ورود ثبت نام
ورود ثبت نام

سیر Garlic

اطلاعات کلی

سیر گیاهی است از خانواده پیاز، تره فرنگی و پیازچه که در سراسر جهان رشد می کند. تصور می شود بومی صربستان بوده اما حدود 5000 سال پیش در نقاط دیگر جهان گسترش یافته است. از سیر عموما برای بیماری های مرتبط با سیستم قلب و خون استفاده می شود. این بیماری ها عبارتند از فشارخون بالا، سطح بالای کلسترول و لیپیدها در خون (هایپر لیپیدمی) و تصلب شرائین.

در غذاها و نوشیدنی ها، سیر تازه، پودر سیر و روغن سیر به عنوان چاشنی استفاده می شود.

بیماری کووید-19: درحالیکه سیر، ممکن است فوایدی برای جلوگیری از سرماخوردگی داشته باشد، شواهد کافی برای تایید کاربرد آن در بیماری کوید-19 در دست نیست. بنابراین بهتر است از دستورالعمل های سبک زندگی سالم و روش های جلوگیری تایید شده پیروی شود.

نحوه عملکرد

سیر ماده ای شیمیایی تولید می کند موسوم به آلیسین. این ماده باعث می شود سیر در بیماری های خاصی سودمند باشد. بوی سیر نیز برای آلیسین است.

برخی از محصولات تولید شده بدون بو از سیر، با کهنه کردن سیر تولید می شود اما این فرایند باعث کاهش خواص سیر می شود. اینطور به نظر می رسد که مصرف مکمل هایی که روکش دار هستند بهتر است زیرا به جای معده، در روده حل می شوند.

موارد استفاده و اثربخشی

تحقیقات نشان می دهد که مصرف سیر می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:

  • تصلب شرائین: همانطور که افراد پا به سن می گذارند، شریان ها قابلیت کشش و انعطاف خود را از دست می دهند. سیر می تواند این تاثیرات را کاهش دهد. مصرف نوعی پورد سیر، دوبار در روز به مدت 24 ماه می تواند فرایند سخت شدن شریان ها را کاهش دهد. مقادیر بیشتری از این محصول، وقتی در طی یک دوره 4 ساله استفاده شود، در زنان به نسبت مردان، دارای تاثیر بیشتری خواهد بود. تحقیقات بر روی محصولات دیگر حاوی سیر، به تنهایی با به همراه دیگر ترکیبات نیز فوایدی را نشان داده اند.
  • دیابت: به نظر می رسد مصرف سیر، سطح قند خون پیش از غذا را به مقدار کمی کاهش می دهد. این خاصیت در افراد مبتلا به دیابت بیشتر تاثیر دارد، به خصوص اگر حداقل به مدت سه ماه مصرف شود. مشخص نیست که سیر می تواند سطح قند خون پس از غذا یا سطح HbA1c را کاهش دهد یا خیر.
  • هایپرلیپیدمی (بالا بودن سطح کلسترول و سایر لیپیدها: اغلب شواهد قابل اعتماد نشان می دهند که مصرف سیر، کلسترول کل و LDL (کلسترول بد) را در افرادی که کلسترول آن ها بالا است، کاهش می دهد. مصرف روزانه سیر به مدت 8 هفته بهتر تاثیر می گذارد. مصرف سیر، به افزایش HDL (کلسترول خوب) یا تری گلیسیرید کمکی نمی کند.
  • فشارخون بالا: مصرف خوراکی سیر، عدد بالای فشارخون (سیستولیک) را حدود 7 تا 9 میلی متر جیوه و عدد پایین فشارخون (دیاستولیک) را حدود 4 تا 6 میلی متر جیوه در افرادی که مبتلا به فشارخون بالا دارند، کاهش می دهد.
  • سرطان پروستات: مردان چینی که روزانه یک بوته سیر مصرف می کنند، حدود 50% خطر ابتلا به سرطان پروستات در آن ها کمتر است. همچنین تحقیقات جمعیتی نشان می دهد که مصرف سیر، با کاهش پیشرفت سرطان پروستات مرتبط است. تحقیقات دیگری نیز بیانگر این است که مصرف سیر در مردان ایرانی، تاثیری در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات ندارد. تحقیقات بالینی اخیر نیز حاکی از آن است که مصرف مکمل های عصاره سیر، خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش داده و علائم مربوط به سرطان پروستات را کم می کند.
  • جلوگیری از گزش کنه: افرادی که مفدار زیادی سیر در یک دوره 8 هفته ای مصرف می کنند، کمتر دچار گزیدگی کنه شده اند اما اثر آن در مقایسه با حشره کش های تجاری مشخص نیست.
  • کرم حلقوی: استعمال ژل حاوی  0.6 درصد ترکیب آجوئن (ajoene)، "ماده شیمیایی موجود در سیر"؛ دوبار در هفته به مدت یک هفته به نظر می رسد تاثیر بیشتری نسبت به درمان های ضد قارچی داشته باشد.
  • خارش جاک: استعمال ژل حاوی  0.6 درصد ترکیب آجوئن (ajoene)، "ماده شیمیایی موجود در سیر"؛ دوبار در هفته به مدت یک هفته به نظر می رسد تاثیر بیشتری نسبت به درمان های خارش ژوک داشته باشد.
  • پای ورزشکار: استعمال ژل حاوی  1 درصد ترکیب آجوئن (ajoene)، "ماده شیمیایی موجود در سیر"؛ به نظر می رسد برای درمان بیماری پای ورزشکار، دارای تاثیر بیشتری باشد. همچنین استعمال ژل حاوی  1 درصد ترکیب آجوئن (ajoene)، به نظر می رسد برای درمان بیماری پای ورزشکار، دارای تاثیر بیشتری نسبت به داروی لامیسیل داشته باشد.
  • آلوپسی آره آتا (ریزش موی سکه ای): استعمال 50% ژل سیر، به همراه ایتروئید موضعی به مدت 3 ماه، باعث رشد مو در افرادی که دچار ریزش شده اند، می گردد.
  • آنژین (درد ققسه سینه): تزریق وریدی سیر توسط IV، برای 10 روز، درد سینه را در مقایسه با تزریق نیتروگلیسیرین، کاهش می دهد.
  • عملکرد ورزشی: مصرف یک دوز سیر، قبل از ورزش می تواند پایداری را در ورزشکاران جوان افزایش دهد.
  • هایپرپلازی پروستات: مصرف روزانه عصاره سیر بصورت مایع به مدت یک ماه حجم پروستات را کم کرد و دفعات ادرار را کاهش می دهد.
  • سرطان سینه (پستان): برخی تحقیقات دریافته اند افرادی که سیر و پیاز بیشتری مصرف می کنند خطر ابتلا به سرطان سینه در آنان کمتر است. اما تحقیقات دیگری نیز نتایج متناقضی نشان می دهند.
  • سرطان روده بزرگ، سرطان رکتوم: مصرف سیر بیشتر، با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده و سرطان رکتال، مرتبط است.
  • سرماخوردگی: سیر می تواند تعداد و تکرار سرماخوردگی را وقتی به منظور جلوگیری از سرماخوردگی مصرف شود، کاهش دهد.
  • میخچه: استعمال عصاره خاصی از سیر بر روی میخچه پا، دومرتبه در روز، میخچه را بهبود می دهد. یک عصاره سیر ویژه دیگر که محلول در چربی است نیز بعد از دوره درمانی 10 تا 20 روزه، عمل می کند.
  • بیماری قلبی: مصرف فراورده ای خاص از سیر برای 12 ماه، خطر مرگ ناگهانی و حمله قلبی را در افرادی که در معرض گرفتگی عروق پیشرفته هستند، کاهش می دهد. تحقیقات دیگری نیز نشان می دهد که مصرف مکمل های حاوی سیر کهنه، می تواند از بدتر شدن گرفتگی عروق جلوگیری می کند.
  • درد عضلات ناشی از ورزش: شواهد نشان می دهند که مصرف روزانه آلیسین، برای 14 روز، می تواند درد عضلات ناشی از ورزش را کاهش دهد.
  • توان عضلات: افرادی که سیر بیشتری مصرف می کنند، در مقایسه با افرادی که مصرف کمتری دارند، قدرت دست بیشتری دارند.
  • کبد چرب غیرالکلی NAFLD: مصرف پودر سیر، می تواند به بهبود سلامتی کبد در افراد مبتلا به NAFLD کمک کند. افرادی که بیشتر سیر مصرف می کنند، کمتر در معرض ابتلا به NAFLD می باشند.
  • برفک دهان: استعمال خمیر سیر در ناحیه آسیب دیده دهان، می تواند نرخ بهبود برفک دهان را افزایش دهد.
  • آرتروز: مصرف قرص سیر دوبار در روز به مدت 12 هفته می تواند درد را در زنان چاقی که دچار آرتروز زانو هستند، کاهش دهد.
  • روماتیسم مفصلی RA: مصرف سیر می تواند به کاهش درد و بهبود عملکرد در افراد مبتلا به رماتیسم کمک کند، اما تاثیر آن ممکن است کم باشد.
  • زگیل: استعمال نوعی عصاره سیر محلول در چربی برای زگیل روی دست، دوبار در روز، در طول 1 تا 2 هفته، زگیل های را از بین می برد. همچنین عصاره سیر محلول در آب نیز میزان کمی بهبودی فقط بین 30 تا 40 روز درمان نشان می دهد.
  • التیام زخم: استعمال پماد حاوی سیر خام بر روی زخم، پس از جراحی، اثر بهتری بر التیام زخم ها نسبت به پماد بدون سیر داشته است.
  • بیماری فیبرو کیستیک پستان؛
  • گاستریت (ورم معده)
  • التهاب و تورم روده

به منظور ارزیابی میزان اثربخشی سیر در موارد فوق شواهد بیشتری مورد نیاز است.

عوارض جانبی و ایمنی

  • مصرف خوراکی: مصرف خوراکی سیر در اکثر افراد بی خطر است. در تحقیقات، مصرف سیر تا سنین 7 سال، بی خطر بوده است. درصورت مصرف خوراکی، سیر می تواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و معده، سوزش سر دل، نفخ، حالت تهوع، استفراغ، بوی بدن، و اسهال شود. این عوارض جانبی، اغلب با سیر خام تشدید می شود. همچنین سیر می تواند باعث افزایش خطر خونریزی شود. گزارشایی از افرادی وجود دارد که به دلیل مصرف سیر، پس از جراحی دچار خونریزی شدند. آسم و دیگر واکنش های آلرژیک نیز در افرادی که با سیر کار می کنند گزارش شده است.
  • مصرف موضعی: فراورده های سیر وقتی بر روی پوست استعمال شوند تقریبا بی خطر است. ژل ها، خمیرها و دهانشویه های حاوی سیر، حداکثر به مدت 3 ماه استفاده شده است. با این حال، وقتی بر روی پوست مورد استفاده قرار می گیرد، آسیب پوستی مشابه سوختگی ایجاد می کند. سیر خام وقتی روی پوست استعمال شود، کم خطر است و می تواند باعث تحریکات پوستی شود.

موارد احتیاط و هشدارهای ویژه

  • بارداری و شیردهی: مقدار مصرف عادی سیر در دوران بارداری و شیردهی، بی خطر است. استفاده از سیر در مقادیر دارویی در این دوران، کم خطر است. شواهد کافی و موثقی پیرامون بی خطر بودن استعمال موضعی سیر در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد؛ بنابراین به منظور حفظ ایمنی، بهتر است از مصرف آن اجتناب شود.
  • کودکان: سیر وقتی به عنوان دارو و در زمان کوتاه مصرف شود، تقریبا بی خطر است. با این حال، اگر در مقادیر زیاد استفاده شود کم خطر است. برخی منابع نشان می دهند که  مقادیر زیاد سیر می تواند برای کودکان، خطرناک و حتی مرگ آور باشد و دلیل آن نیز مشخص نیست. هیچ موردی وجود ندارد که وقوع رویداد نامطلوب قابل توجه یا مرگ و میر را در کودکان به واسطه مصرف خوراکی سیرگزارش کند. مصرف موضعی سیر، آسیبی بر پوست ایجاد می کند که شبیه به سوختگی است.
  • اختلالات خونریزی دهنده: سیر، خصوصا سیر تازه، خطر خونریزی را افزایش می دهد.
  • دیابت: سیر می تواند قند خون را کاهش دهد. بصورت تئوری، مصرف سیر می تواند قند خون را در افراد مبتلا به دیابت، کاهش زیادی دهد.
  • مشکلات معده و هضم: سیر می تواند دستگاه گوارش را تحریک کند. درصورت ابتلا به مشکلات معده و هضم، بایستی با احتیاط مصرف شود.
  • فشارخون پایین: سیر می تواند فشارخون را پایین بیاورد، بنابراین مصرف آن می تواند در افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، باعث افت فشارخون شود.
  • عمل جراحی: سیر می تواند خونریزی را طولانی کرده و با فشارخون تداخل ایجاد کند. همچنین می تواند سطح قند خون را نیز کاهش دهد. بنابراین حداقل دوهفته پیش از زمان جراحی از مصرف آن اجتناب شود.

تداخل دارویی

تداخل شدید

این ترکیبات نبایستی مصرف شوند

  • ایزونیازید: سیر، میزان جذب ایزونیازید بدن را کاهش داده و دی پی آن عملکرد آن را نیز کم می کند. بنابراین از مصرف این دو با هم بایستی پرهیز شود.
  • داروهای ایدز/HIV: بدن داروهای ایدز را برای رهایی از آن ها آزاد می کند. سیر، سرعت تجزیه داروها را بالا برده و بنابراین اثربخشی آن ها را کاهش می دهد. برخی از این داروها عبارتند از: نویراپین (ویرامون)، دلاویردین (رسکریپتور) و افاویرنز (سوستیوا).
  • ساکویی ناویر: بدن این دارو را به منظور رهایی از آن آزاد می کند. سیر می تواند باعث افزایش سرعت تجزیه آن شده و به همین دلیل اثربخشی آن را کاهش می دهد.

تداخل متوسط

در ترکیب مصرف با موارد زیر بایستی احتیاط شود:

  • داروهای جلوگیری از بارداری: برخی از این قرص ها حاوی استروژن هستند. بدن استروژن را به منظور رها شدن از آن، آزاد می کند. سیر تجزیه استروژن را افزایش می دهد و بنابراین می تواند باعث کاهش اثربخشی آن شود. درصورت مصرف داروهای جلوگیری از باردای همراه با سیر، بهتر است از روش های دیگر جلوگیری مثل کاندوم نیز استفاده شود. برخی از این داروها عبارتند از: اتینیل استرادیول و لوونورژسترل (تریفازیل)، اتینیل استرادیول و نوراتیندرون (اورتو-نووم 1/35 و اورتو-نووم 7/7/7) و غیره.
  • سیکلوسپورین (نئورال، سندیمون): بدن سیکلوسپورین را به منظور رها شدن از آن، آزاد می کند. سیر تجزیه آن را افزایش می دهد و بنابراین می تواند باعث کاهش اثربخشی آن شود. از مصرف همزمان آن ها، پرهیز شود.
  • داروهایی که توسط کبد تغییر می کنند: برخی داروها توسط کبد تغییر کرده و تجزیه می شوند. روغن سیر سرعت تجزیه برخی از داروها را کاهش می دهد و بنابراین اثربخشی آن ها را افزایش می دهد. پیش از مصرف روغن سیر بایستی با پزشک مشورت شود؛
    • سیتوکروم P450 2E1 (CYP2E1): برخی داروهای این دسته عبارتند از: استامینوفن، کلرزوکسازون (پارافن فورت)، اتانول، تئوفیلین و داروهایی که برای بیهوشی حین جراحی استفاده می شوند مانند انفلوران (اتران)، هالوتان (فلوئوتان)، ایزوفلوران (فلوران) و متوکسی فلوران (پنتران).
    • سیتوکروم P450 3A4 (CYP3A4): لوواستاتین (مواکور)، کتوکونازول (نیزورال)، ایتراکونازول (اسپورانوکس)، فکسوفنادین (آلگرا)، تریازولام (هالکیون) و غیره.
  • داروهای ضد انعقاد خون/ ضد پلاکت: سیر، سرعت لخته شدن خون را  کاهش می دهد. مصرف سیر به همراه داروهای ضد انعقاد خون، احتمال کبودی و خونریزی را افزایش می دهد. برخی از اینگونه داروها عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، دیکلوفناک (ولتارن، مورتین)، ناپروکسن (آناپروکس، ناپروسین)، دالتپارین (فراگمین)، انوکساپارین (لوونوکس)، هپارین، وارفارین (کومادین).
  • وارفارین: وارفارین داروی ضد انعقاد خون است و مصرف سیر به همراه وارفارین، می تواند تاثیر آن را افزایش دهد. این اثر احتمال خونریزی و کبودی را بالا می برد. درصورت استفاده سیر به همراه این دارو، بایستی خون، بطور منظم چک شود زیرا ممکن است مقدار مصرف وارفارین نیاز به تغییر داشته باشد.

مقدار مصرف مجاز

مقادیر زیر در تحقیقات مورد مطالعه قرار گرفته است

مصرف خوراکی

  • تصلب شرائین: 300 میلی گرم قرص پودر سیر به عنوان یک دوز یا سه مرتبه روزانه حداکثر تا 4 سال، استفاده شده است. 150 میلی گرم مکمل سیر، روزانه دو مرتبه برای 24 ماه استفاده شده است. ترکیب محصولات حاوی سیر نیز استفاده شده است. 1200 میلی گرم عصاره سیر کهنه روزانه برای 12 ماه استفاده شده است. مکمل عصاره سیر کهنه حاوی 250 میلی گرم عصاره سیر کهنه روزانه به مدت 12 ماه استفاده شده است. همچنین ترکیب محصولات حاوی 300 میلی گرم عصاره سیر کهنه، در یک دوز با چهار قرص روزانه برای یک سال، استفاده شده است.
  • دیابت: 600 تا 1500 میلی کرم پودر سیر روزانه برای حداقل 12 هفته استفاده شده است. یک قرص 300 میلی گرم روزانه دو تا سه مرتبه به همراه داروی متفورمین یا سولفونیلورا، برای 4 تا 24 هفته استفاده شده است.
  • هایپرلیپیدمی (بالابودن کلسترول و دیگر چربی ها): یک دوز 1000 تا 7200 میلی گرم عصاره سیر کهنه روزانه در دوزهای تقسیم شده به مدت 4 تا 6 ماه استفاده شده است. یک دوز 600 تا 900 میلی گرم قرص پودر سیر روزانه در دو دوز تقسیم شده یا بیشتر برای 6 تا 16 هفته استفاده شده است. همچنین 300 میلی گرم از گونه دیگری پودر سیر روزی دو مرتبه  به مدت 12 هفته استفاده شده است. همچنین 1200 میلی گرم پودر سیر به اضافه 3 گرم روغن ماهی روزانه برای 4 هفته، یا 500 میلی گرم روغن سیر به اضافه 600 میلی گرم روغن ماهی روزانه برای 60 روز استفاده شده است.
  • فشارخون بالا: 300 تا 1500 میلی گرم قرص سیر، روزانه بصورت دوزهای تقسیم شده برای 24 هفته استفاده شده است. 2400 میلی گرم  قرص پودر سیر مخصوص در یک دوز واحد یا روزانه 600 میلی گرم برای 12 هفته استفاده شده است. کپسول های حاوی 960 تا 7200 میلی گرم عصاره سیر کهنه، روزانه تا 3 دوز تقسیم شده برای حداکثر 6 ماه استفاده شده است. 500 میلی گرم روغن سیر به همراه 600 میلی گرم روغن ماهی روزانه به مدت 60 روز استفاده شده است.
  • سرطان پروستات: 1 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره سیر محلول در آب، روزانه به مدت 1 ماه، استفاده شده است.
  • جلوگیری از گزش کنه: کپسول های حاوی 1200 میلی گرم سیر، روزانه به مدت 8 هفته استفاده شده است.

مصرف موضعی

  • کرم حلقوی: ژل سیر حاوی آژوئن 0.6 درصد روزانه دو مرتبه به مدت یک هفته استفاده شده است.
  • خارش جاک: ژل سیر حاوی آژوئن 0.6 درصد روزانه دو مرتبه به مدت یک هفته استفاده شده است.
  • پای ورزشکار: ژل سیر حاوی آژوئن 1 درصد استفاده شده است.
با قوانین سین سا موافقم.
ثبت