نگاه کلی
سلولیت یک ضایعه پوستی بسیار شایع و بیضرر می باشد که باعث ایجاد سطحی ناصاف و گوشتی ،کمرنگ بر روی ران، باسن و شکم میشود. شیوع این ضایعه در زنان بیشتر است.
بسیاری از افراد سعی میکنند با کاهش وزن، ورزش، ماساژ و کرمهای برطرف کنندهی سلولیت موجود در بازار، ظاهر پوست خود را بهبود بخشند که اثر آن بر افراد مختلف، متفاوت است. گزینههای درمانی اثبات شده نیز موجود هستند، اگرچه نتایج آنها فوری و ماندگار نمی باشند.
علائم
سلولیت به شکل پوستی کمرنگ یا متورم به نظر میرسد، گاهی اوقات ظاهر آن را شبیه به پنیر یا پوست پرتقال توصیف میکنند. سلولیت خفیف را تنها در صورتی میتوانید مشاهده کنید که پوست خود را در مناطقی که دچار این عارضه شدند، مانند رانها را فشار دهید .
سلولیت شدیدتر باعث میشود که پوست، ظاهری ناصاف به شکل پستی و بلندی پیدا کند.
سلولیت بیشتر در اطراف ران و باسن دیده میشود، اما در ناحیهی سینه، زیر شکم و بازوها نیز قابل مشاهده است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
سلولیت نیازی به درمان ندارد، اما اگر نگران ظاهر پوست خود هستید، میتوانید در مورد گزینههای درمانی با پزشک خانواده یا متخصص بیماریهای پوستی (درماتولوژیست) یا جراح پلاستیک مشورت نمایید.
علل بیماری
اطلاعات کمی در مورد علل ایجاد سلولیت وجود دارد. پوست شامل بافت پیوندی فیبری می باشد که پوست را به عضله زیرین وصل میکند و چربی بین آن قرار دارد. با جمع شدن سلولهای چربی، آنها به سمت پوست بالا میروند، در حالی که بافت فیبری بلند و مستحکم به سمت پایین کشیده میشوند و این مکانیسم ، ظاهری ناهموار یا کمرنگ ایجاد میکند.
عوامل هورمونی و ژنتیک نیز در ایجاد سلولیت نقش دارند. ساختار پوست ، بافت پوست ، نوع بدن و فاکتورهای دیگر مانند وزن و توده عضلانی در ایجاد سلولیت تاثیر گذارند، اگرچه حتی بعضی از افراد مبتلا دارای اندام و وزن مناسبی می باشند.
عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)
شیوع این عارضه در زنان بیشتر از مردان است، در حقیقت، بیشتر خانمها بعد از بلوغ دچار سلولیت میشوند، این عارضه در خانمها به دلیل توزیع چربی در نواحی ران ها، باسن و لگن، که مناطق مستعد ایجاد سلولیت می باشد، بیشتر شایع است . همچنین بروز این عارضه با افزایش سن، هنگامی که پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد، بیشتر میشود.
افزایش وزن میتواند سلولیت را بیشتر نمایان کند، اما این عارضه در برخی از افراد لاغر نیز ایجاد میشود. سلولیت به صورت خانوادگی وجود دارد، بنابراین ژنتیک ممکن است بیشترین نقش را در ایجاد آن ایفا نماید. همچنین سبک زندگی بدون فعالیت همانند بارداری میتواند شانس ابتلا به سلولیت را افزایش دهد.
درمان
روشهای درمانی مختلفی برای بهبود ظاهر سلولیت ، البته به طور موقت ، در دسترس است. هر کدام نتایج خاص و عوارض جانبی خود را دارند. برخی مطالعات نشان می دهد که ترکیبی از درمانها می تواند رضایت بخشترین نتایج را به دنبال داشته باشد.
درمان های با لیزر و رادیوفرکانس درمانی. درمان های مختلف لیزری جهت درمان سلولیت در دسترس می باشد. در این روش ، الیاف نازک زیر پوست مورد تابش لیزر قرار می گیرد تا گرمای لیزر را دریافت کند و باعث از بین رفتن نوارهای فیبری و چربی شود. این روش می تواند برای شش ماه تا یک سال ظاهر سلولیت را بهبود بخشد. در این خصوص مطالعه های بیشتر مورد نیاز است.
همچنین دستگاهی وجود دارد که از رادیو فرکانس برای درمان نسبی استفاده می شود و باعث بهبود ظاهر پوست می شود.بعد از گذشت چندین جلسه متوجه بهبود ظاهر پوست خود می شوید. سلولیت ناشی از زایمان معمولاً بیش از درمان های عادی نیاز به تکرار دارند.
کرایولیپولیز. با استفاده از این روش ، چربی زیر پوست با دستگاهی مجهز به مکش خلا برای افزایش سطح تماس بافت با صفحات گرم کننده کشیده می شود. برای بازدهی بهتر ترکیبی از چند روش درمانی پیشنهاد می شود. نتایج به تدریج طی دو تا سه ماه ظاهر می شوند.
درمان با امواج صوتی. با استفاده از این روش ، یک تکنسین ژلی را به پوست ناحیه می زند و یک مبدل دستی را روی منطقه آسیب دیده نزدیک می کند. مبدل امواج صوتی را به بدن می فرستد و سلولیت را از بین می برد. بعد از گذشت چندین جلسه متوجه بهبود ظاهر پوست خود می شوید.
عمل جراحی. پزشک ممکن است یکی از روش هایی را که از سوزن، تیغ یا سایر ابزارهای ویژه برای جداسازی نوارهای فیبری زیر پوست که جهت انجام صافی پوست استفاده می شود، پیشنهاد کند. در این روش همچنین از پیوند چربی برای بهبود ظاهر پوست استفاده می شود. نتایج حاصل از این تکنیک ها ممکن است دو تا سه سال به طول انجامد.
از عوارض این روش ها می توان به درد و خونریزی در زیر پوست اشاره کرد.
درمان های سلولیت معمولاً تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرند. همچنین ، هر یک از این روش ها می تواند عوارض جانبی داشته باشد ، بنابراین حتماً آنها را با پزشک خود در میان بگذارید. مطمئن شوید که متخصص پوست یا جراح پلاستیک در تکنیک مورد نظر شما آموزش دیده و باتجربه می باشد.
درمان های جدید
محققان در حال بررسی روش های درمانی جدیدی با اثرات قوی مثل ترکیبی از لیپوساکشن و سونوگرافی یا لیزر می باشند. لیپوساکشن به تنهایی سلولیت را از بین نمی برد و ممکن است ظاهر پوست را بدتر کند. اما اگر با سونوگرافی یا لیزر درمانی ترکیب شود ، در صاف شدن پوست موثر می باشد. دراین زمینه نیز مطالعه های بیشتر مورد نیاز می باشد.
درمان های جایگزین
برخی از درمان های سلولیت بر اساس این مفهوم است که باعث افزایش جریان لنفاوی ، دفع سموم و کاهش مایعات اضافی در مناطق مستعد سلولیت می شود، می باشد. یکی از این روش ها اندرمولوژی می باشد که با احتمال آسیب اندک توسط سازمان غذا و دارو تأیید شده است ،که از دستگاه دستی مانند غلطک برای ماساژ پوست استفاده می شود که باعث بهبود جزئی در پوست می شود ، اما نتایج به طور معمول کوتاه مدت می باشند.
سبک زندگی و درمان های خانگی
خود مراقبتی می تواند تفاوت زیادی در بهبود ظاهر پوست ایجاد کند.
کرم های دارویی. شواهد نشان می دهد که استفاده از کرم رتینول 0.3٪ باعث بهبود ظاهر سلولیت می شود. رتینول به ضخیم شدن پوست کمک می کند و باعث کاهش فرورفتگی می شود. چنین محصولاتی یک یا دو بار در روز استفاده می شوند. هیچ اثر طولانی مدت از کرم رتینول به مدت شش ماه یا بیشتر دیده نشده است.
کاهش وزن. اگر اضافه وزن دارید ، کم کردن وزن و تقویت عضلات به بهبود ظاهر پوست فرورفته کمک میکند.
فعالیت بدنی. فعالیت هایی که تون عضلات را افزایش می دهد به بهبود ظاهر پوست فرو رفته، همچنین به گردش خون و تخلیه لنفاوی کمک می کنند.
یک یا چند ورزش و فعالیت مورد علاقه داشته باشید که از آن لذت ببرید و بتواند در برنامه های روزانه جای بگیرد ، مانند یوگا ، پیلاتس ، شنا ، پیاده روی ، دوچرخه سواری ، پله نوردی و رقص.
رژیم سم زدایی. این رژیم شامل مصرف کمتر الکل ، کافئین ، غذای فرآوری شده ، کربوهیدرات ها و چربی های اشباع شده و پرهیز از استعمال دخانیات ، قرص های رژیم غذایی ، داروهای خواب آور ، ملین ها و داروهای ادرار آور است و یک رژیم غذایی مبتنی بر مصرف سبزیجات و میوه های تازه ، آب ، غلات کامل ، غذاهای غنی از فیبر و مواد مغذی ضروری و اسیدهای چرب را شامل می شود. این رژیم به تنهایی سلولیت را درمان نمی کند ، اما دربهبود آن موثر است.
کرم های ضد سلولیت. کرم های مختلف و سایر درمان های موضعی به کاهش فرورفتگی پوست در سلولیت و بهبود بافت پوست و پر کردن پوست معرفی می شوند. اثر استفاده از این کرم ها بر روی پوست آسیب دیده احتمالاً غیرمستقیم و کوتاه مدت است. اگر می خواهید چنین کرم هایی را امتحان کنید ، به دنبال محصولاتی باشید که شامل کافئین ، رتینول و آلفا هیدروکسی اسیدها و آمینوفیلین می باشند.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
تهیه لیستی از سوالات جهت استفاده مناسب از وقت خود با پزشک کمک کننده است. برخی از سوالات اساسی که باید در رابطه با سلولیت از پزشک بپرسید شامل موارد زیر می شود:
- بهترین اقدام چیست؟
- گزینه های درمانی و مزایا و معایب هرکدام چگونه است؟
- هزینه های درمانی چقدر است؟
- چه نتایجی باید انتظار داشت؟
- چقدر نیاز به پیگیری برای درمان می باشد؟