیونز جانسون و نکرولیز سمی اپیدرم (TEN). علائم آن می تواند با توجه به شرایط متفاوت باشد اما به طور کلی می تواند شامل موارد زیر باشد:
* پوست اندازی لایه ای پوست، همراه با تاول یا بدون آن
*درد در پوست
* تب
* بدن درد
* اختلال در بلع
• طولانی شدن QT (نوعی اختلال در ریتم قلب). بسیاری از افراد هیچ علائمی ندارند، اما علائم احتمالی آن می تواند شامل موارد زیر باشد:
o احساس سوزش در سینه
o بیهوشی بی دلیل
• کاهش عملکرد قلب. علائم این عارضه می تواند شامل موارد زیر باشد:
o تنگی نفس
o تورم در پاها و ساق پا (به عنوان مثال، در اطراف مچ پا)
o خستگی
o ضعف
سابر اطلاعات در مورد عوارض جانبی
شاید عجیب باشد که در هر زمان عوارض جانبی جدیدی در نتیجه مصرف این دارو رخ دهد. در ادامه اطلاعاتی در مورد برخی از عوارض جانبی این دارو که می تواند ایجاد شود ذکر شده است.
واکنش آلرژیک
مانند دیگر داروها، مصرف تایکرب در برخی از افراد می تواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک شود، اگرچه زمان وقوع آن هنوز مشخص نیست. علائم واکنش آلرژیک خفیف می تواند شامل موارد زیر باشد:
• راش پوستی
• خارش
• گرگرفتگی (ایجاد گرما و قرمزی در پوست)
دانستنی مفید:
همچنین بروز واکنش آلرژیک شدید به ندرت اتفاق می افتد اما احتمال ایجاد آن وجود دارد. علائم واکنش آلرژیک شدید می تواند شامل موارد زیر باشد:
• تورم زیر پوست، معمولاً در پلک ها، لب ها، دست ها یا پاها
• تورم زبان، دهان یا گلو
• مشکل در تنفس
در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید به تایکرب، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت احساس علائم تهدید کننده زندگی و یا نیاز به فوریت های پزشکی، به پزشک مراجعه کنید.
ریزش مو
اگر نگران ریزش مو در طول مصرف تایکرب هستید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می تواند گزینه های درمانی برای ریزش مو پیشنهاد کند و یا می تواند دارویی غیر از تایکرب را برای درمان سرطان تجویز کنند.
آسیب کبدی
تایکرب برای آسیب کبدی دارای هشدار جدی است. این جدی ترین هشدار سازمان غذا و دارو (FDA) است. این عبارت به پزشکان و بیماران در مورد عوارض دارویی که می تواند خطرناک باشد هشدار می دهد.
در آزمایش های بالینی و از زمان عرضه این دارو به بازار، نشان داده شده است که مصرف تایکرب می تواند باعث ایجاد آسیب کبدی شود. در برخی افراد، این آسیب کبدی شدید بوده است.
همچنین به ندرت، مرگ ناشی از آسیب کبدی در افرادی که از تایکرب استفاده می کنند نیز گزارش شده است. باید به این نکته توجه شود که هنوز نقش تایکرب در مرگ مشخص نیست. اگر سابقه بیماری کبدی دارید، حتماً پیش از مصرف تایکرب به پزشک خود اطلاع دهید.
مطالعات بالینی
یکی از راه های بررسی آسیب کبدی، جستجوی سطوح بالای آنزیم های کبدی (پروتئین) در خون است. سطوح بالای این آنزیم ها می تواند نشانه آسیب کبدی باشد. مطالعات بالینی نشان می دهند:
• 6 تا 53 درصد از افرادی که تایکرب مصرف کرده بودند، سطح بالایی از آنزیم های کبدی داشتند. کمتر از 1 درصد از این افراد دارای آسیب شدید کبدی بودند.
• 6 تا 43 درصد از افرادی که داروهای دیگری به غیر از تایکرب مصرف می کردند، دارای سطح بالایی از آنزیم های کبدی بودند. کمتر از 1 درصد از این افراد دارای آسیب شدید کبدی بودند.
این نتایج با توجه به عارضه ای که از تایکرب برای درمان آن استفاده می شد و در صورت مصرف دارو با داروهای دیگر متفاوت بود.
بررسی آسیب کبدی
اکثر افرادی که دارای سطح بالایی از آنزیم های کبدی هستند هیچ علامتی ندارند، به خصوص اگر سطح این آنزیم ها بسیار بالا نباشد.
با این حال، علائم آسیب شدید کبدی می تواند شامل زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)، درد و تورم در شکم (معده) و تورم در مچ پا یا پاها باشد.
پیش از مصرف تایکرب، پزشک آزمایشی برای بررسی عملکرد کبد تجویز می کند که شامل بررسی سطح آنزیم های کبدی در خون می شود. پزشک هر 4 تا 6 هفته در طول درمان با تایکرب به بررسی این سطوح ادامه می دهد. اگر سطح آنزیم های کبدی بیش از حد بالا برود، پزشک می تواند دوز مصرفی تایکرب را کاهش دهد یا داروی دیگری تجویز کند.
بیماری بینابینی ریه/پنومونیت
مصرف تایکرب می تواند در برخی از افراد، باعث ایجاد مشکلات ریوی شود. به طور خاص، تایکرب می تواند باعث ایجاد عارضه ای شود که به بیماری بینابینی ریه شناخته می شود. این بیماری به بیش از 200 عارضه مختلف التهابی اشاره دارد که می توانند ریه ها را تحت تأثیر قرار دهند. پنومونیت یک نوع بیماری بینابینی ریه است.
زمان وقوع مشکلات ریوی در افرادی که تایکرب مصرف می کنند مشخص نیست.
علائم بیماری ریوی بینابینی می تواند شامل تنگی نفس و سرفه خشک باشد. در صورت مشاهده این علائم در طول درمان با تایکرب، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک می تواند دوز مصرفی تایکرب را کاهش داده یا داروی دیگری تجویز کند.
سندرم دست و پا
مصرف تایکرب می تواند باعث ایجاد بیماری پوستی که به سندرم دست و پا معروف است، شود. آزمایش های بالینی نشان می دهد:
• 8 تا 53 درصد از افرادی که از تایکرب استفاده کردند، مبتلا به سندرم دست و پا شده اند و تا 12 درصد از افرادی که از تایکرب استفاده می کردند، دچار سندرم شدید دست و پا شده اند.
• کمتر از 1 تا 51 درصد افرادی که از داروهای دیگری به غیر از تایکرب استفاده می کردند، مبتلا به سندرم دست و پا بودند. همچنین تا 14 درصد از افرادی که از داروهای دیگر استفاده می کردند، مبتلا به سندرم شدید دست و پا شدند.
این نتایج با توجه به عارضه ای که از تایکرب برای درمان آن استفاده می شد و در صورت مصرف این دارو با داروهای دیگر، متفاوت بود.
علائم سندرم دست و پا می تواند شامل درد، قرمزی و تورم در کف دست و پا باشد. برخی از افراد ممکن است علائم را در دیگر نقاط بدن خود نیز داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است فقط در یک دست یا پا این علائم را مشاهده کنند. علائم شدید می تواند شامل احساس سوزش یا گزگز، تاول، ترک پوست و درد شدید باشد.
در صورت بروز علائم سندرم دست و پا در طول مصرف تایکرب با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک می تواند دوز مصرفی تایکرب را کاهش دهد یا داروی دیگری تجویز کند.
عفونت در اطراف ناخن
در طول مصرف تایکرب، ممکن است عارضه پارونیشیا (عفونت پوست اطراف ناخن انگشت دست یا پا) ایجاد شود. مطالعات بالینی درمورد تایکرب، که در زنانی که مبتلا به سرطان پستان مثبت گیرنده هورمونی (HR+)، HER2 مثبت (HER2+) متاستاتیک بودند انجام شد، این موضوع را نشان داد.
در مطالعات انجام شده، برخی از زنان تایکرب را همراه با تراستوزوماب (هرسپتین) و مهار کننده آروماتاز مصرف کردند. برخی دیگر، تایکرب را همراه با مهار کننده آروماتاز مصرف کردند. گروه سوم تراستوزوماب و مهار کننده آروماتاز مصرف کردند.
مطالعات نشان می دهند:
• 30٪ از زنانی که تایکرب را همراه با تراستوزوماب و مهار کننده آروماتاز مصرف کردند، دچار پارونیشیا شدند.
• 15٪ از افرادی که تایکرب را همراه با مهارکننده آروماتاز مصرف کردند دچار پارونیشیا شدند.
هیچ یک از افرادی که تراستوزوماب را با مهارکننده آروماتاز مصرف کرده بودند دچار پارونیشیا نشدند و پارونیشیا در آزمایش های بالینی افرادی که تایکرب را برای درمان انواع دیگر سرطان HER2+ مصرف می کردند گزارش نشد.
علائم پارونیشیا
علائم پارونیشیا می تواند شامل موارد زیر باشد:
• قرمزی یا حساسیت پوست اطراف ناخن به لمس
• تغییر در رنگ، شکل یا بافت ناخن
• تاول های چرکی در اطراف ناخن
• جدا شدن ناخن
در صورت بروز علائم پارونیشیا در طول مصرف تایکرب، با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک می تواند دارویی برای درمان عفونت تجویز کند. همچنین ممکن است دوز مصرفی تایکرب را کاهش دهد یا داروهای دیگری تجویز کند.
اسهال
اسهال یکی از عوارض جانبی رایج تایکرب است. در آزمایش های بالینی، اسهال شایع ترین دلیلی بود که مردم از مصرف تایکرب خودداری کردند.
آزمایش های بالینی نشان می دهند:
• 51 تا 69 درصد از افرادی که تایکرب مصرف می کردند دچار اسهال شدند. از این بین، 6 تا 13 درصد دچار اسهال شدید بودند.
• 9 تا 40 درصد افرادی که داروهایی غیر از تایکرب مصرف می کردند، مبتلا به اسهال شدند. از این بین، تا 10 درصد از آنها دچار اسهال شدید بودند.
این نتایج با توجه به عارضه ای که از تایکرب برای درمان آن استفاده می شد و در صورت مصرف این دارو با داروهای دیگر، متفاوت بود.
اسهال شدید می تواند منجر به کم آبی بدن (سطح پایین مایعات) شود. اگرچه این عارضه بسیار نادر است، اما در افرادی که از تایکرب استفاده می کنند، مرگ ناشی از اسهال نیز رخ داده است. زمان وقوع این عارضه مشخص نیست.
در بیشتر موارد، اسهال هنگام شروع مصرف تایکرب رخ می دهد. اکثر مردم آن را در 6 روز اول شروع درمان تجربه می کنند و به طور معمول 4 تا 5 روز طول می کشد.
بروز اسهال در طول درمان با تایکرب
در صورت بروز اسهال در حین مصرف تایکرب با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک به احتمال زیاد دارویی را برای درمان اسهال تجویز می کند. همچنین ممکن است توصیه کند مایعات و الکترولیت ها را بیشتر از حد معمول مصرف کنید.
اگر اسهال شدید است، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. پزشک همچنین ممکن است دوز مصرفی تایکرب را نیز کاهش دهد و یا داروهای دیگری تجویز کند.