نگاه کلی به اکتازی مجرای پستانی (اتساع مجرای پستانی)
اکتازیای مجرای پستانی یا داکتال اکتازی هنگامی اتفاق می افتد که یک یا چند مجرای شیر در زیر نوک پستان، بزرگ شود. دیواره های مجرا ممکن است ضخیم شده و مجرا مملو از مایع شود. یا مجرای شیر ممکن است با ماده ای غلیظ و چسبناک مسدود شود. این وضعیت غالباً علائمی ایجاد نمی کند، اما در برخی از زنان ممکن است ترشحات نوک پستان، حساسیت به پستان یا التهاب مجرای مسدود شده (ورم پستانیدال) وجود داشته باشد.
اکتازی مجرای پستانی غالباً در زنان در دوران یائسگی (در حدود 45 تا 55 سالگی) اتفاق می افتد، اما ممکن است بعد از یائسگی نیز رخ دهد. این وضعیت اغلب بدون درمان بهبود می یابد. در صورت تداوم علائم، ممکن است به آنتی بیوتیک یا جراحی برای از بین بردن مجرای شیر آسیب دیده نیاز باشد.
اگرچه نگرانی در مورد هرگونه تغییر در پستان طبیعی است، اما اکتزیای مجرای پستانی و ورم پستانی از عوامل خطرساز سرطان پستان نیستند.
دانستنی مفید:
داروی کیترودا در درمان چه سرطان هایی موثر است؟
علائم اکتزیای مجرای پستان
اکتزیای مجرای پستانی اغلب هیچ علائم و نشانه ای ایجاد نمی کند، اما برخی از افراد این موارد را تجربه می کنند:
- ترشحات سفید، سبز یا سیاه چرکی از یک یا هر دو نوک پستان
- حساسیت در نوک پستان یا بافت اطراف پستان (آرئول)
- قرمزی نوک پستان و بافت آرئولار
- توده یا ضخیم شدن پستان در مجرای مسدود شده
- نوک پستان به سمت داخل فرورفته است (معکوس)
عفونت باکتریایی پستان (ماستیت) نیز ممکن است در مجرای آسیب دیده شیر ایجاد شود و باعث حساسیت پستان، التهاب در اطراف نوک پستان (آرئول) و تب شود.
علائم و نشانه های اکتازی مجرای پستانی ممکن است به خودی خود بهبود یابد.
چه زمانی باید برای داکتال اکتازی پزشک مراجعه کرد
در صورت مشاهده تغییر در پستان ها، مانند وجود توده جدید پستان، ترشحات خود به خودی نوک سینه، قرمزی یا التهاب پوست یا نوک سینه درونی که مداوم هستند یا شما را نگران می کنند، با پزشک قرار ملاقات بگذارید.
علل بیماری اکتزیای مجرای پستان
پستان ها از بافت های همبند تشکیل شده اند و شامل یک سیستم مجرای کوچک که شیر را به نوک سینه ها منتقل می کند (مجاری شیر) می باشند. اکتازی مجرای پستانی هنگامی اتفاق می افتد که مجرای شیر زیرنوک پستان، بزرگ شود. دیواره های مجرا ممکن است ضخیم و پر از مایع، مسدود یا ملتهب شوند. متخصصان عامل دقیق ایجاد اکتازی مجرای پستانی را نمی دانند.
برخی علل زیر را در ازتباط با آن می دانند:
تغییر بافت پستان به دلیل افزایش سن. با افزایش سن، ترکیبی از بافت پستان از حالت غده ای به چربی در فرآیندی به نام انفولانسی تغییر می کند. این تغییرات طبیعی پستان گاهی اوقات می تواند منجر به انسداد مجرای شیر و التهاب مرتبط با اکتازی مجرای پستانی شود.
استعمال دخانیات. سیگار کشیدن ممکن است با گشاد کردن مجاری شیر همراه باشد، که می تواند منجر به التهاب و احتمالاً اکتازی مجرای پستانی شود.
وارونگی نوک پستان. نوک سینه فرورفته ممکن است باعث انسداد مجاری شیر و در نتیجه التهاب و عفونت شود یا می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای جدی تر مانند سرطان باشد.
عوارض بیماری اکتزیای مجرای پستان
عوارض اکتازی مجرای پستانی معمولاً جزئی بوده و اغلب آزار دهنده تر از شرایط حاد است. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ترشح نوک پستان. ترشحات نوک پستان ناشی از اکتازی مجرای پستانی می تواند ناامید کننده باشد. نشت مایعات از نوک پستان می تواند باعث مرطوب و لکه دار شدن لباس شود.
ناراحتی پستان. اکتازی مجرای پستانی می تواند باعث قرمزی، تورم و حساسیت اطراف نوک پستان شود.
عفونت. عفونت التهابی (ماستیت) ممکن است در مجرای آسیب دیده شیر ایجاد شود و گاهی باعث درد در نوک پستان یا اطراف آن، بیماری یا تب می شود. قرمزی مداوم و وخیم تر شدن درد می تواند نشانه ای از عفونت باکتریایی باشد و منجر به آبسه شود (مجموعه ای از چرک در بافت پستان) که ممکن است برای تخلیه آن به روشی درمانی نیاز باشد.
نگرانی در مورد سرطان پستان. وقتی متوجه تغییر در پستان خود شدید، ممکن است نگران باشید که این نشانه سرطان پستان باشد، به خصوص اگر در اطراف نوک پستان یا آرئول دچار توده سخت شوید. داشتن سابقه اکتازی مجرای پستانی خطر سرطان پستان را افزایش نمی دهد. با این وجود، مهم است که هر زمان متوجه تغییرات پستان شدید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص داکتال اکتازی
براساس اطلاعات و نتایج معاینه فیزیکی که پزشک خود ارائه می دهید، ممکن است به آزمایش های تکمیلی نیاز داشته باشید، از جمله:
سونوگرافی تشخیصی نوک پستان و آرئول. در سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از بافت پستان استفاده می شود و مجاری شیر زیر نوک پستان را ارزیابی می کند. سونوگرافی تشخیصی اجازه می دهد تا پزشک در منطقه ی مشکوک، متمرکز شود.
ماموگرافی تشخیصی. ماموگرافی، تصاویر جاصل از پرتوی ایکس از پستان را فراهم می کند و می تواند به پزشک در ارزیابی بافت پستان کمک کند. ماموگرافی تشخیصی جزئیات دقیق تری از ناحیه خاصی از پستان را نسبت به ماموگرافی غربالگری ارائه می دهد.
درمان بیماری اکتزیای مجرای پستان
اکتازی مجرای پستانی همیشه به درمان نیاز ندارد. اگر علائم آزار دهنده باشد، گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
آنتی بیوتیک ها. پزشک ممکن است برای درمان عفونت ناشی از تخلیه مجرای پستانی، آنتی بیوتیک به مدت 10 تا 14 روز تجویز کند. حتی اگر علائم پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک تا حد زیادی بهبود یابد یا کاملاً از بین برود، مهم است که تمام داروهای خود را همانطور که تجویز شده مصرف کنید.
داروی ضد درد. در صورت نیاز برای ناراحتی پستان، می توانید مسکن خفیف مانند استامینوفن یا ایبوپروفن را امتحان کنید. تجویز پزشک خود را در مورد بهترین مسکن، دنبال کنید.
جراحی. اگر آبسه ایجاد شده باشد و آنتی بیوتیک و مراقبت از خود مؤثر واقع نشوند، ممکن است مجرای آسیب دیده شیر از طریق جراحی برداشته شود. این روش از طریق یک برش کوچک در لبه بافت رنگی اطراف نوک پستان (آرئول) انجام می شود. به ندرت برای اکتازی مجرای پستانی به جراحی نیاز است.
سبک زندگی و درمان های خانگی
برای از بین بردن ناراحتی مرتبط با اکتازیای مجرای پستانی، ممکن است نیاز باشد این اقدامات مراقبت از خود را انجام دهید:
از کمپرس گرم استفاده کنید. کمپرس گرمی که روی نوک پستان و اطراف آن گذاشته می شود ممکن است باعث تسکین دردناک درد پستان شود.
برای ترشحات نوک پستان از پدهای سینه استفاده کنید. استفاده از پد سینه یا پد پرستاری می تواند باعث جلوگیری از نشت مایعات از طریق لباس شود. این پدها در داروخانه ها و بسیاری از فروشگاه های خرده فروشی که محصولات مراقبت از کودک را به فروش می رسانند، موجود می باشند.
سوتین طبی بپوشید. سوتین هایی با نگهدارندگی خوب را انتخاب کنید تا ناراحتی پستان را به حداقل برسانید. سوتین متناسب همچنین می تواند به حفظ پد سینه در محل برای جذب ترشحات نوک سینه کمک کند.
در سمت مخالف بخوابید. برای جلوگیری از تورم و ناراحتی بیشتر، از خوابیدن به پهلودر سمتی که پستان آسیب دیده، خودداری کنید.
ترک سیگار. سیگار کشیدن ممکن است درمان عفونت را دشوار کند و سیگار کشیدن مداوم ممکن است منجر به عفونت های مکرر یا آبسه شود.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
برای ارزیابی توده جدید پستان یا تغییرات پستان، به احتمال زیاد درمان با مراجعه به پزشک معالج شروع می شود. در برخی موارد ، بر اساس معاینه بالینی پستان یا یافته های انجام شده در ماموگرافی یا سونوگرافی ، ممکن است به یک متخصص بهداشت پستان ارجاع شوید.
آنچه می توانید انجام دهید
ارزیابی اولیه بر سابقه پزشکی و علائم و نشانه هایی که تجربه می کنید، از جمله ارتباط آنها با چرخه قاعدگی متمرکز است. برای آماده شدن برای قرار ملاقات، لیستی از موارد زیر تهیه کنید:
تمام علائم خود را یادداشت کنید، حتی اگر به نظر می رسد با دلیلی که قرار ملاقات را تعیین کرده اید ارتباطی ندارند.
اطلاعات مهم شخصی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را مرور کنید.
لیستی از تمام داروها، ویتامین ها و مکمل هایی که به طور منظم مصرف می کنید، تهیه کنید.
سوالات خود را بنویسید تا از پزشک خود بپرسید، بابت این که مطمئن شوید همه آنچه را می خواهید بپرسید به خاطر می آورید.
در رابطه با اکتازی مجرای پستانی، در اینجا چند سوال وجود دارد که ممکن است از پزشک خود بپرسید:
علل به وجود آورنده ی علائم چه چیزهایی هستند؟
آیا این شرایط به خودی خود برطرف می شود یا اینکه به درمان نیاز دارم؟
چه روش درمانی را پیشنهاد می کنید؟
آیا داروی بدون نسخه ای وجود دارد که بتوانم برای تسکین درد مصرف کنم؟
چه اقدامات خود مراقبتی را می توانم امتحان کنم؟
آیا بروشور یا سایر مواد چاپی وجود دارد که بتوانم با خود ببرم؟ چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟
از پزشک چه انتظاری می رود
پزشک ممکن است چندین سوال از شما بپرسد، مانند:
چه مدت علائم را تجربه کرده اید؟
آیا علائم با گذشت زمان تغییر کرده است؟
آیا درد پستان را تجربه می کنید؟ شدت آن چقدر است؟
آیا ترشحات نوک پستان دارید؟ رنگ، قوام و مقدار آن را چگونه توصیف می کنید؟
آیا علائم در یک یا هر دو پستان وجود دارد؟
آیا تب کرده اید؟
آخرین ماموگرافی چه زمانی انجام شده است؟
آیا تا به حال برایتان بیماری پیش سرطانی سینه تشخیص داده شده است؟
آیا تاکنون بیوپسی پستان انجام داده اید یا بیماری خوش خیم پستان برایتان تشخیص داده شده است؟
آیا مادر، خواهر یا هر کس دیگری در خانواده مبتلا به سرطان پستان بوده است؟
به نظر می رسد چه مواردی علائم را بهبود می بخشند؟
به نظر می رسد چه مواردی علائم را تشدید می کنند؟