ورود ثبت نام
ورود ثبت نام

سویا Soy

اطلاعات کلی

سویا از لوبیای سویا به دست می آید. لوبیاها را می توان به پروتئین سویا تبدیل کرد که یک پودر است. شیر سویا، نوعی نوشیدنی است که ممکن است با کلسیم اضافی از سویا غنی شده باشد یا نباشد. سویای آب پز یا بو داده را نیز می توان مصرف کرد. از سویا گاهی به عنوان جایگزین شیر استفاده می شود. سویا به صورت خوراکی مصرف می شود و به عنوان دارو بر روی پوست استفاده می شود. سویا برای کلسترول بالا، فشار خون بالا، بیماری های قلبی، دیابت، علائم یائسگی، سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. به مواد فعال موجود در سویا، ایزوفلاون گفته می شود.

نحوه عملکرد

سویا حاوی "ایزوفلاون" است، این ماده در بدن به "فیتواستروژن" تغییر می کند که مشابه هورمون استروژن است.

موارد استفاده و اثربخشی

  • سرطان پستان: مصرف مقادیر زیاد سویا ممکن است در برخی افراد از سرطان پستان یا عود سرطان پستان جلوگیری کند. اما در مورد اثر مکمل های سویا هیچ شواهد قابل اعتمادی وجود ندارد. به منظور پیشگیری، تحقیقات نشان داده است که مصرف مقدار زیادی سویا با کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان در ارتباط است.
  • بیماری مزمن کلیه یا CKD: به نظر می رسد مصرف پروتئین سویا به صورت خوراکی باعث کاهش پروتئین در ادرار در افراد مبتلا به CKD می شود. همچنین به نظر می رسد میزان برخی از مواد مغذی و مواد زائد مانند فسفر و کراتینین را کاهش می دهد. این مولکول ها می توانند در خون افراد مبتلا به CKD جمع شوند.
  • دیابت: بیشتر تحقیقات نشان می دهد که مصرف محصولات سویا حاوی پروتئین سویا، فیبر سویا یا سویای تخمیر شده میزان قند خون را در افراد دیابتی کاهش می دهد.
  • اسهال: به نظر می رسد تغذیه نوزاد با شیر خشک همراه با فیبر سویا، به تنهایی یا محلول در آب، مدت زمان اسهال را در مقایسه با عدم مصرف سویا  کاهش می دهد. با این حال، در برخی از مطالعات فرمول حاوی سویا هیچ مزیتی نسبت به فرمول شیر گاو نداشت. در بزرگسالان، شواهد اولیه نشان می دهد که مصرف فیبر سویا میزان اسهال را کاهش نمی دهد.
  • گالاکتوزمی (یک اختلال ارثی که در آن بدن قادر به هضم مناسب قند گالاکتوز نیست): تغذیه با شیر خشک برای نوزادان مبتلا به گالاکتوزمی ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
  • مقادیر بالای کلسترول یا سایر چربی ها (لیپیدها) در خون (افزایش چربی خون): به نظر می رسد خوردن پروتئین سویا به جای سایر پروتئین های غذایی یا استفاده از محصولات فیبر سویا کلسترول کل و کلسترول بد (کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)) را کمی کاهش می دهد. پروتئین سویا که حاوی مقادیر بیشتری از ماده ای به نام ایزوفلاون است، ممکن است بهتر از پروتئین سویا با ایزوفلاون کم یا بدون آن عمل کند. همچنین، سویا ممکن است در افرادی که کلسترول بالا دارند و شدت آن بیشتر است، بهتر عمل کند. به نظر نمی رسد مکمل های حاوی ایزوفلاون سویا خالص کار کنند. به نظر نمی رسد سویا تری گلیسیرید را کاهش دهد. همچنین، بیشتر تحقیقات نشان می دهد که سویا "کلسترول خوب" (کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)) را افزایش نمی دهد.
  • فشار خون بالا: خوردن پروتئین سویا می تواند فشار خون سیستولیک (بالاترین میزان در فشار خون) را در حدود 4-8 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک (تعداد پایین) را در حدود 3-5 میلی متر جیوه در افراد با فشار خون کمی بالا کاهش دهد.
  • سندرم روده تحریک پذیر یا IBS (یک اختلال طولانی مدت در روده بزرگ که باعث درد معده می شود): ایزوفلاون سویا می تواند علائم IBS مانند درد معده را بهبود بخشد.
  • عدم تحمل لاکتوز (عدم توانایی هضم مناسب لاکتوز قند): مصرف سویا  همراه شیر خشک برای نوزادانی که نمی توانند لاکتوز را هضم کنند ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
  • علائم یائسگی: به نظر می رسد خوردن پروتئین سویا یا مصرف عصاره ایزوفلاون سویا غلیظ به گرگرفتگی ناشی از یائسگی در برخی افراد کمک کند. مصرف محصولات سویا به مقدار  100-200 میلی گرم ایزوفلاون در دو یا سه دوز در روز ممکن است بهتر از مصرف دوزهای کمتر  باشد. بعلاوه، به نظر می رسد استفاده از محصولاتی که حداقل 15 میلی گرم ایزوفلاون خاص به نام ژنیستئین دارند، بهتر از محصولاتی است که ژنیستئین کمتری ارائه می دهند. همچنین به نظر می رسد مصرف سویا باعث بهبود افسردگی، سطح قند خون و وزن بدن در زنان پس از یائسگی می شود. مشخص نیست که آیا سویا خشکی واژن یا خارش ناشی از یائسگی را کاهش می دهد یا خیر. به نظر نمی رسد که سویا به گرگرفتگی در زنان مبتلا به سرطان پستان کمک کند یا خیر.
  • سندرم متابولیک (گروهی از علائم که خطر دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد): مصرف محصولات سویا حاوی پروتئین سویا به کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به سندرم متابولیک کمک می کند. همچنین، به نظر می رسد که خوردن  آجیل سویا یا  پروتئین سویا باعث کاهش قند خون و کاهش کلسترول "بد" (کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL)) در زنان یائسه با سندرم متابولیک می شود. با این حال، به نظر می رسد رژیم مغز سویا بهتر از رژیم پروتئین سویا باشد.
  • پوکی استخوان (استخوان های ضعیف و شکننده): پروتئین سویا یا عصاره سویا می تواند تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) را در زنان یائسه یا در معرض یائسه را افزایش دهد. به نظر می رسد که محصولات سویا برای کار کردن باید حداقل حاوی 75 میلی گرم ماده ای به نام ایزوفلاون باشند. سویا همچنین ممکن است خطر شکستگی در برخی از زنان را کاهش دهد. به نظر نمی رسد که سویا بر BMD در زنان جوان تأثیر بگذارد.
  • بیماری کرون (نوعی بیماری التهابی روده): مصرف سویا به صورت خوراکی ، همراه با درمان استاندارد، حرکات روده را افزایش می دهد و علائم مانند خستگی و وزن بدن را در افراد مبتلا به بیماری کرون بهبود می بخشد.
  • آسیب کلیه در افراد دیابتی (نفروپاتی دیابتی): خوردن پروتئین سویا به جای پروتئین حیوانی به عنوان بخشی از رژیم غذایی ممکن است به پیشگیری یا درمان بیماری کلیه در افراد دیابتی کمک کند. اما برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد که نوشیدن شیر سویا کمکی نمی کند.
  • سرطان مخاط رحم (سرطان آندومتر): به نظر می رسد خوردن سویا در مقدار زیاد خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش می دهد. سرطان آندومتر در ژاپن، چین و سایر کشورهای آسیایی که رژیم غذایی معمول آنها کم کالری و سرشار از غذاهای سویا و غلات کامل، سبزیجات و میوه ها است، کمتر دیده می شود.
  • هپاتیت C (التهاب کبد ناشی از ویروس هپاتیت C): مصرف پروتئین سویا باعث کاهش تجمع چربی در کبد و کاهش میزان آسیب کبدی در افراد مبتلا به هپاتیت C می شود.
  • سرطان ریه: به نظر می رسد احتمال ابتلا به سرطان ریه در مردان و زنانی که مقدار بیشتری فیتواستروژن در رژیم غذایی مانند ایزوفلاون های سویا مصرف می کنند، کمتر از افرادی است که مقادیر کمتری مصرف می کنند. به نظر می رسد سویا در زنان برای سرطان ریه تاثیر بیشتری نسبت به مردان جهت جلوگیری دارد. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهد که فقط افراد غیر سیگاری، خطر کمتری در ابتلا به سرطان ریه دارند.
  • درد پستان (ماستالژی): نوشیدن شیر سویا ممکن است باعث کاهش درد ماهیانه پستان در برخی از زنان شود.
  • قدرت عضلانی: مصرف پروتئین سویا می تواند باعث افزایش توده یا قدرت بافت لاغر در ورزشکاران آموزش ندیده و باتجربه شرکت کننده در تمرینات مقاومت شود. به نظر می رسد پروتئین سویا همراه با تمرینات مقاومتی، باعث تقویت قدرت در زنان پس از یائسگی می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد پروتئین سویا به اندازه پروتئین آب پنیر، پروتئین لبنی یا پروتئین گوشت گاو برای بهبود قدرت عضلات موثر است.
  • زردی پوست در نوزادان (زردی نوزاد): زنانی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا هستند، پروتئین سویا را در رژیم غذایی خود دارند، خطر زردی نوزاد  بعد از تولد را کاهش می دهد.
  • بیماری کبد چرب غیرالکلی یا NAFLD (تجمع چربی در کبد در افرادی که الکل کم  مصرف می کنند یا مصرف نمی کنند):  تحقیقات اخیر نشان می دهد که نوشیدن شیر سویا در حالی که رژیم کم کالری دارید ممکن است به کنترل قند خون و فشار خون در افراد مبتلا به NAFLD کمک کند.
  • چاقی: برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف یک رژیم غذایی کم کالری مبتنی بر سویا می تواند باعث کاهش وزن در افراد چاق و دارای اضافه وزن بیش از رژیم کم کالری به تنهایی شود. خوردن غذاهای حاوی فیبر سویا نیز ممکن است باعث کاهش وزن شود. جایگزینی پروتئین گوشت با پروتئین سویا در رژیم غذایی ممکن است باعث کاهش وزن در زنان شود، اما همه تحقیقات آن را تایید نمی کنند. به نظر نمی رسد استفاده از مکمل های جایگزین وعده های غذایی بر پایه سویا باعث  لاغری یا جلوگیری از افزایش وزن شود. به نظر نمی رسد پروتئین سویا هنگام مصرف به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی آزاد، کاهش وزن را بهبود بخشد. سرانجام، به نظر نمی رسد که پروتئین سویا باعث کاهش وزن در زنان یائسه شود.
  • آرتروز: مصرف پروتئین سویا می تواند باعث بهبود حرکت، درد و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به آرتروز شود. با این حال، به نظر می رسد مصرف پروتئین بر پایه شیر نیز این تأثیرات را دارد.
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS (یک اختلال هورمونی که باعث بزرگ شدن تخمدان همراه با کیست می شود): زنان مبتلا به PCOS سطح کلسترول بیشتری در خون، مقادیر بیشتری هورمون های مردانه و مشکلات تنظیم قند خون دارند. برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف ایزوفلاون سویا تنظیم قند خون و سطح هورمون ها را در زنان مبتلا به این بیماری بهبود می بخشد. اما به نظر نمی رسد که مصرف سویا سطح کلسترول را بهبود بخشد.
  • سندرم قبل از قاعدگی (PMS): مصرف پروتئین سویا برای دو دوره قاعدگی می تواند علائم مرتبط با PMS را کاهش دهد.
  • سرطان پروستات. به نظر می رسد خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که بیشتر سویا مصرف می کنند، کمتر است. با این حال، از آنجا که مردان آسیایی بیشترین مقدار سویا را استفاده می کنند، مشخص نیست که آیا این سویا از خطر سرطان جلوگیری می کند یا عوامل دیگری (مانند تفاوت های ژنتیکی یا تفاوت در چربی رژیم غذایی) در برابر سرطان پروستات محافظت می کنند. مصرف پروتئین سویا می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را در مردان در معرض خطر کاهش دهد. با این حال، شواهد متناقضی در مورد تاثیر سویا بر پیشرفت سرطان پروستات  وجود دارد. به نظر نمی رسد پروتئین سویا گرگرفتگی را در بیماران مبتلا به سرطان پروستات کاهش دهد.
  • سرطان تیروئید: به نظر می رسد رژیم های غذایی حاوی مقدار زیادی سویا خطر ابتلا به سرطان تیروئید را کاهش می‌دهد.
  • آتروفی واژن (نازک شدن بافت واژن): به نظر می رسد استفاده از ژل واژن حاوی عصاره سویا باعث کاهش خشکی و درد واژن و بهبود بافت واژن در زنان یائسه با علائم آتروفی واژن می شود.
  • چین و چروک های پوست در اثر آفتاب: به نظر می رسد مصرف ایزوفلاون سویا یا استفاده از مرطوب کننده حاوی سویا خاصیت ارتجاعی پوست و ایجاد چین و چروک های پوست را بهبود می بخشد.

به منظور ارزیابی میزان اثربخشی سویا در موارد فوق شواهد بیشتری مورد نیاز است.

عوارض جانبی و ایمنی

  • هنگام مصرف خوراکی: خوردن غذاها یا محصولات حاوی پروتئین سویا به احتمال زیاد بی خطر است. مکمل های غذایی حاوی عصاره سویا در صورت استفاده حداکثر تا 6 ماه احتمالاً ایمن هستند. سویا می تواند برخی از عوارض جانبی خفیف معده و روده مانند یبوست، نفخ و حالت تهوع را ایجاد کند. همچنین می تواند در برخی از افراد واکنش های آلرژیک شامل جوش ها، خارش و آنافیلاکسی ایجاد کند. بعضی از افراد ممکن است خستگی را تجربه کنند. سویا همچنین ممکن است بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارد. با این حال، به نظر می رسد این امر در درجه اول در افرادی رخ می دهد که کمبود ید دارند. استفاده طولانی مدت از دوزهای بالای مکمل های حاوی عصاره سویا احتمالاً بی خطر است. این نگرانی وجود دارد که این امر ممکن است باعث رشد غیر طبیعی بافت در رحم شود. با این حال، به نظر نمی رسد خوردن مقدار زیادی سویا این تأثیر را داشته باشد.

موارد احتیاط و هشدارهای ویژه

  • بارداری و شیردهی: مصرف پروتئین سویا در مقادیری که معمولاً در مواد غذایی یافت می شود هنگام بارداری یا شیردهی ایمن است. با این حال، سویا هنگام استفاده در مقادیر بیشتری که در دوران بارداری در دارو وجود دارد، احتمالاً بی خطر است. دوزهای بالاتر در دوران بارداری ممکن است به رشد کودک آسیب برساند. اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از سویا در هنگام شیردهی، بی خطر است یا خیر، وجود ندارد، بنابراین، به منظور حفظ ایمنی، از مصرف سویا در دوران بارداری و شیردهی، اجتناب کنید.
  • کودکان: سویا هنگام استفاده در مقادیری که معمولاً در غذا یا شیرخشک وجود دارد، برای کودکان ایمن است. به نظر نمی رسد استفاده از سویا در آینده باعث مشکلات سلامتی یا تولید مثل شود. با این حال، نباید از شیر سویا که برای نوزادان طراحی نشده است به عنوان جایگزین شیر خشک استفاده شود. سویا هنگام استفاده به عنوان جایگزینی برای شیر گاو در کودکانی که به شیر گاو حساسیت دارند، احتمالاً بی خطر است. اگرچه از شیر خشک های مبتنی بر پروتئین سویا اغلب برای کودکانی که به شیر گاو آلرژی دارند استفاده می شود، اما این کودکان اغلب به سویا نیز حساسیت دارند. سویا را بیشتر از آنچه در غذا یا شیر خشک وجود دارد به کودکان ندهید. محققان نمی دانند که آیا سویا در دوزهای بالاتر برای کودکان بی خطر است یا خیر.
  • تب یونجه (رینیت آلرژیک): افراد مبتلا به تب یونجه به احتمال زیاد به پوسته سویا حساسیت دارند.
  • آسم: افراد مبتلا به آسم به احتمال زیاد به پوست سویا حساسیت دارند. از مصرف محصولات سویا خودداری کنید.
  • سرطان پستان: اثرات سویا در افراد مبتلا به سرطان پستان نامشخص است. برخی تحقیقات نشان می دهد که سویا ممکن است برخی از سرطان های پستان را "تغذیه کند" زیرا می تواند مانند استروژن عمل کند. مطالعات دیگر نشان داده است که سویا از سرطان پستان محافظت می کند. تفاوت در اثرات ممکن است ارتباطی با مقدار مصرف شده داشته باشد. از آنجا که اطلاعات قابل اعتماد کافی در مورد اثرات سویا در زنان مبتلا به سرطان پستان،  وجود ندارد، بهتر است از استفاده از مکمل های سویا تا مشخص شدن اطلاعات بیشتر خودداری کنید.
  • فیبروز کیستیک: شیر سویا می تواند در کودکان مبتلا به فیبروز کیستیک پروتئین تداخل ایجاد کند. کودکان مبتلا به این بیماری نبایستی سویا مصرف کنند.
  • دیابت: سویا ممکن است خطر ابتلا به سطح قند خون را در افراد دیابتی که برای کنترل قندخون از داروها استفاده می کنند، پایین بیاورد.
  • سرطان آندومتر: استفاده طولانی مدت از قرص های ایزوفلاون سویا  ممکن است  وقوع تغییرات پیش سرطانی در بافت پوشاننده رحم را افزایش دهد. با این حال، شواهد متناقضی وجود دارد. اگر در معرض خطر سرطان آندومتر هستید با احتیاط از مکمل های حاوی ایزوفلاون سویا استفاده کنید. محصولات سویا احتمالاً بی خطر هستند.
  • تیروئید کم کار: این نگرانی وجود دارد که مصرف سویا باعث بدتر شدن این وضعیت شود.
  • سنگ کلیه: این نگرانی وجود دارد که محصولات سویا ممکن است، خطر سنگ کلیه را افزایش دهد زیرا حاوی مقادیر زیادی از گروهی از مواد شیمیایی به نام اگزالات است. اگزالات، از مواد اصلی تشکیل دهنده سنگ کلیه است. نگرانی دیگر این است که افراد مبتلا به بیماری کلیوی جدی قادر به تجزیه برخی از مواد شیمیایی موجود در سویا نیستند. این سطح بالای مواد شیمیایی خطرناک است. اگر سابقه سنگ کلیه دارید، از مصرف مقادیر زیاد سویا خودداری کنید.
  • حساسیت به شیر: کودکانی که به شیر گاو بسیار حساس هستند ممکن است به محصولات سویا نیز حساس باشند. با احتیاط از محصولات سویا استفاده کنید.
  • نارسایی کلیه: سویا حاوی ماده شیمیایی به نام فیتواستروژن است. مقادیر بسیار بالای فیتواستروژن ها می توانند سمی باشند. افرادی که نارسایی کلیوی دارند و از محصولات سویا استفاده می کنند ممکن است در معرض خطر افزایش بیش از حد سطح فیتواستروژن ها باشند. اگر نارسایی کلیه دارید، از مصرف مقادیر زیاد سویا خودداری کنید.
  • سرطان مثانه: محصولات سویا ممکن است احتمال ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهند. اگر مبتلا به سرطان مثانه هستید یا خطر ابتلا به آن زیاد است (سابقه خانوادگی سرطان مثانه دارید). از مصرف محصولات سویا خودداری کنید.

تداخل دارویی

تداخل شدید

این ترکیب را مصرف نکنید

  • داروهای افسردگی (MAOI): محصولات سویای تخمیر شده مانند توفو و سس سویا حاوی تیرامین هستند. تیرامین آمینو اسیدی است که در تنظیم فشار خون نقش دارد. تیرامین توسط مونوآمین اکسیداز تجزیه می شود. برخی از داروهای افسردگی (MAOI) می توانند تجزیه تیرامین را کاهش دهند. مصرف بیش از 6 میلی گرم تیرامین در هنگام مصرف یکی از این داروها می تواند خطر عوارض جانبی جدی مانند فشار خون بیش از حد را افزایش دهد. مقدار تیرامین در محصولات سویای تخمیر شده معمولاً اندک است و اغلب کمتر از 0.6 میلی گرم در هر وعده است. با این حال، بسته به محصول خاص مورد استفاده، شرایط ذخیره سازی و مدت زمان ذخیره سازی، می تواند تنوع داشته باشد. نگهداری یک مارک توفو به مدت یک هفته می تواند میزان تیرامین را از 0.23 میلی گرم به 4.8 میلی گرم در هر وعده افزایش دهد. اگر یکی از این داروها را مصرف می کنید، از محصولات تخمیر شده سویا که حاوی مقادیر زیادی تیرامین هستند، خودداری کنید. برخی از این داروها شامل فنلزین (Nardil)، ترانیل سیپرومین (Parnate) و سایر داروها هستند.

تداخل متوسط

با این ترکیب محتاط باشید

  • داروهای آنتی بیوتیک: از آنتی بیوتیک ها برای کاهش باکتری های مضر در بدن استفاده می شود. آنتی بیوتیک ها همچنین می توانند باکتری های مفید روده را کاهش دهند. به نظر می رسد باکتری های مفید در روده به افزایش اثر سویا کمک می کنند. با کاهش تعداد  باکتریها در روده، آنتی بیوتیک ها ممکن است باعث کاهش اثر سویا شوند. اما لازم است که بدانیم آیا این تداخل یک نگرانی بزرگ است یا خیر.
  • استروژن ها: مقادیر زیادی از سویا ممکن است همان اثرات استروژن را داشته باشد. اما سویا به اندازه قرص های استروژن قوی نیست. مصرف سویا همراه با قرص های استروژن ممکن است اثرات قرص های استروژن را کاهش دهد. برخی از قرص های استروژن شامل استروژن های کنجوگه (پرمارین)، اتینیل استرادیول، استرادیول و غیره هستند.
  • تاموکسیفن (Nolvadex): برخی از انواع سرطان تحت تأثیر هورمون های بدن قرار دارند. سرطان های حساس به استروژن سرطان هایی هستند که تحت تأثیر سطح استروژن در بدن قرار می گیرند. از تاموکسیفن (Nolvadex) برای کمک به درمان و پیشگیری از این نوع سرطان استفاده می شود. به نظر می رسد سویا بر میزان استروژن در بدن نیز تأثیر می گذارد. با تأثیر بر استروژن در بدن، سویا ممکن است اثر تاموکسیفن (Nolvadex) را کاهش دهد. در صورت مصرف تاموکسیفن (Nolvadex) سویا مصرف نکنید.
  • وارفارین (کومادین): از وارفارین (کومادین) برای کاهش لخته شدن خون استفاده می شود. گزارش شده است كه سویا اثر وارفارین (كومادین) را كاهش می دهد. کاهش اثر وارفارین (کومادین) ممکن است خطر لخته شدن را افزایش دهد. مشخص نیست که چرا این تعامل ممکن است رخ دهد. حتماً مرتباً خون خود را چک کنید. دوز وارفارین (کومادین) شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.

تداخل کم

مراقب این ترکیب باشید

  • داروهای تغییر یافته توسط کبد (بسترهای سیتوکروم P450 2C9 (CYP 2C9)): برخی از داروها توسط کبد تغییر کرده و تجزیه می شوند. سویا ممکن است سرعت تجزیه برخی از داروها در کبد را افزایش دهد. اما لازم است که بدانیم آیا این تعامل در همه افراد رخ می دهد یا اینکه بر چگونگی عملکرد دارو تأثیر می گذارد. برخی از داروهای تغییر یافته توسط کبد شامل کارودیلول (کورگ)، فلوواستاتین (لسکل)، لوزارتان (کزار)، فنی توئین (دیلانتین) هستند.، و خیلی های دیگر.

مقدار مصرف مجاز

دوزهای زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته است:

بزرگسالان

مصرف خوراکی

  • دیابت نوع 2: عصاره توچی 300 میلی گرم سه بار در روز به مدت 3-6 ماه. توچی یک غذای سنتی چینی است که از دانه های سویا تهیه می شود. پوسته سویای فیبری 26 گرم روزانه به مدت 4 هفته. از دوزهای منفرد فیبر سویا 7-10 گرم نیز استفاده شده است. ۳۰ گرم پروتئینسویاحاوی ۱۳۲ میلی گرم فیتواستروژن،  روزانه تا ۱۲ هفته .
  • دیابت در دوران بارداری: پروتئین 0.8 گرم در کیلوگرم در روز به مدت 6 هفته، شامل 35٪ پروتئین سویا به عنوان پروتئین سویا بافت دار (سبحان)، 35٪ پروتئین حیوانی و 30٪ پروتئین های گیاهی دیگر.
  • کلسترول بالا: 20-50 گرم در روز پروتئین سویا.
  • فشار خون بالا: 18-66 گرم پروتئین سویا، حاوی 34-143 میلی گرم ایزوفلاون، روزانه تا 12 هفته استفاده شده است. همچنین 4.5 گرم پپتید سویای سیاه روزانه به مدت 8 هفته نیز استفاده شده است.
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS): سویا حاوی 40 میلی گرم ایزوفلاون روزانه به مدت 6 هفته استفاده شده است.
  • بیماری کلیوی طولانی مدت (بیماری مزمن کلیه یا CKD): رژیم روزانه محدود به 700-800 میلی گرم بر کیلوگرم پروتئین سویا استفاده شده است.
  • علائم یائسگی مانند افسردگی: 100 میلی گرم سویا حاوی 50 میلی گرم ایزوفلاون همراه با سرترالین 50 میلی گرم در روز استفاده شده است.
  • برای کاهش وزن بدن در دوران یائسگی: ایزوفلاون سویا <100 میلی گرم در روز تا 6 ماه استفاده شده است.
  • برای سندرم متابولیک: روزانه 30 گرم آجیل سویا به عنوان بخشی از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات به مدت 8 هفته استفاده شده است.
  • برای پوکی استخوان:  40 گرم در روز پروتئین سویا حاوی 2-225 میلی گرم ایزوفلاون در هر گرم به مدت 3-6 ماه برای جلوگیری از پوکی استخوان استفاده شده است. عصاره سویا 1 گرم حاوی 80 میلی گرم ایزوفلاون به مدت یک سال استفاده شده است.

کودکان

مصرف خوراکی

  • اسهال: فرمول غنی شده با فیبر سویا حاوی 18-20 گرم پروتئین سویا در هر لیتر در نوزادان استفاده شده است. غذاهای سویا حاوی مقادیر متغیر ایزوفلاون هستند. آرد سویا حاوی 2.6 میلی گرم ایزوفلاون در هر گرم آرد سویا، دانه سویا تخمیر شده حاوی 1.3 میلی گرم در گرم، دانه سویا جوشانده حاوی 0.6 میلی گرم در گرم، شیر سویا حاوی 0.4 میلی گرم در گرم، دلمه سویا حاوی 0.5 میلی گرم در گرم، دلمه سویا سرخ شده حاوی 0.7 میلی گرم در هر گرم است. گرم، رب سویا حاوی 0.4 میلی گرم در گرم و سس سویا حاوی 0.016 میلی گرم در گرم است.
با قوانین سین سا موافقم.
ثبت درخواست