موارد مصرف
سفتریاکسون برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو متعلق به دسته ای از داروها می باشد که به عنوان آنتی بیوتیک های سفالوسپورین شناخته می شوند و باعث توقف رشد باکتری ها می شود. این دارو به دلیل افزایش خطر عوارض جانبی برای نوزادان تازه متولد شده با سطح بیلی روبین خون بالا و نوزادان نارس توصیه نمی شود. جزئیات را از پزشک معالج یا پزشک داروخانه بخواهید.
زمان و نحوه مصرف
این دارو باید روزی یک یا دو بار در روز، به صورت عضلانی و وریدی طبق تجویز پزشک تزریق شود. دوز مصرفی دارو براساس شرایط پزشکی و پاسخ بدن به درمان تعیین می شود. حین مصرف این دارو، مایعات زیادی بنوشید مگر اینکه پزشک خلاف این امر را تجویز کرده باشد.
در صورت استفاده ی دارو در خانه، تمام دستورالعمل های تهیه و مصرف را از پزشک خود بیاموزید. از ترکیب سفتریاکسون با داروهایی که به صورت وریدی تزریق می شوند و حاوی کلسیم هستند (مانند محلول رینگر ، محلول هارتمن ، تغذیه تزریقی TPN یا PPN) خودداری کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مصرف مطمئن محصولات تزریقی حاوی کلسیم در نوزادان، کودکان و بزرگسالان با پزشک داروخانه مشورت کنید. قبل از مصرف این دارو، آن را از لحاظ ذرات و تغییر رنگ بررسی کنید و در صورت بروز هر یک از این موارد از مصرف این دارو خودداری کنید.. راه های صحیح نگهداری و از دسترس خارج کردن لوازم پزشکی را بیاموزید.
در صورت مصرف محلول منجمد از پیش مخلوط شده،بسته دارو را در دمای اتاق یا یخچال قرار دهید تا ذوب شود. پس از ذوب شدن دارو در یخچال، آن را برای حداقل 1 ساعت در دمای اتاق قرار دهید. از ذوب کردن دارو در حمام آب یا مایکروویو خودداری کنید. پس از ذوب شدن دارو، آن را به خوبی تکان دهید سپس بسته را بفشارید تا نشتی آن بررسی شود. در صورت نشتی بسته دارو، محلول را از دسترس خارج کنید. محلول را پس از ذوب، مجدداً منجمد نکنید.
بیشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، هر روز آن را در زمان مشخص مصرف کنید.
حتی پس از بهبودی علائم نیز مصرف دارو نباید قطع شود. قطع دارو می تواند سبب بازگشت مجدد عفونت شد.
در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیت، پزشک خود را در جریان امور قرار دهید.
عوارض جانبی
تورم، قرمزی یا درد در محل تزریق می تواند از علائم مصرف این دارو باشد. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض، فوراً پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی و نادر، مانندکبودی یا خونریزی آسان، خستگی غیرمعمول، علائم بیماری کیسه صفرا (مانند درد معده یا شکم، حالت تهوع، استفراغ)، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)، ادرار صورتی، خونی یا تیره، ادرار دردناک یا مکرر، درد کمر یا پهلو، زردی چشم یا پوست، حرکات غیرقابل کنترل، تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند گیجی)، تشنج را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو به دلیل وجود نوعی باکتری مقاوم ، به ندرت باعث بیماری روده ای شدید (اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل) می شود. این وضعیت ممکن است در طول درمان یا هفته ها تا ماه ها پس از قطع درمان رخ دهد. در صورت ابتلا به اسهال مداوم، درد یا گرفتگی شکم و معده، خون یا مخاط در مدفوع، فوراً به پزشک خود اطلاع هید و از مصرف داروهای ضد اسهال یا مواد افیونی استفاده نکنید زیرا این محصولات ممکن است باعث بدتر شدن علائم شوند.
استفاده ی طولانی مدت یا مکرر این دارو، منجر به برفک دهانی یا عفونت مخمر جدید می شود. در صورت مشاهده لکه های سفید در دهان، تغییر ترشحات واژن یا سایر علائم جدید با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت مخلوط کردن سفتریاکسون با داروی بی حسی (مانند لیدوکائین)، قبل از تزریق عضلانی، به ندرت ممکن است مشکل جدی خونی (مت هموگلوبینمی) ایجاد می شود. در صورت بروز هر گونه عارضه جانبی مانند کم رنگ، خاکستری یا کبود شدن پوست، ضربان سریع قلب، تنگی نفس خطرناک، بلافاصله به پزشك مراجعه کنید.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال ، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
موارد احتیاطی و منع مصرف
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا سایر آنتی بیوتیک ها (مانند پنی سیلین ها یا سفالوسپورین های دیگر) یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص بیماری کیسه صفرا، بیماری کلیوی، بیماری کبدی، بیماری های معده یا روده (مانند کولیت) مطلع سازید.
از تزریق محصولات وریدی و حاوی کلسیم (از جمله محلول رینگر، محلول هارتمن، تغذیه تزریقیTPN یا PPN) به نوزاد کمتر از 1 ماه که این دارو را دریافت می کند، خودداری کنید. زیرا می تواند منجر به مشکلات جدی در اندام های حیاتی شود.
سفتریاکسون ممکن است باعث عدم عملکرد واکسن های زنده باکتریایی (مانند واکسن تیفوئید) شود. حین مصرف این دارو از واکسیناسیون بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
تمام داروهای مصرفی خود را (از جمله داروهای با نسخه ، بی نسخه و محصولات گیاهی) پیش از جراحی به پزشک و یا دندان پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت بارداری پیش از مصرف این دارو، به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو به مقدار کم از شیر مادر به نوزاد منتقل می شود و احتمال آسیب به نوزاد شیرخوار بسیار اندک می باشد. بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
برخی محصولاتی که با این دارو تداخل دارند عبارتند از: مایعات حاوی کلسیم که به صورت وریدی تزریق می شوند.
این دارو می تواند در برخی آزمایش های آزمایشگاهی (مانند برخی آزمایش های گلوکز ادرار) تداخل ایجاد کند و باعث نتایج کاذب شود. از مطلع بودن پرسنل آزمایشگاه و پزشکان از مصرف شما از این دارو مطمئن شوید.
سوء مصرف
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو عبارتند از: تشنج.
توجه
این دارو را به صورت سرخود به دیگران تجویز نکنید.
از انجام منظم آزمایش های پزشکی دوره ای (مانند شمارش کامل سلول های خونی و عملکرد کلیه) غافل نشوید. به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید و تست های آزمایشگاهی را انجام دهید.
دوز فراموش شده
اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید، اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعدی بود، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کرده و برای جبران فراموشی، دوز دارو را دو برابر نکنید.
نگهداری
برای کسب اطلاعات در رابطه با نگهداری دارو به دستورالعمل های محصول مراجعه کنید و با پزشک داروخانه مشورت کنید.
همچنین تمام داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.