روغن جگر ماهی COD LIVER OIL

اطلاعات کلی

روغن جگر ماهی می تواند با خوردن جگر ماهی تازه و یا از طریق مصرف مکمل ها بدست بیاید. این روغن به عنوان منبع ویتامین A و ویتامین D استفاده شده، همچنین به عنوان منبع نوعی چربی موسوم به امگا-3 برای سلامتی قلب، افسردگی، آرتروز و غیره مصرف می شود.

نحوه عملکرد

روغن جگر ماهی حاوی اسید های چرب خاص، جهت جلوگیری از لخته شدن خون می باشد. این اسیدهای چرب می توانند باعث کاهش درد و التهاب شوند.

موارد استفاده و اثربخشی

تحقیقات نشان می دهد که مصرف روغن جگر ماهی می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:

  • بالا بودن تری گلیسیرید: مصرف خوراکی روغن جگر ماهی می تواند تری گلیسیرید را 20 تا 50 درصد کاهش دهد.
  • فشار خون بالا: مصرف خوراکی می تواند هر دو مقدار فشار خون را تا حدی کاهش دهد و این موضوع برای افرادی که فشار خون آنها کمی بالا است بسیار اهمیت دارد.
  • بیماری کلیوی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2: مصرف خوراکی می تواند باعث کاهش پروتئین ادرار شود که یکی از مارکرهای شدت بیماری کلیوی است.
  • دژنراسیون ماکولار مربوط به کهولت سن.
  • تب یونجه.
  • بی نظمی ضربان قلب: مصرف خوراکی این روغن می تواند نوعی از بی نظمی ضربان فلب را در برخی افراد کاهش دهد اما در کاهش مرگ مربوط به این عارضه اثری ندارد همچنین در افرادی که بعد از سکته دچار این عارضه شده اند نیز بی تاثیر است.
  • آسم: مصرف این روغن 1 تا 3 بار در هفته در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به آسم را در کودکان در سن 6 سالگی کاهش دهد.
  • افسردگی: مصرف روغن جگر ماهی در سالمندان با کاهش علائم افسردگی تا 29 درصد، مرتبط بوده است.
  • دیابت بارداری: روغن جگر ماهی می تواند به کنترل قند خون در مبتلایان به دیابت بارداری کمک کرده و همچنین در جلوگیری از عوارض هنگام تولد اثرگذار باشد. به این منظور بایستی به مدت 12 هفته مصرف شود.
  • فشار خون بالا: مصرف خوراکی، فشار خون را در افراد سالم و افرادی که کمی فشار خون آن ها بالا است، تا حدی کاهش می دهد. اما مشخص نیست که آیا این میزان کاهش برای افراد با کلسترول خیلی بالا، بصورت بالینی، معنا دار است یا خیر.
  • بیماری التهابی روده IBD: مصرف روغن جگر ماهی، دردهای مفصلی را در برخی افراد مبتلا به بیماری التهابی روده، کاهش می دهد.
  • اوتیتس مدیا (عفونت گوش): استفاده از مولتی ویتامین به همراه روغن جگر ماهی، نیاز به درمان دارویی عفونت گوش را در کودکان تا 12% کاهش می دهد.
  • عفونت مجاری تنفسی: استفاده از مولتی ویتامین به همراه روغن جگر ماهی، تعداد مراجعین جهت ویزیت به منظور عفونت مجاری تنفسی را کاهش می دهد.
  • آرتریت روماتوئید RA: مصرف روغن جگر ماهی، ممکن است در برخی مبتلایان، باعث کاهش درد، خشکی صبحگاهی و تورم شده و نیاز به دارو را برای درمان تورم مفاصل کاهش دهد.

به منظور ارزیابی میزان اثربخشی روغن جگر ماهی در موارد فوق شواهد بیشتری مورد نیاز است.

عوارض جانبی و ایمنی

  • مصرف خوراکی: روغن جگر ماهی درصورتیکه بصورت خوراکی مصرف شود برای بیشتر بزرگسالان بی خطر است. اما ممکن است عوارض جانبی مانند دفع گاز معده، بوی بد هان، سوزش معده، شل شدن مدفوع و تهوع را در پی داشته باشد. استفاده به همراه غذا، اغلب این عوارض را کاهش می دهد. دوز های بالای آن کم خطر است زیرا ممکن است از لخته شدن خون جلوگیری کرده و خونریزی را افزایش دهد. سطوح ویتامین A، و ویتامین D، نیز ممکن است به شدت بالا برود.
  • مصرف موضعی: اطلاعاتی پیرامون بی خطر بودن آن درصورت مصرف موضعی در دست نیست.

موارد احتیاط و هشداهای ویژه

  • بارداری و شیردهی: مصرف آن در مقادیر توصیه شده برای ویتامین A و ویتامین D، تقریبا کم خطر است ولی درصوت استفاده بیش از این مقدار کم خطر خواهد بود. در این دوران بایستی مقداری از روغن جگر ماهی استفاده شود که فقط 3000 میکروگرم ویتامین A و 100 میکرو گرم ویتامین D، را فراهم کند.
  • کودکان: مصرف آن در مقادیر توصیه شده برای ویتامین A و ویتامین D، تقریبا کم خطر است ولی درصوت استفاده بیش از این مقدار کم خطر خواهد بود.
  • دیابت: این نگرانی وجود دارد که مصرف این روغن یا سایر روغن های ماهی، قند خون را افزایش دهد، اما هنوز تحقیقات گسترده ای جهت بررسی این نگرانی صورت نپذیرفته است. شواهدی وجود دارد که مصرف روغن جگر ماهی می تواند قند خون را کاهش داده و تاثیر داروهای برخی پایین آورنده قند خون را افزایش دهد. بنابراین این نگرانی نیز وجود دارد که قند خون به مقدار زیادی کاهش پیدا کند. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت که از این روغن استفاده می کنند بایستی قند خون خود را بطور دقیق مراقبت کنند.
  • فشار خون بالا: روغن جگر ماهی می تواند فشار خون را کاهش داده و اگر با داروهای مربوط به آن مصرف شود باعث افت شدید آن خواهند شد. بایستی در مصرف همزمان آن ها دقت شود.

تداخل دارویی

تداخل متوسط

در مصرف با ترکیب های زیر دقت کنید:

  • داروهای مربوط به فشار خون بالا: به دلیل خاصیت کاهش فشار خون، که در روغن جگر ماهی وجود دارد، مصرف همزمان آن با داروهای مربوط به این عارضه ممکن است منجر به افت فشار خون شود. برخی از این داروها عبارتند از: کاپتوپریل (کاپوتن)، انالاپریل (واسوتک)، لوزارتان (کوزار)، والزارتان (دیووان)، دیلتیازم (کاردیزم)، آملودیپین (نورواسک)، هیدروکلروتیازید (هیدرودیوریل)، فوروزماید (لازیکس) و غیره.
  • داروهای کاهش لخته شدن خون: روغن جگر ماهی سرعت لخته شدن خون را کاهش می دهد و مصرف همزمان آن با داروهای مربوطه، باعث افزایش احتمال کبودی و خونریزی شود. برخی از داروهای ضد انعقاد خون عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، دیکلوفناک (وولتارن، کاتافلام)، ایبوپروفن (ادویل، موترین)، ناپروکسین (آناپروکس، ناپروسین)، دالتپارین (فراگمین)، انوکساپارین (لوونوکس)، هپارین، وارفارین (کومادین) و غیره.

مقدار مصرف مجاز

مقادیر زیر در تحقیقات مورد مطالعه قرار گرفته است:

مصرف خوراکی:

  • کاهش تری گلیسیرید: 20 میلی لیتر در روز.
  • کلسترول بالا: 30 میلی لیتر در روز.
  • کاهش فشار خون: 20 میلی لیتر در روز.
با قوانین سین سا موافقم.
ثبت