موارد مصرف
انسولین آسپارت به همراه یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسب برای کنترل قند خون بالا در افراد دیابتی استفاده می شود. کنترل قند خون بالا برای پیشگیری از بروز آسیب کلیه، نابینایی، مشکلات عصبی، از دست دادن اندام و مشکلات عملکرد جنسی استفاده می شود. همچنین کنترل مناسب دیابت می تواند خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را کاهش دهد.
انسولین آسپارت نوعی داروی مصنوعی است که شبیه به انسولین انسانی ساخته شده است که بعنوان جایگزین انسولین در بدن استفاده می شود. انسولین آسپارت سریعتر و در مدت زمان کمتری نسبت به انسولین معمولی شروع به فعالیت می کند. این محصول باعث ورود قند خون (گلوکز) به سلول ها شده، بنابراین بدن می تواند از آن برای تولید انرژی استفاده کند. این دارو معمولاً در ترکیب با یک محصول دیگری از انسولین با اثر متوسط یا طولانی مدت استفاده می شود.
زمان و نحوه مصرف
قبل از شروع استفاده از این دارو و هر بار استفاده مجدد، برگه راهنمای دارو و دستور العمل های استفاده از آن را که توسط پزشک داروخانه ارائه شده است بخوانید. اگر سوالی دارید، میتوانید با پزشک خود، مربی دیابت یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
تمام دستورالعملهای تهیه و استفاده را از پزشک متخصص و اطلاعات موجود در بسته دارو یاد بگیرید.
قبل از استفاده، دارو را از لحاظ وجود ذرات یا تغییر رنگ آن بررسی کنید، و در صورت مشاهده هر کدام از مشکلات مذکور از استفاده از این انسولین خودداری کنید. انسولین آسپارت باید شفاف و بی رنگ باشد.
قبل از تزریق هر دوز، محل تزریق را با الکل بمالید و تمیز کنید. محل تزریق خود را در هر بار تزریق تغییر دهید تا خطر مشکلات یا آسیب زیر پوست (به عنوان مثال، حفره ها / توده ها یا سفتی پوست در محل تزریق) کاهش یابد. انسولین آسپارت را می توان در ناحیه معده، ران یا پشت بازو تزریق کرد. سعی کنید به پوست قرمز، متورم، خارش دار یا آسیب دیده تزریق نکنید. انسولین را سرد تزریق نکنید زیرا این عمل می تواند دردناک باشد. ظرف انسولین مورد استفاده در دمای اتاق قابل نگهداری است.
این دارو را طبق دستور پزشک و معمولاً درست قبل از غذا یا در عرض 20 دقیقه پس از شروع غذا، به زیر پوست تزریق کنید. به رگ یا عضله تزریق نکنید زیرا ممکن است سبب بروز افت قند خون (هیپوگلیسمی) شود. به دلیل اینکه این انسولین سریعالاثر است، بنابراین اگر نتوانید بلافاصله بعد از تزریق غذا بخورید یا دچار افت قند خون هستید از انسولین آسپارت استفاده نکنید. نخوردن غذا بلافاصله پس از مصرف دوز این انسولین می تواند منجر به افت قند خون (هیپوگلیسمی) شود. بعد از تزریق محل را مالش ندهید.
اگر به شما توصیه شود که تزریق را با استفاده از پمپ تزریق انجام دهید، دفترچه راهنمای دستورالعمل استفاده از پمپ تزریق را مطالعه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک متخصص بپرسید. از قرار دادن پمپ یا لوله آن در معرض تابش مستقیم نور خورشید یا سایر منابع گرمایی اجتناب کنید. اگر از پمپ انسولین استفاده می کنید، مایع انسولین را رقیق نکنید.
تزریق انسولین آسپارت به ورید فقط باید توسط پزشک متخصص انجام شود. زیرا ممکن است باعث افت شدید قند خون شود.
مارک ها یا نوع انسولین را بدون گرفتن راهنمایی در مورد چگونگی انجام این کار از پزشک تغییر ندهید.
دستگاه قلم خود را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر سوزن آن عوض شده باشد. زیرا ممکن است باعث انتقال عفونت جدی به دیگر افراد شوید یا از آنها عفونت جدی بگیرید. سعی کنید لوازم پزشکی خود را درست ذخیره کنید و در صورت عدم استفاده با یک روش مناسب آن را دور بریزید.
دوز مصرفی براساس شرایط پزشکی و پاسخ به درمان تعیین میشود. هر دوز را بسیار دقیق اندازه بگیرید زیرا حتی تغییرات اندک در مقدار انسولین نیز ممکن است تأثیر زیادی بر قند خون بگذارد.
طبق دستور پزشک قند خون خود را به طور مرتب بررسی کنید. نتایج خود را ثبت کرده و آنها را با پزشک خود در میان بگذارید. این امر به منظور تعیین دوز صحیح انسولین بسیار مهم است.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید.
در صورت عدم بهبودی و تشدید وضعیت خود (قند خون خیلی زیاد یا خیلی کم) به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی
واکنش های محل تزریق (مانند درد، قرمزی، سوزش) یا افزایش وزن می توانند از عوارض این دارو باشند. در صورت تداوم یا تشدید این اثر، بلافاصله به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، از جمله: نشانههای کاهش سطح پتاسیم در خون (مانند گرفتگی عضلات، ضعف، ضربان نامنظم قلب)، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو می تواند باعث کاهش قند خون (هایپوگلیسمی) شود. بنابراین اگر کالری کافی از غذای مصرفی دریافت نکنید یا ورزش غیرمعمول سنگین انجام دهید یا انسولین زیادی مصرف کرده باشید، ممکن است قند خون کاهش یابد. علائم افت قند خون شامل تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا گزگز دست/ پا است. به همراه داشتن قرص یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین درمان خوبی است. اگر از این موردهای مطمئن گلوکز ندارید، سعی کنید با خوردن یک منبع سریع قند مانند حبه قند، عسل یا آب نبات، سریع قند خون خود را افزایش دهید یا آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی بنوشید. در مورد عوارض مصرف این محصول بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. برای جلوگیری از افت قند خون، وعده های غذایی را طبق یک برنامه منظم مصرف کنید و سعی کنید از وعده های غذایی صرف نظر نکنید. با پزشک خود یا پزشک داروخانه در مورد زمانی که یک وعده غذایی را فراموش کردید چه کاری باید انجام دهید، مشورت کنید.
علائم قند خون بالا (افزایش قند خون) شامل افزایش تشنگی / ادرار است. در صورت بروز این علائم فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا ممکن است لازم باشد پزشک داروهای دیابت را تنظیم کند.
واکنش آلرژیک بسیار جدی نسبت به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی، از جمله: راش پوستی، خارش/ تورم (به خصوص در صورت و زبان و گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
موارد احتیاطی و منع مصرف
پیش از مصرف انسولین آسپارت در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
زمانی که دچار کاهش قند خون هستید (افت قند خون) از این دارو استفاده نکنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک خود یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص: بیماری کلیوی، بیماری کبدی و مشکلات تیروئید مطلع سازید.
به دلیل قند خون بسیار پایین یا زیاد ممکن است دچار تاری دید، سرگیجه یا خواب آلودگی شوید. همچنین تا زمانی که از بی خطر بودن کارهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات و هرکاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد، اطمینان حاصل نکرده اید از انجام آنها خودداری کنید.
مصرف الکل را نیز در حین مصرف این دارو محدود کنید زیرا می تواند خطر ابتلا به افت قند خون را افزایش دهد.
کنترل قند خون در مواقع استرس زا در بدن (مثلاً به دلیل: تب، عفونت، آسیب یا جراحی) بسیار دشوار می شود. با پزشک خود مشورت کنید زیرا به سبب این امر ممکن است نیاز به تغییر در برنامه درمانی، داروها یا آزمایش قند خون داشته باشید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
قبل و بعد از انجام تمرینات ورزشی قند خون خود را بررسی کنید. زیرا ممکن است پیش از انجام این کار به یک میان وعده نیاز داشته باشید.
همچنین در صورت مسافرت به مکانهای دیگر، در مورد چگونگی تنظیم برنامه انسولین از پزشک خود سوال کنید. انسولین و لوازم اضافی آن را حتماً با خود ببرید.
کودکان و افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به خصوص افت قند خون حساسیت بیشتری نشان دهند.
در صورت بارداری بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. بارداری ممکن است سبب بروز دیابت یا تشدید وضعیت فعلی شود. در مورد برنامه کنترل قند خون در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید. پزشک ممکن است در طی بارداری درمان دیابت را با تغییر در رژیم غذایی و داروهایی از جمله انسولین تغییر دهد.
این دارو به شیر مادر منتقل می شود، اما بعید است که به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید. در دوران شیردهی ممکن است نیاز شما به انسولین تغییر کند.
با پزشک داروخانه یا پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی این دارو را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و نیز بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
محصولی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشد عبارت است از: روزیگلیتازون.
داروهای مسدود کننده بتا (مانند متوپرولول، پروپرانولول، قطرههای چشمی گلوکوم مانند تیمولول) ممکن است از ضربان قلب سریع / تپنده ای که معمولاً در هنگام پایین آمدن قند خون (هایپوگلیسمی) احساس می کنید، جلوگیری کند. سایر علائم کاهش قند خون، مانند سرگیجه، گرسنگی یا تعریق، تحت تأثیر این داروها قرار نمی گیرند..
بسیاری از داروها می توانند بر قند خون تأثیر بگذارند، بنابراین کنترل آنها در افراد دیابتی دشوارتر می شود. قبل از شروع، قطع یا تغییر هر دارویی درمورد اینکه دارو در صورت ابتلا به دیابت ممکن است بر قند خون تأثیر بگذارد، با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید. قند خون خود را طبق دستور به طور منظم بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. اگر علائمی از قند خون بالا یا پایین دارید سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا ممکن است لازم باشد پزشک داروی دیابت، برنامه ورزشی یا رژیم غذایی را تنظیم کند.
سوءمصرف
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکلات تنفس با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
علائم مصرف بیش از حد می تواند شامل علائم افت قند خون مانند تعریق، رعشه، عدم هوشیاری، ضربان قلب سریع باشد.
توجه
این دارو، سوزن یا سرنگ را به هیچ وجه با دیگران به اشتراک نگذارید و از تجویز سرخود آن به سایر افراد پرهیز کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کنترل دیابت خود با داروها، رژیم غذایی، ورزش و معاینات منظم پزشکی، در یک برنامه آموزش دیابت شرکت کنید.
علائم قند خون بالا و پایین و نحوه درمان قند خون پایین را یاد بگیرید. قند خون خود را طبق دستور به طور منظم بررسی کنید.
در هنگام مصرف این دارو باید تمام آزمایش های تشخیصی یا پزشکی (مانند آزمایش های عملکرد کبد و کلیه، قند خون ناشتا، هموگلوبین A1c، شمارش کامل فاکتورهای خون) انجام شود. تمام قرارهای پزشکی و آزمایشگاهی را به طور منظم انجام دهید.
دیگر لوازم انسولین، سرنگ و سوزن را حتماً در دسترس داشته باشید.
دوز فراموش شده
بسیار حائز اهمیت است که رژیم انسولین خود را به طور دقیق دنبال کنید. پیش از موعد از پزشک خود بپرسید که در صورت از دست دادن دوز انسولین، چه کاری باید انجام دهید.
نگهداری
تمام محصولات باز نشده انسولین را درون یخچال نگهداری کنید. ویال های انسولین آسپارت و قلم های پرشده ممکن است در یخچال یا در دمای اتاق نگهداری شوند. کارتریج انسولین آسپارت باز شده فقط در دمای اتاق قابل نگهداری است و نباید در یخچال نگهداری شود. پس از گذشت 28 روز تمام انسولین آسپارت مورد استفاده قرار گرفته را دور بریزید، حتی اگر مایع انسولین در آن باقی مانده باشد. همچنین تمام محصولات انسولین را پس از گذشت تاریخ انقضا موجود روی بسته بندی دور بریزید. انسولین منجمد شده را استفاده نکنید.
در صورت استفاده از این دارو بصورت پمپ انسولین، معمولاً آن را بیش از 6 روز در پمپ ذخیره نکنید. زیرا انجام این کار می تواند منجر به درمان بی اثر و افزایش قند خون شود. انسولین موجود در پمپ خود را در معرض نور مستقیم خورشید یا دمای بالاتر از درجه 37 درجه سانتیگراد قرار ندهید.
از انسولین در برابر نور و گرما محافظت کنید. از نگهداری دارو در حمام خودداری شود. تمام داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.