ورود ثبت نام
ورود ثبت نام

گل راعی - هوفاریقون ST. JOHN'S WORT

اطلاعات کلی

گل راعی گیاهی است که دارای گلهای زرد رنگ و ستاره ای شکل می باشد. هر گل این گیاه 5 گلبرگ دارد.  این گل در اروپا, آمریکای شمالی و جنوبی, استرلیا, نیوزلند, و آسیا شرقی روییده و در مناطق آفتابی و دارای زهکشی مناسب رشد می کند. ارتفاع این گیاه به 50 تا 100 سانتی متر می رسد. گل راعی ممکن است با برخی داروها تداخل شدیدی ایجاد کند. به همین دلیل, در فرانسه استفاده از این گیاه در فرآورده ها ممنوع می باشد. در سایر کشورها, گل راعی تنها با داشتن نسخه پزشک قابل دریافت است. کاربرد رایج گل راعی برای افسردگی و علائمی همچون عصبی شدن, خستگی, بی اشتهایی, و مشکلات خواب میباشد. شواهد علمی محکمی مبنی بر تاثیر گذاری این گیاه در درمان افسردگی با شدت خفیف تا متوسط وجود دارد. از دیگر کاربردهای گل راعی در درمان علائم یائسگی و بسیاری از بیماری های دیگر است اما شواهد علمی مناسبی در حمایت از این کاربردها وجود ندارد. برخی افراد روغن بدست آمده از گل راعی را به منظور درمان زخم به صورت موضعی بر روی پوست استفاده می کنند.استعمال مستقیم گل راعی بر روی پوست می تواند خطرناک باشد و باعث ایجاد حساسیت شدید به نور خورشید شود.

نحوه عملکرد

دانشمندان، مدتها گمان می کردند که وجود نوعی ماده شیمیایی بنام هایپریسین در گل راعی, سبب ایجاد تاثیرات مثبتی در بهبود خلق می شود. ولی داده های اخیر نشان می دهد که ماده شیمیایی دیگری بنام هایپرفورین نقش بیشتری در این زمینه دارد. این دسته از مواد شیمیایی بر روی پیام رسان های تنظیم کننده خلق در سیستم عصبی تاثیر می گذارند.

موارد استفاده و اثربخشی

گل راعی احتمالا برای مورد زیر موثر است:

افسردگی: مصرف عصاره گل راعی به صورت خوراکی سبب بهبود خلق, کاهش اضطراب و خستگی ناشی از افسردگی می شود. بنظر می رسد تاثیر آن به اندازه بسیاری از داروهای ضدافسردگی باشد. بر اساس رهنمودهای کالج پزشکان آمریکا- جامعه پزشکان داخلی آمریکا , میتوان از گل راعی به عنوان گزینه ای درمانی در کنار داروهای مورد استفاده برای درمان کوتاه مدت افسردگی خفیف بهره جست. با این وجود در این رهنمودها استفاده از گل راعی را بدلیل تداخلاتی که با بسیاری از داروها ایجاد می کند, گزینه مناسبی برای بسیاری از افراد نمی داند. برای افسردگی های شدیدتر استفاده از گل راعی ممکن است به این موثری نباشد.

گل راعی ممکن است در موارد زیر موثر باشد:

علائم یائسگی: اغلب تحقیقات بیانگر این است که مصرف خوراکی گل راعی میتواند سبب کاهش احساس گرگرفتگی و سایر علائم مربوط به یائسگی شود. همچنین برخی شواهد نشاندهنده این است که ترکیب مشخصی از گل راعی و کوهوش سیاه (Remifemin; Remifemin Plus; Gynoplus) میتواند منجر به بهبود برخی علائم مربوط به یائسگی همچون گرگرفتگی و تغییر خلق گردد. اما بنظر میرسد که این تاثیر گذاری در همه محصولات ترکیبی حاوی گل راعی وجود نداشته باشد.

پریشانی عاطفی ناشی از تمرکز بیش از حد بر  یک علامت جسمانی( اختلال روان تنی یا اختلال سایکو سوماتیک): مصرف روزانه یک محصول مشخص حاوی گل راعی (LI 160, Lichtwer Pharma)) به مدت 6 هفته میتواند سبب کاهش علائم بیماری روان تنی شود.

بهبود زخم: بنظر میرسد که مصرف پماد حاوی گل راعی سه بار در روز به مدت 16 روز باعث بهبود زخم و کاهش جای آن بعد از عمل سزارین شود.

گل راعی ممکن است در موارد زیر بی تاثیر باشد:

سندرم سوزش دهان: مصرف گل راعی سه بار در روز به مدت 12 هفته, درد ناشی از سندرم سوزش دهان را کاهش نمیدهد.

  • تورم و التهاب کبد ناشی از ویروس هپاتیت C : بنظر نمیرسد استفاده از گل راعی به صورت خوراکی در درمان بیماران بزرگسال مبتلا به هپاتیت C موثر باشد.
  • ایدز (HIV): مصرف خوراکی گل راعی در درمان بیماران بزرگسال مبتلا به ایدز موثر نمیباشد.
  • نوعی بیماری مزمن روده بزرگ که باعث درد شکم میشود(سندرم روده تحریک پذیر یا IBS): بررسیهای اولیه نشان میدهد که استفاده از یک عصاره مشخص گل راعی (St. John's Wort Extract Extra Strength, Enzymatic Therapy) دوبار در روز تاثیری در کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر ندارد.
  • آسیب عصب دستها و پاها (نوروپاتی محیطی): بنظر نمیرسد که استفاده از گل راعی به صورت خوراکی سبب تسکین درد عصب در افراد دیابتی و غیر دیابتی شود.
  • نوعی اختلال اضطرابی که مشخصه آن ترس از حضور در برخی جمع ها یا همه انواع آن میباشد.(اختلال اضطراب اجتماعی): مصرف روزانه گل راعی سبب بهبود اضطراب اجتماعی نمیشود. 

برای تاثیر گذاری گل راعی در موارد زیر شواهد ناکافی وجود دارد:

  • فرآیندی که طی آن رگهای خونی مسدود یا باریک, باز میشوند(آنژیوپلاستی): تحقیقات ابتدایی نشان میدهد که در افرادی که مصرف داروهای رقیق کننده خون همچون کلوپیدوگرل یا پلاویکس و آسپرین در آنها موثر نبوده, استفاده از گل راعی سه بار در روز و به مدت 2 هفته بعد از آنژیوپلاستی میتواند سبب بهبود نتیجه این فرآیند شود. بنظر میرسد که گل راعی, عملکرد داروهای رقیق کننده خون در بعضی افراد را بهبود میبخشد.
  • اضطراب: برخی گزارش ها بیانگر این است که مصرف گل راعی بتنهایی و یا همراه با والریان میتواند سبب کاهش اضطراب شود. همچنین خوردن کپسول یک فرآورده مشخص حاوی گل راعی و ریشه والریان (Sedariston Concentrate, Aristo Pharma GmbH) یک بار در روز به مدت یک هفته و سپس مصرف یک یا دو کپسول باهم دو بار در روز برای یک هفته دیگر, بیشتر از داروی دیازپام سبب کاهش اضطراب میشود.
  • بیماری بیش فعالی-نقص توجه(ADHD): گزارشی از 3 پسر 14 تا 16 ساله مبتلا به بیش فعالی-نقص توجه نشان میدهد که مصرف روزانه گل راعی به مدت 4 هفته میتواند توجه و فعالیت بیمار را بهبود ببخشد. اما تحقیق دیگری در این زمینه بیانگر این است که استفاده از عصاره گل راعی برای 8 هفته سبب بهبود علائم بیماری بیش فعالی- نقص توجه در بچه های 6 تا 17 ساله نمیشود.
  • نوعی بیماری ارثی که سبب تجمع بیلی روبین در بدن میشود(سندرم کلیگلر-نجار نوع 2): یک گزارش موردی در این زمینه نشان میدهد که مصرف گل راعی بصورت خوراکی 3 بار در روز و برای 2 دوره 8 هفته ای میتواند سبب کاهش سطح بیلی روبین,  کم شدن زردی, و بهبود خستگی در این بیماران گردد.
  • تومور مغزی: بر اساس تحقیقات اولیه, مصرف نوعی ماده شیمیایی در گل راعی بنام هایپریسین به صورت خوراکی تا 3 ماه میتواند اندازه تومور را کاهش داده و نرخ زنده ماندن در بیماران تومور مغزی را افزایش دهد.
  • حافظه: بررسی های اولیه نشان میدهد که مصرف دوز پایین تر گل راعی میتواند حافظه کوتاه مدت را بهبود ببخشد. این در حالی است که مصرف دز های بالاتر آن حافظه کوتاه مدت را ضعیف تر میکند.
  • میگرن: تحقیقات ابتدایی بیانگر این است که استفاده از یک محصول مشخص گل راعی سه بار در روز شدت سردرد میگرنی را کم میکند ولی در تعداد دفعات وقوع این نوع سردردها اثری ندارد.
  • نوعی اختلال اضطرابی که مشخصه آن افکار و رفتارهای تکرار شونده است( اختلال وسواس فکری اجباری یا OCD): شواهد مربوط به تاثیر گذاری مصرف گل راعی در اختلال وسواس فکری اجباری مشخص نیست و نتایج مطالعات مختلف میباشد.
  • نوعی بیماری هورمونی که سبب افزایش اندازه تخمدانها با کیست میشود(سندرم تخمدان پلی کیستیک یا  PCOS): بررسیهای اولیه نشان میدهد که مصرف یک محصول مشخص حاوی گل راعی و سایر گیاهان سبب افزایش تعداد دفعات عادت ماهانه و بهبود کیفیت زندگی زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک میشود. البته تاثیر مصرف گل راعی بتنهایی در این مورد ناشناخته است.
  • سندرم پیش از قائدگی (PMS): شواهد مشخصی در باره تاثیر استفاده از گل راعی در درمان سندرم پیش از قائدگی وجود ندارد. برخی تحقیقات اولیه بیانگر این است که مصرف گل راعی در برخی زنان تا 50 درصد میتواند سبب کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی همچون مشکلات  خواب, سردرگمی, گریه, سردرد, خستگی, هوسهای غذایی,  و ورم شود. با این وجود بررسیهای دیگر نشان داده که مصرف گل راعی باعث کاهش عصبی بودن و یا سایر علائم سندرم پیش از قاعدگی نمیشود.
  • زبر شدن و خارش پوست(پسوریازیس): طبق بررسیهای ابتدایی, استفاده از محلول یا پماد گل راعی بر روی پوست, شدت و اندازه لکه های پسوریازیس را کاهش میدهد.
  • افسردگی فصلی( اختلال خلقی فصلی یا SAD): تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف گل راعی میتواند در بهبود علائمی همچون عصبی بودن, کاهش میل جنسی, و مشکلات خواب در افراد مبتلا به تغییرات خلقی فصلی کمک کننده باشد. مصرف گل راعی هم بتنهایی و هم در کنار جلسات نور درمانی موثر میباشد.
  • ترک سیگار: بر اساس بررسیهای اولیه, استفاده از عصاره گل راعی 1 یا دو بار در روز از یک هفته قبل از ترک سیگار  تا 3 ماه بعد آن,  سبب بهبود نرخ ترک دراز مدت نمیشود.
  • کشیدن دندان: تحقیقات ابتدایی بیان میدارد که استعمال ماده هومئوپاتیک (همسان درمانی) گل راعی سبب کاهش درد بعد از کشیدن یا جراحی دندان نمیشود.
  • تبخال(herpes labialis)
  • هرپس تناسلی
  • کبودی
  • سرطان
  • سندرم خستگی مزمن(CFS)
  • تحریک پذیری
  • خستگی شدید( سندرم خستگی مزمن)
  • سخت شدن پوست و بافت های همبند (اسکلرو درما)
  • درد ماهیچه
  • درد عصب
  • درد کمر یا لگن منتشر شونده به پاها (سیاتیک)
  • بیماریهای پوستی
  • ناراحتی معده
  • کاهش وزن

شواهد بیشتری برای ارزیابی اثرگذاری گل راعی در این موارد نیاز است.

عوارض جانبی و ایمنی

  • مصرف خوراکی: مصرف گل راعی به صورت خوراکی تا 12 هفته احتمالا بیضرر است. برخی شواهد نشان میدهد که استفاده از گل راعی تا بیشتر از یک سال نیز میتواند بیخطر باشد. اگر چه ممکن است سبب ایجاد عوارض جانبی همچون مشکلات خواب, دیدن خواب های شفاف و واضح, بیقراری در نشستن, سرگیجه, سردرد, حساسیتهای پوستی, اسهال, و احساس گزگز در پوست  شود. در صورتی که مصرف گل راعی سبب ایجاد مشکلات خواب شود, باید صبحها آنرا را استفاده کرد و یا دز مصرفی را کاهش داد. مصرف گل راعی به صورت خوراکی در دزهای بالا ممکن است مضر باشد. در این صورت باعث واکنشهای شدید پوستی در مواجهه با نور خورشید می شود. زنان حتی در صورت مصرف گل راعی در دزهای معمول هم مستعد واکنشهای شدید پوستی هستند. حتما در بیرون از خانه از ضدآفتاب استفاده شود بویژه در افرادی که پوستی روشن دارند. گل راعی با بسیاری از داروها تداخل دارد بنابراین اگر میخواهید آنرا مصرف کنید حتما با متخصص مربوطه مشورت کنید و آنها را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید.
  • مصرف موضعی: اطلاعات کافی و قابل اعتمادی مبنی بر بیضرر بودن مصرف موضعی گل راعی بر روی پوست موجود نمیباشد. گل راعی متواند سبب ایجاد واکنشهای شدید پوستی در مواجهه با نور خورشید شود.

موارد احتیاط و هشدارهای ویژه

  • دوران بارداری و شیردهی: مصرف گل راعی به صورت خوراکی در دوران بارداری ممکن است خطرناک باشد. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه این گیاه میتواند باعث ایجاد نقصهای مادرزادی در جنین موشها شود. مشخص نیست که مصرف آن چنین اثری نیز در جنین انسان ایجاد میکند. نوزادان مادرانی که گل راعی مصرف میکنند ممکن است مبتلا به کولیک, خواب آلودگی, و بهانه گیری شوند. بنابراین تا یافته های بیشتر در این زمینه, در دوران بارداری و شیردهی از مصرف گل راعی خودداری کنید.
  • افراد زیر 18 سال: مصرف گل راعی بصورت خوراکی در افراد 6 تا 17 ساله تا حداکثر 8 هفته ممکن است بیضرر باشد
  • آلزایمر: نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف گل راعی در افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است سبب ایجاد زوال عقل در آنها گردد.
  • بیهوشی: بیهوشی در افرادی که به مدت 6 ماه گل راعی مصرف کرده اند میتواند سبب ایجاد مشکلات قلبی جدی در حین جراحی شود. حداقل از دو هفته قبل از جراحی مصرف گل راعی را قطع کنید.
  • بیماری بیش فعالی- نقص توجه(ADHD): نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف گل راعی بخصوص در افرادی که از داروی متیل فنیدات استفاده میکنند, ممکن است باعث بدتر شدن علائم ADHD شود. تا رسیدن به یافته های بیشتر, در صورت استفاده از متیل فنیدات از مصرف گل راعی خودداری کنید.
  • اختلال دوقطبی: بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بین دو حالت افسردگی و شیدایی در نوسان هستند. شیدایی حالتی است که مشخصه آن فعالیت جسمانی بیش از حد و رفتارهای تکانشی میباشد. مصرف گل راعی میتواند سبب وقوع حالت شیدایی در این بیماران شود و همچنین سرعت نوسان آنها بین دو حالت افسردگی و شیدایی را افزایش دهد.
  • افسردگی: در بیماران مبتلا به افسردگی مصرف گل راعی ممکن است باعث ایجاد حالت شیدایی در آنها شده که مشخصه آن فعالیت جسمانی بیش از حد و رفتارهای تکانشی میباشد.
  • نازایی: نگرانی هایی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف گل راعی میتواند با باردار شدن تداخل داشته باشد. در صورتی که قصد بارداری دارید از مصرف گل راعی خودداری کنید بویژه اگر سابقه مشکلات باروری دارید.
  • اسکیزوفرنی:  گل راعی میتواند سبب ایجاد روان پریشی در برخی بیماران اسکیزوفرنیک شود.
  • جراحی: مصرف گل راعی بر میزان سروتونین در مغز تاثیر گذار است و در نتیجه در پروسه های جراحی اختلال ایجاد میکند. حداقل از دو هفته قبل از جراحی از مصرف گل راعی خودداری کنید.

تداخل دارویی

تداخل شدید

 از مصرف ترکیبات زیر خودداری کنید:

  • آلپرازولام(زانکس) و گل راعی: آلپرازولام (زانکس) عمدتا برای درمان اضطراب استفاده میشود. بدن برای از بین بردن آلپرازولام, آن را تجزیه میکند و گل راعی میتواند سبب افزایش سرعت تجزیه آلپرازولام شود. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و آلپرازولام باعث کاهش اثر این دارو میشود.
  • آمینولولین اسید و گل راعی: آمینولولین اسید میتواند باعث حساسیت پوست به نور خورشید شود. مصرف گل راعی هم حساسیت پوست به نور آفتاب را افزایش میدهد. مصرف همزمان این گیاه و آمینولولین اسید ممکن است باعث افزایش احتمال آفتاب سوختگی, ایجاد تاول یا ضایعات پوستی در قسمتهایی از پوست که در معرض آفتاب قرار گرفته اند شود. هنگام قرار گیری در زیر نور آفتاب از ضد آفتاب آفتاب و پوشش مناسب استفاده کنید.
  • آمیتریپتیلین(Elavil) و گل راعی: بدن برای از بین بردن آمیتریپتیلین, آن را تجزیه میکند و گل راعی میتواند سبب افزایش سرعت تجزیه این دارو در بدن شود. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و آلپرازولام باعث کاهش اثر این دارو میشود.
  • قرص های ضدبارداری و گل راعی:  برخی قرصهای ضدبارداری حاوی استروژن هستند. بدن برای از بین بردن استروژن موجود در این قرصها, آن را تجزیه میکند و گل راعی تجزیه استروژن در بدن را افزایش میدهد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و قرصهای ضدبارداری باعث کاهش تاثیر این داروها میشود. در صورت مصرف همزمان این دو از سایر روشهای جلوگیری از بارداری همچون کاندوم نیز استفاده کنید. برخی قرصهای ضدبارداری عبارتند از اتینیل استرادیول و لوونورژسترل (Triphasil), اتینیل استرادیول و نورتیندرون (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7) و غیره.
  • سیکلوسپورین(Neoral, Sandimmune) و گل راعی: بدن برای از بین بردن سیکلوسپورین, آن را تجزیه میکند و مصرف گل راعی میتواند سرعت تجزیه سیکلوسپورین در بدن را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و سیکلوسپورین باعث کاهش تاثیر این داروها میشود. در صورتی که این دارو را استفاده میکنید از مصرف گل راعی خودداری کنید.
  • دیگوکسین (Lanoxin) و گل راعی: دیگوکسین سبب افزایش قدرت ضربان قلب میشود. گل راعی میتواند میزان دیگوکسین جذب شده توسط بدن را کاهش و در نتیجه سبب کم شدن تاثیرات این ماده شود.
  • فنفلورامین(Pondimin) و گل راعی: فنفلورامین ترشح نوعی ماده شیمیایی در مغز بنام سروتونین را افزایش میدهد. گل راعی نیز باعث  افزایش سروتونین میشود. مصرف همزمان این گیاه و فنفلورامین میتواند سبب ترشح بیش از حد سروتونین در مغز شده و در نتیجه آن عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, تهوع, سردرد, و اضطراب ایجاد شود.
  • ایماتینیب (Gleevec) و گل راعی: بدن برای از بین بردن ایماتینیب آنرا تجزیه میکند. گل راعی ممکن است سرعت تجزیه ایماتینیب در بدن را افزایش دهد در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و ایماتینیب میتواند از میزان اثرگذاری این دارو بکاهد. در صورتی که از ایماتینیب استفاده میکنید از مصرف گل راعی خودداری کنید.
  • ایرینوتکان(Camptosar) و گل راعی: ایرینوتکان در درمان سرطان مورد استفاده قرار میگیرد.  بدن برای از بین بردن ایرینوتکان آنرا تجزیه میکند. گل راعی ممکن است سرعت تجزیه ایرینوتکان در بدن را افزایش دهد در نتیجه مصرف همزمان این دو میتواند از میزان اثرگذاری ایرینوتکان بکاهد.
  • گل راعی و داروهایی که توسط کبد تغییر داده میشوند( سابستریتهای سیتوکروم P450 3A4 (CYP3A4)): برخی داروها توسط کبد تغییر داده شده و تجزیه میشوند. مصرف گل راعی میتواند سبب افزایش سرعت تجزیه برخی داروها در کبد شود. در نتیجه مصرف همزمان این نوع داروها و گل راعی ممکن است از میزان تاثیرگذاری برخی داروها بکاهد. در صورت استفاده از داروهایی که توسط کبد تجزیه میشوند, قبل از مصرف گل راعی با متخصص مربوطه مشورت کنید. برخی داروهای تجزیه شونده در کبد عبارتند از لوواستاتین(Mevacor), کتوکونازول(Nizoral), ایتراکونازول(Sporanox), فکسوفنادین (Allegra), تریازولام (Halcion), و بسیاری دیگر.
  • داروهای ضدافسردگی و گل راعی: مصرف گل راعی ترشج سروتونین در مغز را افزایش میدهد. برخی داروهای ضد افسردگی نیز چنین اثری بر مغز دارند. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و این نوع داروهای ضد افسردگی سبب افزایش بیش از حد سروتونین در مغز شده و عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, و اضطراب را ایجاد میکند. در صورتی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنید از مصرف گل راعی خودداری کنید. برخی از این داروهای ضدافسردگی عبارتند از فلوکستین(Prozac), پاروکستین (Paxil), سرترالین(Zoloft), آمیتریپتیلین(Elavil),کلومیپرامین(Anafranil), ایمیپرامین(Tofranil) و غیره.
  • داروهای بیماری ایدز (HIV) (مهارکنندگان غیر نوکلئوزیدی ترانس کریپتاز معکوس (NNRTIs)) و گل راعی: داروهای مورد استفاده برای بیماری ایدز در بدن تجزیه میشوند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه این داروها را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان داروهای بیماری ایدز و گل راعی میتواند از میزان اثرگذاری این داروها بکاهد. برخی از این داروها عبارتند از نویراپین (Viramune), دلاویردین(Rescriptor), و افاویرنز(Sustiva).
  • داروهای بیماری ایدز یا HIV (مهارکننده های پروتئاز) و گل راعی: بدن برای از بین بردن داروهای مورد استفاده در درمان بیماری ایدز,آنها را تجزیه میکند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه این داروها را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی میتواند از میزان اثرگذاری داروها بکاهد. برخی از این داروها عبارتند از آمپرناویر(Agenerase), نلفیناویر (Viracept), ریتوناویر(Norvir),و ساکوئیناویر(Fortovase, Invirase).
  • داروهای ضد درد (مسکنها) و گل راعی: بدن برای از بین بردن برخی داروهای مسکن آنها را تجزیه میکند. گل راعی ممکن است سرعت تجزیه این داروها در بدن را کاهش دهد و از این طریق سبب افزایش اثرات و عوارض این نوع داروها شود. برخی داروهای ضد درد عبارتند از: مپریدین(Demerol), هیدروکودون, مورفین, اکسی کنتین, و بسیاری دیگر.
  • گل راعی و داروهایی که توسط پمپهای سلولی منتقل میشوند(سابستریتهای گلیکوپروتئین-P ): برخی داروها توسط پمپهای سلولی جابجا میشوند. گل راعی میتواند این پمپها را فعالتر کرده و مقدار جذب این داروها در بدن را کاهش دهد و در نتیجه از اثر گذاری آنها بکاهد. برخی از این داروها عبارتند از  اتوپوزید, پاکلیتاکسل, وینبلاستین, وینکریستین, ویندسین, کتوکونازول, ایتراکونازول, امپرناویر, ایندیناویر, نلفیناویر, ساکوئیناویر, سیمتیدین, رانیتیدین, دیلتیازم, وراپامیل, کورتیکواستروئیدها, اریتروکایسین, سیزاپرید (Propulsid), فکسوفنادین(Allegra), سیکلوسپورین, لوپرامید(Imodium), کویینیدین و غیره.
  • گل راعی و داروهایی که حساسیت به نور خورشید را افزایش میدهند: برخی داروها میتوانند حساسیت به نور خورشید را افزایش دهند. گل راعی نیز همین اثر را دارد. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی میتواند احتمال آفتاب سوختگی, ایجاد تاول یا ضایعات پوستی در نواحی پوست که در معرض آفتاب بوده, را افزایش دهد. هنگام قرارگیری در زیر آفتاب از ضد آفتاب و پوشش محافظتی مناسب استفاده کنید. برخی از این داروها عیبارتند از آمیتریپتیلین(Elavil), سیپروفلوکساسین(Cipro), نورفلوکساسین(Noroxin), لومفلوکساسین(Maxaquin), اوفلوکساسین(Floxin), لووفلوکساسین (Levaquin), اسپارفلوکساسین(Zagam), گاتیفلوکساسین(Tequin), ماکسی فلوکساسین(Avelox), تریموپریم/سولفامتوکسازول(Septra), تتراسایکلین, متوکسالن(8-methoxypsoralen, 8-MOP, Oxsoralen), و تریوکسالن(Trisoralen).
  • مپریدین(Demerol) و گل راعی: مصرف گل راعی باعث افزایش ترشح ماده بنام سرتونین در مغز میشود. مپریدین هم چنین اثری بر مغز دارد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و مپریدین باعث افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, و اضطراب ایجاد میکند.
  • نفازودون(Serzone) و گل راعی: :مصرف گل راعی باعث افزایش ترشح ماده بنام سرتونین در مغز میشود. نفازودون هم چنین اثری بر مغز دارد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و نفازودون باعث افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, و بیقراری را ایجاد میکند.
  • نورتریپتیلین(Pamelor) و گل راعی: بدن برای از بین بردن نورتریپتیلین آنرا تجزیه میکند. گل راعی میتواند سبب افزایش سرعت تجزیه نورتریپتیلین در بدن شده و از این طریق میزان اثرگذاری آن را کاهش دهد.
  • پاروکستین(Paxil) و گل راعی: مصرف پاروکستین سبب افزایش ترشح ماده بنام سرتونین در مغز میشود. گل راعی نیز چنین اثری در مغز ایجاد میکند. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و پاروکستین باعث افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, و ضعف را ایجاد میکند.
  • پنتازوسین (Talwin ) و گل راعی: مصرف گل راعی سبب افزایش ترشح ماده بنام سرتونین در مغز میشود. پنتازوسین نیز سروتونین مغز را افزایش میدهد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و پنتازوسین باعث افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و باعث ایجادعوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, و اضطراب میشود. در صورت استفاده از پنتازوسین از مصرف گل راعی پرهیز کنید.
  • فنوباربیتال(Luminal) و گل راعی: بدن برای از بین بردن فنوباربیتال آنرا تجزیه میکند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه فنوباربیتال در بدن را افزایش دهد و در نتیجه از میزان اثرگذاری آن بکاهد.
  • فن پروکومون و گل راعی: بدن برای از بین بردن فن پروکومون آنرا تجزیه میکند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه فن پروکومون در بدن را افزایش دهد و در نتیجه از تاثیر آن کم کند.
  • فنی توئین(Dilantin) و گل راعی: بدن برای از بین بردن فنی توئین آنرا تجزیه میکند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه فنی توئین در بدن را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان گل راعی و فنی توئین سبب کاهش اثر این دارو شده و احتمال تشنج را افزایش میدهد.
  • رزرپین و گل راعی: مصرف گل راعی سبب کاهش تاثیرات رزرپین در بدن میشود.
  • داروهای خواب آور (باربیتوراتها) و گل راعی: مصرف داروهای خواب آور سبب ایجاد احساس خواب آلودگی میشود. گل راعی ممکن است میزان اثرگذاری داروهای خواب آور را کاهش دهد و هنوز مشخص نیست این تداخل چگونه رخ میدهد.
  • سرترالین (Zoloft) و گل راعی: مصرف سرترالین سبب افزایش ترشح ماده ای بنام سروتونین در مغز میشود. گل راعی نیز سروتونین مغز را بیشتر میکند. در نتیجه مصرف همزمان این دو سبب افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدید شامل مشکلات قلبی, لرزش, و تحریک پذیری را ایجاد میکند.
  • تاکرولیموس(Prograf, Protopic) و گل راعی:بدن برای از بین بردن تاکرولیموس آنرا تجزیه میکندو گل راعی میتواند سرعت تجزیه تاکرولیموس در بدن را افزایش داده و از این طریق از میزان تاثیرگذاری آن در بدن بکاهد.
  • ترامادول(Ultram) و گل راعی: ترامادول میتواند همچون گل راعی بر سروتونین مغز اثر بگذارد. در نتیجه مصرف همزمان این دو سبب افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی همچون گیجی, لرزش, سفت شدن ماهیچه ها, و غیره را ایجاد کند.
  • وارفارین (Coumadin) و گل راعی: وارفارین برای کند کردن فرآیند لخته شدن خون استفاده میشود. بدن برای از بین بردن وارفارین آنرا تجزیه میکند. مصرف گل راعی میتواند به افزایش تجزیه وارفارین منجر شده و از تاثیر آن در بدن بکاهد. در این صورت خطر لخته شدن خون افزایش میابد. درنتیجه خون بیمار باید به طور منظم چک شود و در صورت نیاز دز وارفارین مصرفی تغییر کند.

تداخل متوسط

 در مصرف این ترکیبات محتاط باشید:

  • کلوپیدوگرل(Plavix) و گل راعی: بدن کلوپیدگرل را به ماده ای تجزیه میکند که لخته شدن خون را کاهش میدهد. مصرف همزمان گل راعی و کلوپیدوگرل میتواند فرآیند تجزیه کلوپیدوگرل را مختل کرده و لخته شدن خون را به شدت کاهش دهد.
  • دکسترومتورفان (Robitussin DM و غیره) و گل راعی: دکسترومتورفان میتواند همچون گل راعی بر سروتونین مغز اثر بگذارد. در نتیجه مصرف همزمان این دو سبب افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی همچون مشکلات قلبی, لرزش, اضطراب را ایجاد کند. در صورتی که از دکسترومتورفان استفاده میکنید از مصرف گل راعی خودداری کنید.
  • فکسوفنادین (Allegra) و گل راعی: بدن برای از بین بردن فکسوفنادین آنرا تجزیه میکندو گل راعی میتواند سرعت تجزیه فکسوفنادین در بدن را کاهش داده و منجر به حضور فکسوفنادین برای مدت طولانی در بدن شود. که این امر سبب افزایش اثرات و عوارض این دارو میشود.
  • گل راعی و داروهایی که توسط کبد تغییر داده میشوند(سابستریتهای سیتوکروم P450 1A2 (CYP1A2)): برخی داروها توسط کبد تغییر داده شده و تجزیه میشوند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه برخی داروها در کبد را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی از میزان اثر گذاری داروها میکاهد. قبل از مصرف گل راعی در مورد اینکه داروهای مصرفی شما توسط کبد تجزیه میشوند از پزشک خود یا هر متخصص مراقبت سلامتی پرس و جو کنید. برخی از این داروها عبارتند از کلوزاپین(Clozaril), سیکلوبنزاپرین(Flexeril), فلووکسامین (Luvox), هالوپریدول(Haldol), ایمیپرامین(Tofranil), مکسیلنتین(Mexitil), اورانزاپین (Zyprexa), پنتازوسین(Talwin), پرانول(ایندرال), تاکرین(Cognex), زیلوتان(Zyflo), زولمیتریپتان(Zomig) و غیره
  • گل راعی و داروهایی که توسط کبد تغییر داده میشوند(سابستریتهای سیتوکروم P450 2C9 (CYP2C9)): برخی داروها توسط کبد تغییر داده شده و تجزیه میشوند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه برخی داروها در کبد را افزایش دهد. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی از میزان اثر گذاری داروها میکاهد. قبل از مصرف گل راعی در مورد اینکه داروهای مصرفی شما توسط کبد تجزیه میشوند از پزشک خود یا هر متخصص مراقبت سلامتی پرس و جو کنید.
    برخی از این داروها عبارتند از آمیتریپتیلین(Elavil), دیازپام(Valium), زایلتون(Zyflo), سلکوکسیب(Celebrex), دیکلوفناک(Voltaren), فلوواستاتین(Lescol), گلیپیزاید (Glucotrol), ایبوپروفن(Advil, Motrin), ایربسارتان(Avapro), لوزارتان(Cozaar), فنیتوئین(Dilantin), پیروکسیکام(Feldene), تاموکسیفن(Nolvadex), تولبوتامید (Tolinase), تورسمید(Demadex), وارفارین(Coumadin) و غیره.
  • داروهای ضد افسردگی(MAOIs ) و گل راعی: مصرف گل راعی سبب افزایش ترشح ماده ای بنام سروتونین در مغز میشود. برخی داروهای ضد افسردگی نیز سروتونین مغز را بیشتر میکند. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی سبب افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی شامل مشکلات قلبی, لرزش, و اضطراب را ایجاد میکند. برخی از این داروها عبارتند از فنلزین(Nardil), ترانیل سیپرومین(Parnate), و غیره.
  • داروهای سردرد میگرنی(تریپتانها) و گل راعی: برخی داروهایی که برای سردرد میگرنی استفاده میشوند, بر ماده ای در مغز بنام سروتونین موثر هستند. گل راعی نیز بر سروتونین مغز اثرگذار است. در نتیجه مصرف همزمان این داروها و گل راعی سبب افزایش بیش از حد سروتونین مغز شده و عوارض جانبی جدی شامل گیجی, لرزش, سفت شدن ماهیچه ها و غیره را ایجاد میکند. برخی از این داروها عبارتند از فروواتریپتان(Frova), ناراتریپتان(Amerge), ریزاتریپتان (Maxalt), سوماتریپتان(Imitrex), و زولمیتریپتان(Zomig).
  • پروکائین آمید و گل راعی: عصاره گل راعی ممکن است میزان جذب پروکائین آمید توسط بدن را افزایش دهد و این امر سبب تقویت اثرات و عوارض این دارو میگردد. با این وجود میزان اهمیت این تداخل هنوز مشخص نیست.
  • سیم واستاتین(Zocor) و گل راعی: بدن برای از بین بردن سیم واستاتین آنرا تجزیه میکند. گل راعی میتواند سرعت تجزیه سیم واستاتین در بدن را افزایش داده و به این ترتیب از تاثیر این دارو در بدن بکاهد.

تداخلات جزئی

در مصرف ترکیبات زیر مراقب باشید:

  • متیل فنیدات(Concerta, Daytrana, Metadate, Ritalin) و گل راعی: مصرف همزمان گل راعی و داروی متیل فنیدات میتواند سبب کاهش تاثیر این دارو در کنترل علائم بیش فعالی-نقص توجه (ADHD) گردد.
  • تئوفیلاین و گل راعی: بدن برای از بین بردن تئوفیلاین آنرا تجزیه میکند. گل راعی ممکن است سرعت تجزیه تئوفیلاین در بدن را افزایش داده و در نتیجه از میزان تاثیرگذاری آن در بدن بکاهد. البته هنوز مشخص نیست که آیا این تداخل نگران کننده است یا نه.

مقدار مصرف مجاز

در ادامه دزهای مورد مطالعه در تحقیقات علمی آورده شده است.

بزرگسالان

مصرف خوراکی:

  • افسردگی یا خلق پایین خفیف تا متوسط: در بیشتر مطالعات میزان استاندارد هایپریسین موجود در عصاره گل راعی به میزان 0.3 درصد تعیین شدو دز 300 میلیگرمی آن 3بار در روز مورد استفاده قرار گرفت. در برخی مطالعات میزان استاندارد هاپریسین موجود در عصاره گل راعی 0.2 درصد تعیین شد و دز 250 میلیگرم دوبار در روز مصرف شد. میزان استاندارد شده هایپروفین موجود در عصاره گل راعی به میزان 5 درصد تعیین شد و دز 300 میلیگرمی آن 3 بار در روز مصرف شد.
  • علائم مربوط به دوران یائسگی: عصاره گل راعی ( هایپ ایران, شرکت داروسازی پورسینا, تهران, ایران)که حاوی 0.2 میلیگرم در میلی لیتر هایپریسین میباشد, 3 بار در روز و هر بار 20 قطره به مدت 2 ماه مورد استفاده قرار گرفت. کل راعی 300 میلی گرمی 3 بار در روز به مدت 3 تا 4 ماه مصرف شد.
  • استرس عاطفی ناشی از تمرکز بیش از حد بر نشانه های جسمانی( اختلال روان تنی یا سایکوسوماتیک): از یک عصاره گل راعی مشخص (LI 160, Lichtwer Pharma) 600 میلی گرم در روز استفاده شد.

مصرف موضعی:

  • درمان زخم: از پماد حاوی 5 درصد عصاره گل راعی 3 بار در روز از 24 ساعت قبل از عمل سزارین تا 16 روز بعد از آن بر موضع مورد نظر استفاده شد.

افراد زیر 18 سال

مصرف خوراکی:

  • افسردگی خفیف تا متوسط: 150 تا 300 میلی گرم گل راعی 3 بار در روز به مدت 8 هفته در بچه های 6 تا 17 ساله مورد استفاده قرار گرفت. 300 تا 1800 میلی گرم از یک عصاره گل راعی مشخص (LI 160, Lichtwer, Pharma) در سه دز جداگانه در روز و تا 6 هفته استفاده شد.  از توقف مصرف گل راعی بصورت ناگهانی پرهیز کنید زیرا که این امر باعث ایجاد عوارض جانبی ناخوشایند خواهد شد. اگر قصد توقف مصرف گل راعی را دارید, در طی زمان و کم کم دز مصرفی را کاهش دهید.
با قوانین سین سا موافقم.
ثبت درخواست