ازگیل چیست ؟
ازگیل میوه ای زرد رنگ است که دارای مواد مغذی بالایی است و حاوی مقدار زیادی ویتامین می باشد. استفاده از ازگیل، خواص بسیار مناسبی برای سلامت بدن به همراه دارد. ازگیل یکی از گیاهان خانواده رز میباشد و از نظر گیاهشناسی گیاهی مابین گلابی و زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیده شدن به رنگ قهوهای در میآید. این گیاه که در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت میشود، به سرعت فاسد میگردد و سرشار از پکتین میباشد. به همین علت برای تهیه انواع ژله، مارمالاد و مربا مناسب میباشد. درخت ازگیل برگهایی به رنگ زرد و قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
میوه ازگیل، گلابی شکل و کمی بزرگ تر از آلو است که رنگ زرد یا نارنجی دارد و برخی قسمت های آن به رنگ قرمز می باشد. این میوه مزه خوشایندی دارد و طعم آن چیزی بین طعم انبه و هلو است. این میوه را می توان به صورت تازه یا خشک شده مصرف کرد.
- ازگیل در طب سنتی به عنوان ملین استفاده می شود. اعتقاد بر این است که برگ ها و دانه های ازگیل خاصیت قابض دارند.
- در ایران از ازگیل برای درمان بیماری هایی مانند فشار خون بالا، ضربان قلب و تونیک قلب استفاده می شود. عصاره برگ ازگیل برای درمان عفونت گلو و دهان استفاده می شود.
- میوه ازگیل دارای خاصیت آرامش بخشی و تمیز کنندگی است که برای اسهال مفید است.
- دانه ازگیل به ریز کردن سنگ مثانه کمک می کند. میوه ازگیل به درمان یبوست کمک می کند و سنگ مثانه و کلیه را از بین می برد. دم نوش ساخته شده از برگ های ازگیل نیز برای درمان سنگ کلیه استفاده می شود.
- این گیاه به از بین بردن آبسه دهان، نفخ معده، آبسه گلو، دفع تب، چاق شدن، خونریزی داخلی، تقویت پوست، اعصاب و درمان التهاب روده کمک می کند.
- از پوست، میوه، گل و برگ ازگیل برای درمان اسهال، آبسه گلو و تب استفاده می شود. همچنین پوست درخت ازگیل، چای و دمنوش برگ آن نیز دارای خواص ضد التهابی می باشد. بنابراین نوشیدن روزی 2 یا 3 فنجان دمنوش ازگیل یا برگ ازگیل برای درمان اسهال مفید است.
نحوه عملکرد گیاه و میوه ازگیل
میوه های ازگیل دارای مواد مغذی هستند که برای سلامتی مفید می باشند. این میوه حاوی مقادیر زیادی ویتامین B2 ،B1 ،C و A است و نیز از آن برای مصارف دارویی استفاده می شود. این گیاه حاوی تانن، پروتئین، اسیدهای آلی طبیعی و پکتین با مقدار کمی کربوهیدرات است. مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، آهن و منیزیم نیز در این میوه یافت می شود که به تقویت سلامت سیستم ایمنی کمک می کند. مصرف روزانه این میوه برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و کبدی مفید است. با سم زدایی و آبرسانی اندام ها و بدن سلامتی را تقویت می کند.
طبع ازگیل: طبیعت ازگیل سرد و خشک می باشد و این میوه برای افرادی با طبع گرم و تر، مناسب و مفید می باشد و مصرف آن در افرادی که طبع سرد و خشک دارند، سبب بروز عوارض خواهد شد. این افراد اگر می خواهند ازگیل مصرف کنند باید این میوه را با مصلح آن (عسل) مصرف نمایند تا بدن آن ها با مشکل مواجه نگردد.
ازگیل میوه پرخاصیت برای درمان 30 بیماری
تحقیقات نشان می دهد که مصرف ازگیل می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:
- تشکیل هموگلوبین: آهن موجود در ازگیل به تشکیل هموگلوبین کمک می کند. آهن بخش مهمی از هموگلوبین است که رنگ قرمز تیره خون را فراهم می کند و به انتقال اکسیژن به سلول های بدن کمک می نماید. هموگلوبین اضافی برای انسان ضروری است زیرا در اثر آسیب های داخلی و خارجی خون را از دست می دهیم. در دوران قاعدگی، زنان هر ماه خون خود را از دست می دهند و به همین دلیل احتمال ابتلا به آنمی زیاد است.
- بهبود عملکرد عضلات: آهن موجود در ازگیل برای حفظ سلامت ماهیچه ها ضروری است. آهن در بافت عضلات یافت می شود و اکسیژن لازم را برای انقباض ماهیچه ها تأمین می کند. بدون آهن، عضله خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد. ضعف عضلانی از علائم کم خونی است.
- سلامت مغز: آهن موجود در ازگیل به رشد مغز کمک می کند. حدود 20٪ از اکسیژن خون توسط مغز استفاده می شود. آهن با عملکرد مغز و سلامت آن در ارتباط است. مقدار کافی خون در مغز می تواند باعث افزایش فعالیت شناختی و تشکیل مسیرهای عصبی جدید شود که به جلوگیری از بیماری های شناختی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل کمک می کند. مقدار زیادی آهن و اکسیژن رسانی به مغز بسیار حیاتی است.
- سندرم پای بی قرار: کمبود آهن عامل اصلی بروز سندرم پای بی قرار است. تحقیقات نشان می دهد که این ماده با آهن ارتباط دارد. کاهش آهن در خون منجر به این بیماری می شود. مصرف کافی مکمل های آهن به مقدار کافی می تواند این بیماری را درمان کند. این بیماری با اسپاسم عضلانی همراه است و این ازعلائم کمبود آهن به شمار می رود.
- تنظیم دمای بدن: آهن موجود در ازگیل به تنظیم دمای بدن کمک می کند. این امر باعث افزایش دمای بدن می شود و این بدان معنی است که عملکردهای متابولیسم و عملکردهای آنزیمی در دما و محیط های کارآمد و بهینه رخ می دهد.
- حمل اکسیژن: فایده آهن موجود در ازگیل این است که حامل اکسیژن بوده و به سلول های بدن منتقل می شود. این موضوع، یک عملکرد اساسی آهن است. اکسیژن برای انجام کارکردهای روزانه برای هر عضوی از بدن ضروری است.
- کم خونی: آهن موجود در ازگیل به درمان کم خونی که به دلیل کمبود آهن در بدن ایجاد می شود، کمک می کند. آهن به پیشگیری از این بیماری ها که بر تعداد افراد جهان تأثیر گذاشته است کمک می کند. همچنین برای درمان کم خونی در زنان در دوران قاعدگی و بارداری مفید است. سلول های خونی از دست رفته باید جایگزین شوند که با مصرف کافی آهن امکان پذیر است.
- بیماری های مزمن: آهن موجود در ازگیل به درمان بیماری های مزمن مانند کم خونی نارسایی کلیوی و بیماری های مزمن سیستم دفع کننده و روده کمک می کند. این مسئله لزوما به خون ربطی ندارد. آهن برای عملکرد فرآیندهای مختلف سیستم در بدن ضروری است.
- انتقال دهنده های عصبی: آهن موجود در ازگیل نقش مهمی در سنتز انتقال دهنده های عصبی مانند نوراپی نفرین، دوپامین و سروتونین دارد. این ماده در عملکرد فعالیت های مختلف مغز و نورون های انسان نقش اساسی دارد.
- تقویت ایمنی: آهن موجود در ازگیل به تقویت ایمنی بدن کمک می کند. این ماده به بدن کمک می کند تا عفونت ها و بیماری های مختلف را مقابله کند. گلبول های قرمز خون برای تأمین اکسیژن برای اندام ها، بافت ها و سلول های آسیب دیده بسیار حیاتی است. بدون آهن هموگلوبین و اکسیژن وجود نخواهد داشت. آهن در روند بهبودی کمک می کند.
- خستگی: آهن به از بین بردن خستگی مزمن در زنان و مردان کمک می کند. این کمبود می تواند باعث خستگی شود که برای هموگلوبین بسیار حیاتی است.
- بیماری های قلبی عروقی: ازگیل ژاپنی با محتوای بالای فیبر در رژیم غذایی مشخص می شود. این ترکیب فواید فیزیولوژیکی بی شماری را برای بدن به همراه دارد. اول، به حفظ آب و روغن کمک می کند و مصرف آن از بیماری های مربوط به اختلالات قلب و عروق خونی جلوگیری می کند.
- لاغری: ازگیل میوه ای است که از نظر کالری کم است. تخمین زده می شود که یک قطعه می تواند حدود 40 کالری داشته باشد. علاوه بر این، محتوای آن در فیبر محلول به این امر کمک می کند که این ماده غذایی است که باید با سرعت متوسط جوید. این باعث کاهش احساس اضطراب می شود، علاوه بر این، فیبر باعث می شود که چربی ها به صورت آهسته جذب شوند.
- یبوست: فیبر غذایی یا فیبر محلول، نقش مهمی ایفا می کند زیرا یک ماده طبیعی طبیعی است که یبوست و احتباس مایعات را از بین می برد. این ترکیب زمان ترشح روده را کاهش داده و روند تخلیه را سرعت می بخشد.
- بهبود رشد: مانند سایر میوه ها، ازگیل سرشار از ویتامین C است، مؤلفه ای که برای رشد و ترمیم بافت های هر قسمت از بدن ضروری است، علاوه بر این، به بدن نیز کمک می کند تا سطح آهن، ماده معدنی لازم برای تولید پروتئین و هموگلوبین را تثبیت کند. این ویتامین برای استخوان ها، پوست و بافت همبند لازم است. مصرف آن به ویژه در خانم های باردار، افراد سیگاری و افرادی که در مراحل توانبخشی قرار دارند یا به نوعی التهاب در پوست دچار شده اند، توصیه می شود.
- بازسازی بافت سلولی: ازگیل میوه ای سرشار از آنتی اکسیدان است. این ماده با محافظت از آن در برابر رادیکال های آزاد که باعث آسیب به DNA و قسمت هایی از سلول ها می شوند، به ترمیم بافت سلولی کمک می کند. آنتی اکسیدان ها همچنین توانایی کاهش سرعت پیری و جلوگیری از بروز مشکلات قلبی را دارند.
- جوگیری از سرطان: سایر اجزای سازنده ازگیل اسیدهای چرب ضروری هستند. برخی از آن ها برای سلامتی مضر هستند، اما برخی دیگر فواید متعدد دارند. مطالعات مختلف نشان داده است که اسید لینولئیک موجود در ترکیب ازگیل می تواند مانع از ایجاد و پیشرفت سرطان بخصوص پستان، پوست، کبد و روده بزرگ شود.
- قاعدگی نامنظم: یکی دیگر از اجزای سازنده ازگیل، منگنز است، این ماده معدنی برای بدن بسیار مفید است. کمبود منگنز باعث ضعف استخوان ها شده و منجر به کم خونی و تأخیر در قاعدگی می شود. در کشورهای آسیایی مانند ایران، زنانی که از این بیماری رنج می برند، ازگیل را در رژیم خود مصرف می کنند تا چرخه قاعدگی را تنظیم کنند.
- دیابت: ازگیل میوه ای است که قندهای طبیعی را تأمین می کند، تخمین زده می شود که در هر وعده حدود 7 گرم ازگیل، یک غذای مناسب برای افرادی است که به دیابت مبتلا هستند.
- تامین آب بدن: همانند سایر میوه ها، بیشتر ازگیل از آب تشکیل شده است، 100 گرم ازگیل، در حدود 87 گرم آب دارد، به همین دلیل مصرف ازگیل در هنگام بهار، تابستان یا در مواقعی که مقادیر قابل توجهی مایع بدن از بین رفته است بسیار توصیه می شود.
- پیشگیری از پوکی استخوان: مطالعات آزمایشگاهی اثربخشی ازگیل را در تسکین علائم پوکی استخوان اثبات کرده است. اسید اورسولیک موجود در برگ های آن، در جلوگیری کاهش مواد معدنی بدن مؤثر است. علاوه بر این، برگ ها باعث کاهش التهاب مفاصل در پوکی استخوان می شوند.
- سلامت چشم: تاثیر ازگیل برای بینایی، همچون هویج است. محتوای بالای ویتامین A موجود در آن به سلامتی چشم کمک می کند و از تخریب بافت ها در برابر استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند. مصرف منظم ازگیل به کاهش خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا یا همان انحطاط چشم و همچنین بهبود عمومی بینایی کمک می کند. همچنین ازگیل باعث بهبود رنگدانه چشم و جلوگیری از آب مروارید می شود.
- خواص ازگیل برای جنین و زنان باردار: میوه ازگیل حاوی آهن فراوانی است بنابراین مصرف آن در بارداری، خطر ابتلا به کم خونی در زنان باردار را کاهش می دهد. اگر در دوران بارداری به یبوست مبتلا هستید، ازگیل مصرف نمایید زیرا فیبر موجود در میوه ازگیل از ابتلا به یبوست در دوران بارداری پیشگیری می کند. ازگیل دارای ویتامین ها و مواد معدنی فراوانی است که مصرف آن در بارداری به افزایش رشد جنین کمک می کند.
- خواص ازگیل برای نوزادان و کودکان: مصرف ازگیل به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند زیرا حاوی ویتامین ها و مواد معدنی فراوانی است. کودکانی که دچار یبوست و نفخ معده هستند می توانند ازگیل مصرف کنند زیرا ازگیل دارای فیبر فراوانی است.
- جوان سازی پوست صورت: ازگیل حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین C فراوانی است که این مواد به رفع چین و چروک کمک می کنند و با افزایش خاصیت کشسانی سبب جوان شدن پوست خواهند شد.
- درمان ریزش مو: آهن، مس و روی موجود در ازگیل، جریان خون در پوست سر را افزایش داده و سبب تقویت فولیکول های مو می شود و بدین ترتیب از ریزش مو پیشگیری می کند.
- ایدز: برگ های درخت ازگیل حاوی اسید اورسولیک می باشند و خواص ضد ویروسی قوی دارند و سبب درمان اچ آی وی خواهند شد.
- پوکی استخوان: چای و دمنوش برگ ازگیل حاوی مقادیر بالای اسید اورسولیک بوده و مانع از بین رفتن مواد معدنی بدن شده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
- سرطان: چای و دمنوش برگ ازگیل حاوی آنتی اکسیدان فراوانی است که خواص ضد سرطانی داشته و از متاستاز سلول های سرطانی جلوگیری می کند. مصرف چای و دمنوش برگ ازگیل به درمان سرطان ریه، سرطان دهان و سرطان روده بزرگ کمک می کند.
- سم زدایی و پاک سازی بدن: برای پاک سازی و سم زدایی کبد و بدن نوشیدن دم کرده برگ ازگیل بسیار مفید است.
طرز تهیه چای و دمنوش ازگیل و برگ ازگیل
1 قاشق چای خوری ازگیل تازه خرده شده را با 1 قاشق چای خوری برگ های خشک شده ازگیل در یک لیتر آب جوش بریزید و اجازه دهید 1 ساعت بماند تا دم بکشد، سپس آن را از صافی عبور دهید و در فنجان بریزید و سرو کنید.
عوارض جانبی و ایمنی برگ و میوه ازگیل
- مصرف این میوه به مقدار زیاد می تواند به دلیل فعالیت برخی از اجزای آن، به ویژه تأثیر اسید پالمیتیک، که یک اسید چرب اشباع است و باعث افزایش سطح کلسترول خون می شود، ممکن است در برخی سلول ها متاستاز را تسریع کند.
- مصرف زیاد ازگیل همچنین می تواند منجر به حالت تهوع، گرفتگی معده و اسهال شود. این ویتامین C است که با وجود اینکه فواید زیادی ایجاد می کند، می تواند سطح آهن را افزایش داده و به بافت سلولی آسیب برساند.
- صورت مصرف زیاد ازگیل به دلیل وجود کلسیم در آن، به ویژه در بزرگسالانی که ممکن است دارای سنگ کلیه باشند، می تواند اثرات مضر داشته باشد مانن یبوست یا مانع از جذب سایر مواد معدنی مانند مس یا آهن می شود.
احتیاط و هشدار ویژه مصرف ازگیل برای بارداری و شیردهی
- مصرف خوراکی: در زمان مصرف مراقب دانههای ازگیل باشید، زیرا این دانهها سرشار از اسید هیدروسیانید هستند که سمی است.
- بارداری و شیردهی: بهتر است زنان باردار و شیرده قبل از مصرف میوه ازگیل با پزشک خود مشورت کنند.
تداخل دارویی میوه ازگیل
اطلاعات دقیقی از تداخل دارویی ازگیل، در دست نیست.
مقدار مصرف مجاز ازگیل
میزان مصرف مناسب ازگیل به عنوان دارو، به عوامل متعددی از جمله سن مصرف کننده، وضعیت سلامتی و موارد دیگر، بستگی دارد. یادآور می شود که استفاده از محصولات گیاهی، همیشه بی خطر نبوده و مقدار مصرف آن حائز اهمیت است. لذا بهتر است بروشور محصولات، مورد مطالعه قرارگرفته و قبل از مصرف با پزشک مشورت شود.