موارد مصرف
از این واکسن برای جلوگیری از ایجاد عفونت توسط ویروس آنفولانزا (آنفلولانزا)، استفاده می شود که به آن واکسن آنفولانزای فصلی نیز گفته می شود. آنفولانزا به ویژه در افرادی که در معرض خطر عفونت هستند (مانند کودکان خردسال، افراد مسن و افرادی که دارای مشکلات مزمن سلامتی هستند)، منجر به بیماری جدی (به ندرت مرگ) می شود. بدن با کمک واکسن، آنتی بادی تولید کرده و در برابر ویروس ایمنی ایجاد می کند.
واکسیناسیون بهترین روش برای پیشگیری از عفونت و کاهش شدت بیماری در صورت آلوده شدن می باشد. برند و دوز واکسن مصرفی با توجه به سن فرد تعیین می شود. واکسن آنفولانزا برای نوزادان زیر 6 ماه تجویز نمی شود.
این واکسن مانند واکسن های دیگر، ایمنی کامل ایجاد نمی کند. در فصل های شیوع آنفولانزا، انواع مختلف ویروس آنفولانزا باعث آلودگی می شوند، از این رو واکسن جدیدی برای هر فصل آنفولانزا تولید و تزریق می شود.
این واکسن ها حاوی ویروس زنده نمی باشند به همین دلیل باعث آنفولانزا نمی شوند.
زمان و نحوه مصرف
قبل از واکسیناسیون، تمام اطلاعات لازم را از پرستار بپرسید.
این واکسن به روش عضلانی توسط پرستار تزریق می شود. برخی انواع آن با روش زیر پوستی عمقی تزریق می شوند. این واکسن برای بزرگسالان و کودکان در قسمت فوقانی بازو و برای نوزادان در قسمت فوقانی ران تزریق می شود.
واکسیناسیون در سپتامبر (شهریور) تا نوامبر (آبان) که شیوع آنفولانزا شروع می شود (شروع فصل آنفولانزا)، انجام می شود. در افراد 9 سال به بالا فقط یک دوز لازم می باشد. کودکان زیر 9 سال با توجه به زمان دوز اول، دوز دوم را دریافت می کنند. در رابطه با دوز دریافتی با پزشک متخصص صحبت کنید.
عوارض جانبی
درد، قرمزی، تورم و کبودی در محل تزریق می تواند از عوارض جانبی آن باشد که 1 تا 2 روز ادامه می یابد. تب، درد عضلانی، سر درد یا ضعف نیز ممکن است رخ دهد. در صورت طولانی شدن عوارض بیش از 2 روز یا آزار دهنده بودن آنها، به پزشک اطلاع داده شود.
برخی افراد به ندرت علائمی مانند غش، سرگیجه، تغییر بینایی یا صدای زنگ در گوش را پس از تزریق تجربه می کنند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، به پزشک خود اطلاع دهید. نشستن و دراز کشیدن جهت استراحت، کمک کننده می باشد زیرا این علائم طولانی مدت نمی باشند.
به یاد داشته باشید که پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده چرا که بر این باور است که منافع این دارو بیشتر از عوارض آن است. بیشتر افراد با مصرف این دارو، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، مانند تغییرات ذهنی و خلقی، بی حسی و سوزن سوزن شدن یا تشنج را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
واکنش جدی آلرژیک به این محصول به ندرت رخ می دهد. با این حال، در صورت مشاهده علائمی همچون جوش، خارش، تورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
موارد مذکور، تمام عوارض جانبی این دارو را در برنمی گیرد، بنابراین در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی دیگری، آن را به پزشک خود یا پزشک داروخانه اطلاع دهید.
موارد احتیاطی و منع مصرف
پیش از دریافت واکسن، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی(مانند لاتکس، تخم مرغ و محصولات مربوط به مرغ در برخی برندها) باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید.
همچنین قبل از دریافت این واکسن، پزشک را از سوابق پزشکی خود به خصوص تب، تشنج کنترل نشده یا سایر اختلالات عصبی (مانند انسفالوپاتی)، سابقه ابتلا به سندرم گیلن باره، اختلالات سیسیتم ایمنی بدن (مانند عفونت HIV، برخی سرطان ها مانند لوسمی، لنفوم یا پرتو درمانی)، تشج (ماند صرع کنترل شده توسط دارو یا تشنج ناشی از تب) یا سابقه سایر اختلالات سیستم عصبی و سایقه واکسیناسیون (ازجمله واکنش های قبلی به هر واکسن) مطلع سازید.
واکسن آنفولانزا در دوران بارداری معمولاً تجویز می شود. در رابطه با خطرها و فواید این واکسن با پزشک خود مشورت کنید.
هنوز مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، به همین دلیل حتماً قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخل های دارویی می تواند نحوه ی عملکرد دارو را تغییر داده و خطر بروز عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این یادداشت تمامی تداخلات دارویی این واکسن را پوشش نمی دهد بنابراین بهتر است نام تمام داروهایی که مصرف می کنید (از جمله داروهای با نسخه و بی نسخه و محصولات گیاهی) را با پزشک خود و پزشک داروخانه در میان بگذارید و بدون تایید پزشک، مصرف هیچ دارویی را شروع یا تمام نکنید، همچنین به هیچ وجه میزان دارو را تغییر ندهید.
سوء مصرف
ممکن نمی باشد.
توجه
واکسن برای ایجاد ایمنی، هر ساله تکرار می شود، زیرا هر سال سویه های مختلفی از آنفولانزا مشاهده می شود.
دوز فراموش شده
ممکن نمی باشد.
نگهداری
واکسن باید در یخچال نگه داشته شود،همچنین از یخ زدن آن خودداری کنید و به دور از نور نگهداری کنید. همچنین داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
دارو ها را به درون توالت و فاضلاب نریزید، مگر آن که دستورالعملی برای انجام آن ذکر شده باشد. در صورت منقضی شدن دارو و یا عدم نیاز به آن، با یک روش مناسب آن را دور بریزید.