موارد مصرف
از کربوپلاتین برای درمان انواع مختلف سرطان استفاده می شود. کربوپلاتین یک داروی شیمی درمانی حاوی پلاتین است که برای کاهش یا توقف رشد سلول های سرطانی مصرف می شود.
اَشکال دارویی
- پودر برای تزریق داخل وریدی (150 میلی گرم)؛
- محلول برای تزریق داخل وریدی (10 میلی گرم در میلی لیتر)
زمان و نحوه مصرف
کربوپلاتین معمولاً بصورت داخل وریدی و حداقل در طول ۱۵ دقیقه توسط پزشک، به بیمار تزریق خواهد شد. مقدار مصرفی این دارو براساس شرایط پزشکی فرد بیمار، میزان پاسخ دهی او به درمان و اندازه بدن بیمار، تعیین خواهد شد. به طور کلی، دوره های درمان با کربوپلاتین، باید هر۴ هفته یک بار انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
عوارض جانبی
معده درد، بدن درد، اسهال ، یبوست ، ضعف ، حالت تهوع و استفراغ ممکن است رخ دهد. حالت تهوع و استفراغ در برخی از بیماران بسیار شدید هستند اما معمولاً طی ۲۴ ساعت پس از درمان از بین می روند. برای پیشگیری یا تسکین حالت تهوع و استفراغ ممکن است به درمان دارویی نیاز باشد. نخوردن غذا قبل از درمان به رفع استفراغ کمک خواهد کرد. تغییر در رژیم غذایی مانند خوردن چندین وعده غذایی کوچک و یا محدود کردن فعالیت ها، به کاهش برخی از این اثرات کمک خواهد کرد. در صورت تداوم یا تشدید هر یک از این عوارض، فوراً پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.
ریزش موقتی مو نیز از عوارض جانبی مصرف این دارو است. رشد طبیعی مو، پس از پایان درمان باز خواهد گشت.
پزشک معالجتان این دارو را برای شما تجویز کرده است چرا که بر این باور است که منافع این دارو از عوارض آن بیشتر است. بیشتر افرا با مصرف این دارو دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در صورت بروز هریک از عوارض جانبی جدی زیر، فوراً پزشکتان را مطلع سازید: بی حسی یا گزگز در دست ها / پاها، زخم های دهان ، زردی چشم / پوست ، تیره شدن ادرار ، خستگی غیرمعمول، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار) ، درد / تورم / قرمزی در محل تزریق ، مشکلات شنوایی (برای مثال زنگ زدن در گوش ، کاهش شنوایی ) ، کبودی / خونریزی آسان ، خون در ادرار ، مدفوع سیاه / خونی ، ضربان قلب سریع / نامنظم.
دوزهای بالای کربوپلاتین ، به ندرت ممکن است منجر به کاهش موقتی بینایی شوند.بینایی طبیعی معمولاً طی چند هفته پس از پایان درمان بازخواهد گشت. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید و در صورت وقوع این عارضه جانبی بلافاصله آن را به پزشکتان گزارش دهید.
این دارو همچنین توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت ها کاهش می دهد. در صورت بروز علائم عفونت مانند تب ، لرز یا گلودرد مداوم، فوراً پزشکتان را مطلع سازید.
واکنش جدی آلرژیک نسبت به این محصول به ندرت رخ می دهد با این وجود در صورت وقوع هریک از عوارض جانبی جدی زیر، به دنبال امدادهای فوری پزشکی باشید. علائم واکنش های جدی آلرژیک عبارتند از: راش ، خارش / تورم (به خصوص صورت / زبان / گلو) ، سرگیجه شدید ، دشواری در تنفس .
موارد مذکور، تمامی عوارض جانبی ناشی از این واکنش های آلرژیک را در برنمی گیرند. در صورت مشاهده مواردی به غیر از علائم بالا، با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه تماس بگیرید.
موارد احتیاطی و منع مصرف
پیش از مصرف کربوپلاتین ،در صورت داشتن آلرژی به آن یا به داروی سیس پلاتین، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را مطلع سازید.. این محصول حاوی اجزا غیرفعالی است که می تواند منجر به بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید
افراد مبتلا به بیماری های خاص، نباید این دارو را مصرف کنند.پیش از مصرف این دارو در صورت داشتن اختلالات زیر با پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه مشورت کنید: کاهش عملکرد مغز استخوان / اختلالات سلول های خونی (مانند کم خونی ، لکوپنی ، ترومبوسیتوپنی)
همچنین قبل از استفاده از این دارو، پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه را از سوابق پرشکی خود مخصوصاً موارد زیر مطلع سازید: بیماری های کلیوی ، عدم تعادل مواد معدنی (سطح پایین سدیم ، پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم در خون).
بدون تائید پزشکتان از انجام هرگونه ایمن سازی/ واکسیناسیون خودداری نمایید.همچنین از تماس با افرادی که اخیراً واکسن خوراکی فلج اطفال را دریافت کرده اند، اجتناب کنید.
برای کاهش احتمال بریدگی، کوفتگی و یا آسیب دیدن، هنگام استفاده از اشیا تیز مانند تیغ های ریش تراشی یا ناخن گیر احتیاط کنید و از انجام فعالیت هایی مانند ورزش های تماسی خودداری نمایید.
برای جلوگیری از انتقال عفونت، دست هایتان را به خوبی بشویید.
افراد مسن نسبت به عوارض جانبی این دارو مخصوصاً مشکلات خونریزی و بی حسی / گزگز دست / پاها، حساسیت بیشتری دارند.
مصرف کربوپلاتین در دوزهای بالاتر از حد مجاز در ترکیب با سایر داروهای موثر بر شنوایی، ممکن است شنوایی کودکان را کاهش دهد.
این دارو بر تولید اسپرم در مردان نیز تأثیر خواهد گذاشت.بنابراین مردان باید در حین درمان و مدتی بعد از آن از روش های قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند . برای کسب اطلاعات بیشتر با خود مشورت کنید.
مصرف این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود زیرا ممکن است به جنین آسیب برساند. زنان در سنین باروری باید از روش های قابل اطمینان پیشگیری از بارداری در حین درمان و مدتی بعد از آن، استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر . به دلیل وجود خطرات احتمالی برای نوزاد شیرخوار، شیردهی در هنگام مصرف این دارو توصیه نمی شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی ، نحوه عملکرد داروها را تغییر می دهند و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را نیز افزایش خواهند داد. این یادداشت حاوی همه تداخلات دارویی احتمالی نیست . لیستی از تمام داروهای مصرفی تان(داروهای بدون نسخه، داروهای با نسخه و محصولات گیاهی) بنویسید و آن را در اختیار پزشک معالجتان و یا پزشک داروخانه قرار دهید. بدون تأیید پزشکتان مصرف هیچ دارویی را شروع و یا تمام نکنید و دوز آنها را نیز تغییر ندهید.
برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل ایجاد کنند عبارتند از: آنتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی (مانند جنتامایسین ، نئومایسین(، آمفوتریسین بی، برخی از داروهای ضد تشنج (هیدانتوئین مثل فنی توئین)، برخی از " قرص های آب " (حلقه دیورتیک مانند فوروزماید ،بومتانید )، نالیدیکسیک اسید.
این یادداشت حاوی تمامی تداخلات دارویی احتمالی نیست. بنابراین ، قبل از استفاده از این محصول، نام تمامی داروهای مصرفی تان را(داروهای با نسخه، داروهای بدون نسخه، محصولات گیاهی)به اطلاع پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه برسانید.
سوء مصرف
اگر فردی بیش از حد این دارو را مصرف کند، دچار علائم جدی مانند غش کردن و یا دشواری در تنفس خواهد شد. در این هنگام با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
توجه
برای نظارت بر پیشرفت یا بررسی عوارض جانبی، تست های آزمایشگاهی/ پزشکی (مانند شمارش کامل سلول های خونی، آزمایش عملکرد کلیه ، سطح مواد معدنی خون) انجام می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشکتان مشورت کنید.
دوز فراموش شده
دریافت هر دوز از این دارو طبق برنامه، بسیار حائز اهمیت است. در صورت فراموشی مصرف یک دوز از دارو، بلافاصله از پزشک معالجتان یا پزشک داروخانه بخواهید تا برایتان یک برنامه دارویی جدید، تدوین کند.
نگهداری
این دارو تنها در کلینیک به بیماران تزریق می شود و در خانه نگهداری نمی شود.