اطلاعات کلی
هویج گیاهی است که از برگ ها و قسمتی از آن که در زیر زمین رشد می کند (ریشه هویج) به عنوان غذا استفاده می شود. بخشی که در زیر زمین رشد می کند به عنوان دارو و همچنین جهت درمان کمبود ویتامین A استفاده می شود. این ماده همچنین برای جلوگیری از سرطان، سلامت دستگاه گوارش، چاقی، سایر کمبودهای مواد مغذی و سایر شرایط استفاده می شود. ریشه هویج را می توان به صورت خام، جوشانده، سرخ شده یا بخارپز در غذاها مصرف کرد و یا می توان به تنهایی خورد و به کیک، پودینگ، مربا یا مواد غذایی کنسرو شده اضافه کرد. همچنین به صورت آب میوه نیز مصرف می شود. برگ های هویج را نیز می توان به صورت خام یا پخته میل نمود.
نحوه عملکرد
هویج حاوی ماده شیمیایی به نام بتاکاروتن است. بتاکاروتن ممکن است به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و به جلوگیری از سرطان کمک کند. هویج همچنین حاوی فیبر غذاییبوده که می تواند بیماری های معده و روده مانند اسهال یا یبوست را بهبود بخشد.
موارد استفاده و اثربخشی
تحقیقات نشان می دهد که مصرف هویج می تواند در موارد زیر مؤثر باشد:
- کمبود ویتامین A: برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد که خوردن مربای هویج به مدت 10 هفته باعث افزایش سرعت رشد در کودکان مبتلا به کمبود ویتامین A می شود. همچنین خوردن هویج رنده شده به مدت 60 روز باعث بهبود سطح ویتامین A در زنان بارداری می شود که در معرض خطر کمبود ویتامین A هستند.
- سرطان پستان: تحقیقات جمعیتی نشان می دهد که مصرف بیشتر هویج ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد.
- اسهال: خوراندن محلول حاوی هویج و برنج رقیق شده به نوزادان و کودکان مبتلا به اسهال به کاهش مدت زمان اسهال آنها کمک می کند.
- فیبرومیالژیا: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف یک رژیم غذایی گیاهی شامل نوشیدن 2-4 وعده آب هویج به مدت 7 ماه علائم فیبرومیالژیا را در برخی افراد بهبود می بخشد.
- سرطان پروستات: تحقیقات بر روی جمعیتی نشان می دهد افرادی که هویج بیشتری می خورند احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها کمتر است.
- سرطان .
- یبوست .
- دیابت .
- کمبود ویتامین C.
- کمبود روی .
به منظور ارزیابی میزان اثربخشی هویج در موارد فوق شواهد بیشتری مورد نیاز است.
عوارض جانبی و ایمنی
- مصرف خوراکی: مصرف هویج به عنوان غذا و همچنین مصرف بیشتر آن به مدت 4 هفته به عنوان دارو، بی خطر است. مصرف زیاد هویج ممکن است باعث زردی پوست شود.
- مصرف موضعی: اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه هویج بی خطر است یا عوارض آن چیست، وجود ندارد. ولی برخی از افراد در صورت تماس آن با پوست، منجر به بروز حساسیت خواهد شد.
موارد احتیاط وهشدار های ویژه
- بارداری و شیردهی: در دوران بارداری یا شیردهی، مصرف هویج به عنوان غذا بی خطر است. از آنجا که، اطلاعات کافی و قابل اعتماد برای دانستن اینکه مصرف دارویی هویج هنگام بارداری یا شیردهی بی خطر است یا خیر در دسترس نیست بهتر است به منظور حفظ ایمنی، از مصرف آن اجتناب نمود.
- کودکان: مصرف خوراکی هویج بی خطر است. اما مصرف مقادیر زیاد آن به نوزادان و کودکان خردسال کم خطر است. چراکه ممکن است باعث زرد شدن پوست و پوسیدگی دندان شود.
- آلرژی به کرفس و گیاهان وابسته: هویج ممکن است در افرادی که به توس (غان)، درمنه، ادویه جات، پیچک، جعفری، کرفس و گیاهان مرتبط حساسیت دارند واکنش آلرژیک ایجاد کند. به این سندرم "سندرم ادویه کرفس-هویج-درمنه" گفته می شود.
تداخل دارویی
در حال حاضر پیرامون تداخل دارویی هویج اطلاعاتی در دست نیست.
مقدار مصرف مجاز
دوزهای زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته است :
بزرگسالان
مصرف خوراکی:
- کمبود ویتامین A: روزانه 100 گرم هویج رنده شده به مدت 60 روز استفاده شده است.
کودکان؛
مصرف خوراکی:
- کمبود ویتامین A: روزانه یک قاشق مرباخوری هویج به مدت 10 هفته استفاده شده است.