نگاه کلی
آملوبلاستوما نوع نادری از تومورها (تومور خوش خیم) است که از فک، اغلب از نزدیکی دندان عقل یا دندان مولر شروع می شود. این تومور از سلول هایی تشکیل شده است که از مینای دندان محافظت می کنند.
آملوبلاستوما در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد. هر کسی می تواند به این نوع تومورها مبتلا شود؛ اما اغلب در بزرگسالان ۳۰ تا ۶۰ ساله دیده می شود.
این نوع تومور می تواند باعث درد و تورم شود و همچنین می تواند شکل صورت را عوض کند. در صورت عدم درمان در طولانی مدت، ممکن است سرطانی شود و به غدد لنفاوی و ریه ها گسترش یابد.
علائم
علائم و نشانه های آملوبلاستوما شامل درد و تورم در فک است اما اغلب هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
تشخیص
تشخیص آملوبلاستوما ممکن است با آزمایش هایی مانند موارد زیر انجام شود:
تصویربرداری. عکسبرداری با اشعه ایکس ، سی تی و ام آر آی به پزشکان کمک می کند تا میزان آملوبلاستوما را تشخیص دهند. افزایش رشد یا تومور ممکن است بعضی اوقات در اسکن ساده معمول در مطب دندانپزشکی مشاهده شود.
ارزیابی و بررسی بافت. برای تأیید تشخیص، پزشکان ممکن است یک نمونه از بافت یا یک سلول را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستند.
درمان
درمان آملوبلاستوما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عمل جراحی برای برداشتن تومور. درمان آملوبلاستوما معمولا شامل جراحی برای برداشتن تومور است. آملوبلاستوما اغلب استخوان فک را درگیر می کتد؛ بنابراین ممکن است لازم باشد که جراحان، قسمت آسیب دیده فک را بردارند. جراحی، خطر عود آملوبلاستوما را کاهش می دهد.
جراحی برای ترمیم فک. اگر جراحی، شامل برداشتن قسمتی از استخوان فک باشد، جراحان میت وانند فک را ترمیم و بازسازی کنند. این روش می تواند به بهبود ظاهر و عملکرد فک کمک کند. همچنین جراحی می تواند به غذاخوردن و صحبت کردن کمک کند.
رادیوتراپی (پرتو درمانی). پرتودرمانی با استفاده از پرتوهای پرانرژی، ممکن است بعد از جراحی و یا اگر جراحی صورت نگرفت، مورد نیاز باشد.
مراقبت های حمایتی. متخصصان می توانند حین و بعد از درمان، در مشکلات صحبتکردن، بلعیدن و غذاخوردن به شما کمک کنند.
پس از درمان، احتمالاً برای چندین سال نیاز به ملاقات و پیگیری منظم خواهید داشت.