ورود ثبت نام
ورود ثبت نام

بروسلوز (تب مالت) Brucellosis

نگاه کلی

تب مالت نوعی عفونت باکتریایی است که از حیوانات به انسان و بیشتر از طریق لبنیات خام و غیرپاستوریزه سرایت می کند. به ندرت، باکتری هایی که باعث تب مالت می شوند از طریق هوا یا از طریق تماس مستقیم با حیوانات آلوده گسترش می یابند.

علائم تب مالت شامل تب، درد مفاصل و خستگی می باشد. عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک قابل درمان است. با این حال، درمان چندین هفته تا ماه ها طول کشیده و همچنین بیماری قابل برگشت است.

این بیماری صدها هزار نفر از مردم و حیوانات در سراسر جهان را درگیر می کند. عدم تولید و توزیع و مصرف لبنیات خام و اقدامات احتیاطی هنگام کار با حیوانات یا در آزمایشگاه می تواند به پیشگیری از تب مالت کمک کند.

علائم

علائم تب مالت از چند روز تا چند ماه پس از آلوده شدن ظاهر می شود.

این علائم مشابه علائم آنفولانزا بوده و شامل موارد زیر است:

  • تب
  • لرز
  • از دست دادن اشتها
  • تعریق
  • ضعف
  • خستگی
  • درد مفاصل ، عضلات و کمر
  • سردرد

امکان دارد علائم بروسلوز هفته ها یا ماه ها از بین برود و دوباره بازگردد. برخی از افراد مبتلا به تب مالت ،حتی پس از درمان نیز سالها علائم آن را تجربه می کنند. علائم و نشانه های طولانی مدت شامل خستگی ، تب های مکرر ، آرتروز ، التهاب قلب (آندوکاردیت) و اسپوندیلیت (التهاب و عفونت مفاصل) باشد که ستون فقرات و مفاصل مجاور را تحت تأثیر قرار می دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

تشخیص بروسلوز به خصوص در مراحل اولیه ، که اغلب شبیه سایر موارد مانند آنفولانزا است ، دشوار است. در صورت بروز سریع تب ، درد عضلانی یا ضعف غیرمعمول و عوامل خطرزای بیماری یا داشتن تب مداوم به پزشک مراجعه کنید.

علل بیماری

بروسلوز بسیاری از حیوانات وحشی و خانگی را تحت تأثیر قرار می دهد، از جمله:

  • گاو
  • بزها
  • گوسفند
  • خوک و گراز وحشی
  • سگها ، مخصوصاً سگ های شکاری
  • گوزن
  • گوزن
  • بیستون
  • کاریبو
  • گوزن شمالی
  • شتر

بر فُک بندرگاه، خوک دریایی و برخی از نهنگ‌ها تأثیر می‌گذارد

رایج ترین راه هایی که باکتری ها از حیوانات به افراد منتقل می شود عبارتند از:

  • مصرف لبنیات خام. باکتری های بروسلا در حیوانات آلوده می توانند در شیر غیر پاستوریزه ، بستنی ، کره و پنیرها به انسان سرایت کنند. این باکتری ها همچنین می توانند در گوشت خام یا نپخته حیوانات آلوده منتقل شوند.
  • استنشاقی. باکتری های بروسلا به راحتی در هوا پخش می شوند. کشاورزان ، شکارچیان ، تکنسین های آزمایشگاهی و کارگران کشتارگاه می توانند باکتری را استشمام کنند.

تب مالت معمولا از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود اما در موارد معدود ممکن است زنان، این بیماری را در هنگام زایمان یا از طریق شیر دادن به نوزادان‌شان انتقال دهند. تب مالت به‌ندرت ممکن است از طریق فعالیت جنسی یا تزریق خون آلوده یا پیوند مغز استخوان انتقال یابد.

  • تماس با خون و مایعات بدن حیوانات آلوده. باکتری موجود در خون، اسپرم یا جفت یک حیوان آلوده می‌تواند از طریق یک بریدگی یا جراحت دیگر، وارد جریان خون شود. از آنجا که تماس طبیعی با حیوانات لمس کردن، برس کشیدن یا بازی کردن باعث سرایت عفونت نمی‌شود، مردم به‌ندرت از حیوانات خانگی خود تب مالت می‌گیرند. با این حال افرادی که سیستم‌های ایمنی ضعیفی دارند، باید از تماس با سگ‌های مبتلا به این بیماری دوری کنند.

بروسلوز به طور معمول از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود ، اما در موارد معدودی ، زنان این بیماری را در هنگام تولد یا از طریق شیر مادر به فرزندان خود منتقل می کنند. به ندرت ، بروسلوز از طریق فعالیت جنسی یا انتقال خون یا مغز استخوان آلوده گسترش می یابد.

عوامل خطرساز(ریسک فاکتور)

در حالی که تب مالت در ایالات متحده نادر است ، اما در سایر مناطق جهان شیوع بیشتری دارد ، به ویژه:

  • جنوب اروپا ، از جمله پرتغال ، اسپانیا ، ترکیه ، ایتالیا ، یونان ، جنوب فرانسه
  • اروپای شرقی
  • مکزیک ، آمریکای جنوبی و مرکزی
  • آسیا
  • آفریقا
  • کارائیب
  • خاورمیانه

افرادی که در این مناطق زندگی می کنند یا سفر می کنند ، امکان مصرف پنیر بز غیر پاستوریزه که گاهی پنیر روستایی نیز نامیده می شود در آنها وجود دارد.

مشاغل در معرض خطر

افرادی که با حیوانات کار می کنند یا با خون آلوده تماس پیدا می کنند بیشتر در معرض خطر تب مالت هستند. مانند مشاغلی مثل:

  • دامپزشکان
  • دامداران
  • چوپان ها
  • کارگران کشتارگاه
  • شکارچیان
  • میکروب شناسان

عوارض بیماری

تب مالت می تواند تقریباً روی هر نقطه از بدن تأثیر بگذارد ، از جمله سیستم تولید مثل ، کبد ، قلب و سیستم عصبی مرکزی. همچنین فقط در یک عضو یا در کل بدن عارضه ایجاد میکند. عوارض احتمالی بیماری عبارتند از:

  • عفونت پوشش داخلی قلب (آندوکاردیت). یکی از جدی ترین عوارض تب مالت می باشد. عدم درمان آندوکاردیت می تواند دریچه های قلب را تخریب کرده یا از بین ببرد و علت اصلی مرگ های ناشی از تب مالت می باشد.
  • آرتروز. عفونت مفصل با درد ، سفتی و تورم در مفاصل ، به ویژه زانوها ، باسن ، مچ پا ، مچ و ستون فقرات مشخص می شود. اسپوندیلیت (التهاب مفاصل بین استخوان ها (مهره ها) ستون فقرات یا بین ستون فقرات و لگن )درمان دشواری داشته و می تواند آسیب پایداری ایجاد کند.
  • التهاب و عفونت بیضه ها (اپیدیدیمو- ارکیت). باکتری هایی که باعث تب مالت می شوند می توانند اپیدیدیم ، لوله پیچ خورده ای که وازدفرانس و بیضه را به هم متصل می کند ، را آلوده کند. از آنجا که عفونت به خود بیضه منتقل میشود و باعث تورم و درد شکم شده و میتواند شدید باشد
  • التهاب و عفونت طحال و کبد. بروسلوز همچنین می تواند بر طحال و کبد تأثیر بگذارد و باعث بزرگتر شدن آنها از اندازه طبیعی خود شود.
  • عفونت های سیستم عصبی مرکزی. این موارد شامل بیماری های بالقوه تهدید کننده زندگی مانند مننژیت ، التهاب غشای اطراف مغز و نخاع و انسفالیت ، التهاب خود مغز است.

پیشگیری از بروز بیماری

برای کاهش خطر ابتلا به تب مالت ، این اقدامات احتیاطی را انجام دهید:

  • از مصرف غذاهای لبنی غیر پاستوریزه خودداری کنید. درسالهای اخیر در ایالات متحده، موارد اندکی از تب مالت به محصولات لبنی خام گله های خانگی مرتبط بوده است. با این وجود، بهتر است که از مصرف هرنوع محصولات غیر استاندارد با منشا شیر، پنیر و بستنی خودداری کنید.

صرف نظر از اینکه منشا تهیه این محصولات ،درصورت سفر به این کشورها ، از مصرف تمام غذاهای لبنی خام خودداری کنید.

  • گوشت را کاملاً بپزید. گوشت را به حدی بپزید تا به دمای داخلی 145 تا 165 درجه فارنهایت (63 تا 74 درجه سانتی گراد) برسد. هنگام غذا خوردن در رستوران ، گوشت گاو و گوشت خوک را حداقل به صورت نیم پز یا پخته سفارش دهید. بعید است که گوشت خانگی در ایالات متحده حاوی باکتری های بروسلا باشد ، اما پخت مناسب سایر باکتری های مضر مانند سالمونلا و اشریشیا کلی را از بین می برد. هنگام مسافرت به خارج از کشور ، از خرید گوشت از فروشندگان خیابانی خودداری کنید و گوشت را به صورت کاملا پخته سفارش دهید
  • اگر دامپزشک، کشاورز، شکارچی یا کارگر کشتارگاه هستید، در هنگام دست زدن به حیوانات مریض یا مرده یا بافت حیوانی یا در هنگام کمک به وضع حمل یک حیوان حتما دستکش‌های لاستیکی بپوشید.
  • اقدامات احتیاطی ایمنی را در محیط های کاری با خطر بالا انجام دهید. اگر در آزمایشگاه کار می کنید ،با همه نمونه ها را در شرایط مناسب ایمنی زیستی کار کنید. همچنین کشتارگاه ها باید از اقدامات حفاظتی مانند جدا کردن طبقه کشتار از سایر مناطق فرآوری و استفاده از لباس محافظ پیروی کنند.
  • برنامه‌ی واکسیناسیون در ایالات متحده تقریبا تب مالت را در گله‌های احشام ازبین برده است. از آنجا که واکسن تب مالت زنده است، می‌تواند باعث بیماری در افراد شود. بنابراین اگر کسی در حین واکسینه کردن یک حیوان به‌طور تصادفی دچار نیدل استیک (زخم سرسوزن) شد، باید تحت درمان قرار بگیرد.

تشخیص

پزشکان معمولا به‌وسیله‌ی آزمایش کردن یک نمونه از خون یا مغز استخوان به‌منظور پیدا کردن باکتری بروسلا یا توسط آزمایش کردن خون برای یافتن آنتی‌بادی‌های مربوط به این باکتری، تشخیص تب مالت را تأیید می‌کنند. امکان نیاز به انجام آزمایشات دیگری برای تایید تشخیص تب مالت وجود دارد، آزمایش‌های دیگری نیز انجام دهید، ازجمله:

  • رادیوگرافی. رادیوگرافی می تواند تغییرات ایجاد شده در استخوان ها و مفاصل فرد را نشان دهد.
  • سی‌تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری) یا تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI). این تست‌های تصویربرداری به تشخیص التهاب یا آبسه در مغز و سایر بافت‌ها کمک می‌کنند.
  • کشت مایع مغزی نخاعی. این تست، نمونه‌ی کوچک از مایعی که دور مغز و نخاع را احاطه کرده، تهیه میکند تا عفونت‌هایی مانند مننژیت و انسفالیت را شناسایی کند.
  • اکوکاردیوگرافی. این آزمایش با استفاده از امواج صوتی تصاویری از قلب را برای بررسی علائم عفونت یا آسیب به قلب برسی می کند.

درمان

هدف از درمان بروسلوز تسکین علائم ، جلوگیری از عود بیماری و پیشگیری از عوارض است. بیمار باید حداقل به مدت شش هفته آنتی بیوتیک مصرف کرده و امکان دارد علائم برای چندین ماه به طور کامل از بین نرود. این بیماری همچنین امکان بازگشت و مزمن شدن دارد.

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر فکر می کنید به بیماری تب مالت مبتلا هستید، با مراجعه به پزشک خانواده یا یک پزشک عمومی درمان را آغاز کنید. سپس امکان ارجاع به پزشک متخصص عفونی وجود دارد.

تشخیص تب مالت به این مسئله بستگی دارد که آیا در معرض باکتری مولد این بیماری قرار گرفته‌اید یا نه و اگر این طور است، این اتفاق چگونه و چه زمانی رخ داده است. شما می‌توانید با آماده کردن اطلاعات موردنیاز پزشک‌ پیش از ملاقات ، در تشخیص بهتر بیماری به او کمک کنید.

آن چه می توانید انجام دهید

قبل از قرار ملاقات ، بهتر است لیستی از پاسخ به سوالات زیر را داشته باشید:

  • اولین بار از چه زمانی علائم را تجربه کردید؟
  • آیا لبنیات خام (غیرپاستوریزه) مانند شیر یا پنیر بز مصرف کرده اید؟
  • آیا شغل شخص ارتباط با حیوانات یا بافت های حیوانی دارد؟
  • آیا طی یک سال گذشته به کشورهایی غیر از ایالات متحده سفر کرده اید؟
  • آیا در آزمایشگاهی که ارگانیسم های عفونی وجود دارد کار می کنید؟
  • اخیراً به شکار رفته اید؟

از پزشک چه انتظاری می رود

در طول معاینه فیزیکی ، پزشک مراحل زیر را برسی می کند:

  • از شخص خواسته می شود مفاصل خود را حرکت دهد ، درد و سفتی بررسی می شود
  • رفلکس ها و قدرت عضلات بررسی می شود
  • شکم را فشار دهد تا ببیند که آیا اندام‌ها بزرگ یا نسبت به لمس حساس شده‌اند یا نه.