آستاکسانتین ASTAXANTHIN

اطلاعات کلی

آستاکسانتین یک رنگ دانه قرمز است که به گروهی از مواد شیمیایی به نام کاروتینوئیدها تعلق دارد. بطور طبیعی در جلبک های خاصی بوجود می آید و باعث ایجاد رنگ صورتی یا قرمز در ماهی های سالمون، قزل آلا، لابستر، میگو و غذاهای دریایی دیگر می گردد.

مصرف خوراکی آن برای درمان بیماری آلزایمر، پارکینسون، سکته، کلسترول بالا، بیماری کبد، دژنراسیون ماکولار مربوط به سن و جلوگیری از سرطان، کاربرد دارد. همچنین برای سندروم متابولیک، که گروهی از عارضه ها هستند که خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته و دیابت را بالا می برند، مصرف می شود. همچنین برای بهبود عملکرد ورزشی، کاهش آسیب ماهیچه ها پس از تمرین و کاهش خستگی عضلات پس از تمرین، کاربرد دارد.

مصرف خوراکی آستاکسانتین برای جلوگیری از آفتاب سوختگی، بهبود خواب، ناباروری مردان، علائم یائسگی و رماتیسم مفصلی نیز مورد استفاده است.

آستاکسانتین بصورت مستقیم برای محافظت پوست در برابر آفتاب سوختگی، کاهش چین و چروک و فواید آرایشی بهداشتی دیگر استعمال می شود.

در تغذیه، برای رنگ کردن سالمون، خرچنگ، میگو، جوجه، و تولید تخم مرغ استفاده می شود.

در کشاورزی نیز به عنوان مکمل برای تولید تخم مرغ مصرف می شود.

نحوه عملکرد

آستاکسانتین یک آنتی اکسیدان است. این اثر می تواند از سلول ها در برابر آسیب، محافظت کند. همچنین می تواند عملکرد سیستم ایمنی را نیز بهبود دهد.

موارد استفاده و اثربخشی

تحقیقات نشان می دهد که مصرف آستاکسانتین می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:

  • دژنراسیون ماکولار مربوط به سن AMD: این عارضه زمانی رخ می دهد که رتینای چشم آسیب ببیند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف فرآورده های حاوی آستاکسانتین، لوتئین، زئاکسانتین، ویتامین E، ویتامین C، روی و مس؛ بصورت خوراکی، آسیب به مرکز رتینا را در افراد مبتلا به AMD بهبود می دهد اما تاثیری بر آسیب محدوده خارجی رتینا ندارد.

  • سندروم تونل کارپال: مصرف خوراکی ترکیبی از محصولات محتوی آستاکسانتین، لوتئین، بتا کاروتن و ویتامین E، درد در افراد مبتلا به این سندروم را کاهش نمی دهد.

  • دیس پپسی (سوءهاضمه): مصرف 40 میلی گرم آستاکسانتین بصورت روزانه علائم رفلاکس را در افراد مبتلا، کاهش می دهد. به نظر می رسد در افرادی که به دلیل عفونت H. Pylori دچار سوءهاضمه شده اند بهتر تاثیر می گذارد. مقادیر کم تر از 16 میلی گرم در روز علائم رفلاکس را بهبود نداده و هیچ مقدار از دوزهای مصرف باعث کاهش دل درد، رودل یا میزان باکتری های H. pylori در معده افراد مبتلا نمی شود.
  • خستگی: استفاده از محصولات حاوی آستاکسانتین و کنجد، تاثیری بر بهبود خستگی کلی در بزرگسالان سالم ندارد.

  • کلسترول بالا: مصرف خوراکی آستاکسانتین چربی خون (تری گلیسیرید) را کاهش داده و باعث افزایش HDL یا چربی خون خوب در افراد مبتلا به کلسترول بالا می شود. تحقیقات دیگری نیز نشان می دهد که ترکیب آستاکسانتین، بربرین، پلی کوزانول، مخمر قرمز برنج، کوآنزیم Q10 و فولیک اسید، HDL را افزایش داده و کلسترول کل، LDL یا چربی خون بد و تری گلیسیرید را در افراد با سطح کلسترول غیر نرمال کاهش می دهد.
  • ناباروری مردان: مصرف آستاکسانتین، نرخ بارداری را در شریک جنسی مردان مبتلا افزایش می دهد.
  • علائم یائسگی: مصرف فراورده های حاوی آستاکسانتین، ویتامین D3، لیکوپن و سیتروس بایوفلاونوئیدها بصورت روزانه، علائمی چون گرگرفتگی، درد مفاصل، بدخلقی و مشکلات مثانه را کاهش می دهد.
  • روماتیسم مفصلی RA: استفاده از محصولات حاوی آستاکسانتین، لوتئین، ویتامین A، ویتامین E و روغن گل رنگ درد را کاهش داده و احساس رضایتمندی را در افراد مبتلا به RA بهبود می دهد.
  • آفتاب سوختگی: آستاکسانتین ممکن است آسیب پوستی ناشی از آفتاب را کم کند. مصرف خوراکی آن به مدت 9 هفته قرمزی و لطافت از دست رفته پوست را که به دلیل اشعه ماوراء بنفش ایجاد شده است، کاهش خواهد داد.

  • پوست چروک: استفاده خوراکی از آستاکسانتین، کشسانی پوست را بهبود می دهد و باعث کاهش خطوط و چین و چروک در مردان و زنان میان سال می شود. همچنین مصرف خوراکی به همراه استعمال کرم آستاکسانتین دو بار در روز بر روی صورت، ظاهر چین و چروک پوست را بهبود می دهد.

به منظور ارزیابی میزان اثربخشی آستاکسانتین در موارد فوق شواهد بیشتری مورد نیاز است.

عوارض جانبی و ایمنی

آستاکسانتین وقتی در مقادیر موجود در غذاها مصرف شود بی خطر است. اما اگر به عنوان مکمل استفاده شود تقریبا بی خطر است. مصرف آن به مقدار 4 تا 40 میلی گرم بصورت روزانه حداکثر به مدت 12 هفته، یا 12 میلی گرم روزانه به مدت 6 ماه خطری ندارد. همچنین در مصرف با کاروتینوئید ها، ویتامین ها و مواد معدنی به میزان 4 میلی گرم در روز حداکثر به مدت 12 ماه، بی خطر است. عوارض جانبی آن شامل افزایش حرکات روده و مدفوع قرمز رنگ می باشد. مقدار مصرف زیاد آن نیز موجب دل درد خواهد شد.

موارد احتیاط و هشدارهای ویژه

  • بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی در مورد مصرف آستاکسانتین در دوران بارداری و شیردهی در دست نیست. بنابراین به منظور حفظ سلامتی، بایستی از مصرف آن اجتناب شود.

تداخل دارویی

در حال حاضر اطلاعاتی پیرامون تداخل دارویی آستاکسانتین موجود نیست.

مقدار مصرف مجاز

میزان مصرف مناسب آستاکسانتین به عنوان دارو، به عوامل متعددی از جمله سن مصرف کننده، وضعیت سلامتی و موارد دیگر، بستگی دارد. یادآور می شود که استفاده از محصولات گیاهی، همیشه بی خطر نبوده و مقدار مصرف آن حائز اهمیت است. لذا بهتر است بروشور محصولات، مورد مطالعه قرارگرفته و قبل از مصرف با پزشک مشورت شود.

با قوانین سین سا موافقم.
ثبت