نگاه کلی
تب حصبه ناشی از باکتری سالمونلا تیفی است،این بیماری در کشورهای پیشرفته نادر است،اما در کشورهای در حال توسعه ، به ویژه برای کودکان ، هنوز یک تهدید جدی میباشد.
غذا و آب آلوده یا تماس نزدیک با فرد آلوده باعث بروز این بیماری می شود. علائم و نشانه ها معمولاً شامل موارد زیر است:
- تب شدید
- سردرد
- دل درد
- یبوست یا اسهال
بیشتر افرادی که تب حصبه دارند ، چند روز پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک ، احساس بهبودی پیدا می کنند، اگرچه تعداد کمی از افراد ممکن است به دلیل عوارض بیماری جان خود را از دست بدهند.
واکسن ها علیه این بیماری تا حدی موثر هستند.این واکسن ها معمولاً به کسانی که در معرض این بیماری قرار دارند یا به مناطقی که تب حصبه شایع است سفر میکنند اختصاص دارد.
علائم
علائم و نشانه های این بیماری به تدریج ایجاد می شوند و اغلب یک تا سه هفته پس از قرار گرفتن در معرض بیماری تظاهرمیابند.
بیماری زودرس
علائم و نشانه هایش عبارتند از:
- تبی که با درجه کم شروع شود هر روز افزایش یابدو در نهایت احتمالاً به 104.9 درجه فارنهایت (40.5 درجه سانتیگراد) می رسد
- سردرد
- ضعف و خستگی
- دردهای عضلانی
- تعریق
- سرفه خشک
- کاهش اشتها و کاهش وزن
- دل درد
- اسهال یا یبوست
- راش پوستی
- تورم شدید معده
مراحل بعدی بیماری
درصورت عدم درمان بیمار ممکن است دچار:
- هذیان
- در وضعیتی که به نام وضعیت حصبه ، بی حرکت و خسته با چشمان نیمه بسته دراز کشیده باشد
عوارض خطرناک اغلب در این حالت ایجاد می شوند.
در برخی از افراد ، علائم و نشانه ها می تواند تا دو هفته پس از فروکش کردن تب بازگردد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر احتمال ابتلا به این بیماری را می دهید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
اگر در ایالات متحده زندگی می کنید و در مسافرت به کشور خارجی بیمار شدید ، با کنسولگری ایالات متحده تماس بگیرید تا لیستی از پزشکان را معرفی کنند.
اگر بعد از بازگشت به خانه علائم و نشانه هایی دارید ، با مراجعه به پزشکی که روی بیماری های شایع جهانی یا بیماری های عفونی تبهر داشته و با این مناطق آشنایی دارد ، بیماری را با سرعت بیشتری تشخیص داده و درمان میکند
علل بیماری
تب حصبه توسط باکتری های خطرناکی به نام سالمونلا تیفی ایجاد می شود. سالمونلا تیفی مربوط به باکتریهایی است که باعث سالمونلوز می شوند ، یکی دیگر از عفونت های جدی روده ای ، اما یکسان نیستند.
مسیر انتقالی مدفوع و دهان
بیشتر مردم در کشورهای پیشرفته هنگام سفر به باکتری های حصبه الوده میشوند و می توانند آن را از طریق مدفوع و دهان به دیگران منتقل کنند.
این بدان معنی است که این باکتری از طریق مدفوع و گاه از طریق ادرار افراد آلوده منتقل می شود.
اگر غذایی که می خورید توسط شخصی مبتلا به تب تیفوئید پخت شده باشد و پس از استفاده از سرویس بهداشتی دستانش را شست وشو نکرده باشد،می توانید به این بیماری آلوده شوید.
در کشورهای در حال توسعه ، که تب حصبه ایجاد شده ، بیشتر افراد با نوشیدن آب آلوده مبتلامی شوند. این باکتری ها میتوانند از طریق غذای آلوده و از طریق تماس مستقیم با فردی که آلوده است نیز پخش شوند.
ناقلین حصبه
حتی پس از درمان با آنتی بیوتیک ، تعداد کمی از افرادی که از تب حصبه بهبود می یابند همچنان به انتقال باکتری ها ادامه می دهند. این افراد که به عنوان ناقلان مزمن شناخته می شوند ، دیگر علائم و نشانه های بیماری را ندارند. با این حال ، هنوز باکتری های موجود در مدفوع قابلیت آلودگی سایرین را دارد
عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)
تب تیفوئید یک تهدید جدی در سراسر جهان است و سالانه حدود 27 میلیون نفر یا بیشتر را مبتلا می کند.
این بیماری در هند ، آسیای جنوب شرقی ، آفریقا ، آمریکای جنوبی و بسیاری از مناطق دیگر دیده شده است.
در سراسر جهان ، کودکان بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند ، اگرچه آنها علائم خفیف تری نسبت به بزرگسالان دارند.
اگر در کشوری زندگی می کنید که تب تیفوئید نادر است ، در صورت وقوع موارد زیر در معرض خطر بیشتری قرار می گیرید:
- در مناطقی که تب حصبه ایجاد شده کار کنید یا به آنها سفر کنید
- به عنوان یک میکروب شناس بالینی با باکتری های سالمونلا تیفی کار کنید
- با کسی که آلوده است یا اخیراً به تب حصبه آلوده شده است تماس نزدیک داشته باشید
- آب آلوده حاوی سالمونلا تیفی را استفاده کنید
عوارض بیماری
خونریزی یا سوراخ شدن روده
خونریزی روده ای یا ایجاد سوراخ در روده جدی ترین عارضه تب حصبه است و معمولاً در هفته سوم بیماری ایجاد می شوند.
در این شرایط ، در روده کوچک یا روده بزرگ سوراخی ایجاد می شود. محتوای موجود در روده به داخل معده نشت می کند و می تواند باعث درد شدید معده ، حالت تهوع ، استفراغ و عفونت جریان خون (سپسیس) شود. این عارضه تهدید کننده زندگی نیاز فوری به مراقبت پزشکی دارند.
عوارضی با شیوع کمتر
سایر عوارض احتمالی عبارتند از:
- التهاب عضله قلب (میوکاردیت)
- التهاب پوشش داخلی قلب و دریچه ها (آندوکاردیت)
- عفونت عروق اصلی (آنوریسم میکوتیک)
- ذات الریه
- التهاب پانکراس (پانکراتیت)
- عفونت کلیه یا مثانه
- عفونت و التهاب غشاها و مایعات اطراف مغز و نخاع (مننژیت)
- مشکلات روانپزشکی ، مانند هذیان ، توهم و روان پریشی
با درمان سریع ، تقریباً همه مردم در کشورهای صنعتی از تب حصبه بهبود می یابند. اگر این بیماری درمان نشود ممکن است باعث مرگ برخی افراد شود.
پیشگیری از بروز بیماری
آب آشامیدنی سالم ، بهبود شرایط بهداشتی و مراقبت های مناسب پزشکی می تواند به جلوگیری و کنترل تب تیفوئید کمک کند. متأسفانه ، دستیابی به این موارد در بسیاری از کشورهای در حال توسعه دشوار است.
به همین دلیل ، برخی از متخصصان معتقدند که واکسن ها بهترین روش برای کنترل تب تیفوئید هستند.
اگر در مناطقی که زندگی می کنید یا به مناطقی سفر می کنید که خطر ابتلا به تب حصبه در آنها زیاد است ، تزریق واکسن توصیه می شود.
واکسیناسیون
دو نوع واکسن موجود میباشد.
- حداقل یک هفته قبل از سفر ، یک بار به صورت تک دوز تجویز می شود.
- یک عدد به صورت خوراکی در چهار کپسول تجویز می شود و یک کپسول باید یک روز در میان مصرف شود.
هیچ یک از واکسن ها 100٪ موثر نیستند. هر دو به تکرار احتیاج دارند زیرا اثر آنها با گذشت زمان از بین می رود.
از آنجا که واکسن محافظت کامل ایجاد نمیکند ، هنگام سفر به مناطق پرخطر این دستورالعمل ها را انجام دهید:
- دست هایتان را بشویید. شستن مکرر دست با آب گرم و صابون قبل از خوردن غذا یا تهیه غذا و بعد از استفاده از توالت بهترین راه برای کنترل عفونت میباشد. برای مواقعی که آب در دسترس نیست ، یک ضد عفونی کننده دست بر پایه الکل میتوانید استفاده کنید.
- از نوشیدن آب تصفیه نشده خودداری کنید. آب آشامیدنی آلوده یک مشکل مهم در مناطقی است که تب حصبه شایع است. به همین دلیل ، فقط آب بسته بندی یا نوشیدنی های گازدار کنسرو شده یا بطری ، شراب و آبجو بنوشید. آب بطری گازدار ایمن تر از آب بطری غیر گازدار است.
نوشیدنی های بدون یخ بنوشید. برای مسواک زدن از آب بطری استفاده کنید و سعی کنید آب را زیر دوش حمام قورت ندهید.
- از مصرف میوه ها و سبزیجات خام خودداری کنید. زیرا این محصولات ممکن است در آب آلوده شسته شده باشند ، از میوه ها و سبزیجاتی که نمی توانید پوست آنها را بکنید ، به خصوص کاهو خودداری کنید. برای اینکه کاملا در شرایط ایمن باشید ، به طور کامل از مصرف غذاهای خام خودداری کنید.
- غذاهای گرم مصرف کنید. از غذایی که در دمای اتاق نگهداری یا سرو می شود خودداری کنید. غذاهای گرم بخارپز بهترین گزینه میباشند.
اگرچه هیچ تضمینی برای ایمن بودن وعده های غذایی در بهترین رستوران ها وجود ندارد ، اما بهتر است از مصرف غذای فروشندگان خیابانی پرهیز کنید زیرا احتمال آلودگی آن بیشتر است.
- محل استقرار پزشکان را برسی کنید. پیش از این در مورد مراقبت های پزشکی در مناطقی که قصد بازدید از آن دارید، اطلاعات کسب کنید و لیستی از نام ، آدرس و شماره تلفن پزشکان توصیه شده را به همراه داشته باشید.
از انتقال آلودگی به دیگران جلوگیری کنید
اگر از تب تیفوئید بهبود یافتید ، این اقدامات می تواند به ایمن نگه داشتن دیگران کمک کند:
- آنتی بیوتیک ها را به طور کامل مصرف کنید. برای استفاده از آنتی بیوتیک ها دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید و حتما تمام نسخه را به پایان برسانید.
- دستان خود را مرتباً بشویید. این مهمترین کاری است که می توانید برای جلوگیری از انتقال عفونت به دیگران انجام دهید. مخصوصاً قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از توالت حداقل 30 ثانیه از آب گرم و صابون و اسکراب به طور کامل استفاده کنید.
- از دست زدن به غذا خودداری کنید. از تهیه غذا برای دیگران خودداری کنید تا زمانی که پزشک به شما اطمینان دهد که ناقل بیماری نیستید.
اگر در صنعت خدمات غذایی یا مراکز بهداشتی درمانی فعالیت می کنید ، تا زمانی که آزمایشات نشان ندهد که دیگر باکتری های حصبه را انتقال نمیدهید ، اجازه بازگشت به کار را ندارید.
تشخیص
سابقه بیماری و سفر
پزشک ممکن است بر اساس علائم و سابقه پزشکی و محل سفر به تب حصبه مشکوک شود. تشخیص معمولاً با شناسایی سالمونلا تیفی در کشت خون یا سایر مایعات بدن یا بافت بدن تأیید شود.
کشت مایعات بدن یا بافت
برای کشت ، نمونه کوچکی از خون ، مدفوع ، ادرار یا مغز استخوان روی یک محیط خاص قرار می گیرد که رشد باکتری ها را فراهم می کند. کشت با دید میکروسکوپی از نظر وجود باکتری های حصبه بررسی می شود. کشت مغز استخوان اغلب حساس ترین آزمایش برای سالمونلا تیفی است.
اگرچه انجام آزمایش کشت رایج ترین آزمایش تشخیصی است ، اما میتوانید از آزمایش های دیگری برای تایید ابتلا به عفونت تب تیفوئید استفاده کنید ، مانند آزمایش شناسایی آنتی بادی های باکتری تیفوئید در خون ، یا آزمایشی که DNA تیفوئید را در خون بررسی می کند .
درمان
آنتی بیوتیک درمانی تنها درمان موثر برای تب تیفوئید است.
آنتی بیوتیک هایی که معمولاً تجویز می شوند عبارتند از:
- سیپروفلوکساسین (سیپرو). در ایالات متحده ، پزشکان اغلب این دارو را برای بزرگسالانی که باردار نیستند تجویز می کنند. داروی مشابه دیگری به نام افلوکساسین نیز ممکن است استفاده شود. متأسفانه ، بسیاری از باکتری های سالمونلا تیفی دیگر حساس به آنتی بیوتیک های این شاخه نیستند ، به خصوص سویه هایی که در جنوب شرقی آسیا وجود دارند.
- آزیترومایسین (Zithromax). اگر شخصی قادر به مصرف سیپروفلوکساسین نباشد یا باکتریها در برابر سیپروفلوکساسین مقاوم باشند ، این دارو استفاده میشود.
- سفتریاکسون. این آنتی بیوتیک تزریقی در عفونتهای پیچیده یا جدی و برای افرادی که قادر به مصرف سیپروفلوکساسین نیستند ، مانند کودکان ، یک گزینه میباشد.
این داروها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند و استفاده طولانی مدت از آنها می تواند منجر به تولید باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک شود.
مشکلات ناشی از مقاومت به آنتی بیوتیک
در گذشته داروی انتخابی کلرامفنیکل بود. پزشکان دیگر معمولاً از آن به دلیل عوارض جانبی ، درشرایط وخیم بیماری ، پس از یک دوره بهبودی و مقاومت گسترده باکتریایی استفاده نمی کنند.
در حقیقت ، باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک به ویژه در کشورهای در حال توسعه در حال شیوع بیشتری هستند. در سالهای اخیر ، سالمونلا تیفی همچنین مقاوم در برابر تری متوپریم-سولفامتوکسازول ، آمپی سیلین و سیپروفلوکساسین بوده است.
سایر درمان ها
سایر درمان ها عبارتند از:
- نوشیدن مایعات. که به جلوگیری از کم آبی بدن که در نتیجه تب طولانی مدت و اسهال ، کمک می کند. در صورت کمبود شدید آب بدن ، ممکن است نیاز به دریافت مایعات به صورت داخل وریدی باشید.
- عمل جراحی. اگر روده پاره شود ، برای ترمیم سوراخ به جراحی نیاز می باشد.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
اگر اخیراً از سفر به خارج از کشور برگشته اید و علائم خفیف مشابه علائمی که با تب حصبه ایجاد می شود دارید ، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شدید است ، به یک اورژانس مراجعه کنید یا با مراکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
آن چه می توانید انجام دهید
- محدودیت های قبل از قرار ملاقات. در تعیین زمان معاینه پزشک ، از اینکه آیا محدودیت هایی وجود دارد که باید در زمان معاینه رعایت کنید ، سوال کنید.
پزشک بدون آزمایش خون نمی تواند تب تیفوئید را تأیید کند ، و توصیه های لازم برای عدم انتقال این بیماری به دیگران را توضیح خواهد داد
- سابقه علائم. نوع علائم و مدت درگیری خود با این علائم را توضیح دهید
- ارتباط با منابع عفونت. آماده باشید تا سفرهای بین المللی را با جزئیات ، از جمله کشورهایی که بازدید کرده اید و تاریخ هایی که سفر کرده اید ، توصیف کنید.
- تاریخچه پزشکی. لیستی از اطلاعات مهم پزشکی را تهیه کنید ، از جمله سایر بیماری هایی که تحت درمان هستید و سایر داروها ، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید. پزشک همچنین باید از سابقه واکسیناسیون بیمار مطلع شود.
- سوالاتی که می توانید از پزشک خود بپرسید. سوالات خود را از قبل بنویسید تا بتوانید از وقت خود با دکتر خود نهایت استفاده را ببرید.
در مورد تب تیفوئید ، سوالاتی که ممکن است از پزشک بپرسید شامل موارد زیر است:
- علت بروز علائم بیماری چیست؟
- چه ازمایش هایی باید انجام شود؟
- چه راه های جایگزینی برای درمانی که شما پیشنهاد میکنید وجود دارد؟
- دچار بیماری های دیگری نیز می باشم، چگونه می توانم به بهترین صورت این وضعیت را کنترل کنم؟
- چه زمانی می توانم به کار یا مدرسه برگردم؟
- آیا در معرض عوارض طولانی مدت تب حصبه هستم؟
علاوه بر این سوالات، در پرسیدن هر سوال دیگری که برایتان پیش آمده است تردید نکنید.
چه انتظاری از پزشک خود دارید
پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است وقت بگذارد تا نکاتی را که می خواهید در مورد آنها عمیقاً صحبت کنیم ، مرور کنیم. پزشک شما ممکن است بپرسد:
- چه علائمی دارید و از چه زمانی شروع شده است؟
- آیا علائم بهتر یا بدتر شده است؟
- آیا علائم برگشت داشته است؟
- آیا اخیراً به خارج از کشور سفر کرده اید؟ چه کشور؟
- آیا قبل از مسافرت واکسن های خود را به روز کرده اید؟
- آیا تحت درمان بیماری دیگری نیز هستید؟
- آیا در حال حاضر داروهایی مصرف می کنید؟