نگاه کلی
سوفل قلب صداهایی است مانند صدای صفیرایجاد کردن یا صدای فش فش کردن که توسط خون آشفته در قلب یا نزدیک قلب ایجاد می شود. پزشک می تواند این صداها را با استتوسکوپ بشنود. هنگام بسته شدن دریچه های قلب، یک ضربان قلب طبیعی دو صدا مانند " لوب-دوپ " ایجاد می کند (که گاهی اوقات به عنوان "lub-DUP" توصیف می شود).
سوفل قلب می تواند از بدو تولد (مادرزادی) وجود داشته باشد یا در اواخر زندگی ایجاد شود.
سوفل قلب می تواند بی ضرر (خوش خیم) یا غیرطبیعی باشد. سوفل خوش خیم قلب نشانه بیماری قلبی نیست و نیازی به درمان ندارد. برای تعیین علت سوفل غیر طبیعی قلب نیاز به انجام آزمایش مداوم می باشد. همچنین نیاز به درمان دارد.
علائم
در صورت وجود سوفل خوش خیم قلب، به احتمال زیاد هیچ علائم و نشانه دیگری مشاهده نخواهد شد.
همچنین سوفل غیرطبیعی قلب، بسته به علت ایجاد سوفل، ممکن است علائم و نشانه های زیر را ایجاد کند:
- کبود شدن اندام به خصوص نوک انگشتان و لب ها.
- تورم یا افزایش ناگهانی وزن
- تنگی نفس
- سرفه مزمن
- بزرگ شدن کبد
- بزرگ شدن رگ های گردن
- در نوزادان، کاهش اشتها و عدم رشد طبیعی
- تعریق شدید با وجود فعالیت کم یا بدون حتی کمترین فعالیت
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- غش
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
بیشتر سوفل های قلبی جدی نیستند، اما اگر فکر می کنید خود یا فرزندتان سوفل قلبی دارید، یک قرار ملاقات با پزشک خانواده خود بگذارید. پزشک می تواند به شما بگوید که سوفل قلب خوش خیم است و نیازی به هیچ درمان دیگری ندارد یا اینکه یک مشکل اساسی قلب دارید و باید بررسی شود.
علل بیماری
سوفل قلب ممکن است تحت تأثیر عوامل زیر اتفاق بیفتد:
- هنگامی که قلب از خون پر می شود (سوفل دیاستولیک)
- هنگام تخلیه قلب (سوفل سیستولیک)
- در طول تپش قلب (سوفل مداوم)
سوفل قلب ممکن است خوش خیم یا غیرطبیعی باشد.
سوفل خوش خیم قلب
فردی که مبتلا به سوفل خوش خیم قلب می باشد معمولا دارای قلبی طبیعی است. این نوع سوفل قلب در نوزادان تازه متولد شده و کودکان شایع است.
سوفل خوش خیم وقتی رخ می دهد که خون با سرعت بیشتر از حد طبیعی در قلب جریان یابد. شرایطی که ممکن است باعث جریان سریع خون در قلب و منجر به سوفل خوش خیم قلب شود، عبارتند از:
- فعالیت بدنی یا ورزشی
- بارداری
- تب
- کمبود سلول های قرمز خون سالم برای حمل اکسیژن کافی به بافت های بدن (کم خونی)
- افزایش هورمون تیروئید در بدن (پرکاری تیروئید)
- مراحل رشد، مانند دوره بلوغ
سوفل خوش خیم قلب ممکن است با گذشت زمان از بین برود، یا ممکن است در کل عمر با شما همراه باشد حتی بدون اینکه هرگز عارضه های پزشکی بیشتری ایجاد کند.
سوفل غیرطبیعی قلب
در بزرگسالان غالباً سوفل به دلیل مشکلات اکتسابی دریچه قلب است. در کودکان نیز سوفل های غیر عادی معمولاً به دلیل مشکلات ساختاری قلب (نقص مادرزادی قلب) ایجاد می شوند.
کمبودهای مادرزادی رایج که باعث سوفل قلب می شوند عبارتند از:
سوراخ هایی در قلب. سوراخ های قلب که معروف به نقص سپتوم است، بسته به اندازه سوراخ و محل آن ممکن است جدی باشد.
شنت قلب. شنت قلبی هنگامی رخ می دهد که جریان خون غیرطبیعی بین حجره های قلب یا رگ های خونی وجود داشته باشد، که ممکن است منجر به سوفل قلب شود.
مشکلات دریچه قلب از بدو تولد. به عنوان مثال می توان به دریچه هایی اشاره کرد که از طریق آنها اجازه کافی به عبور خون داده نمی شود (تنگی) یا دریچه هایی که به درستی بسته نمی شوند و نشت می کنند (نارسایی مجدد).
در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، دلایل سوفل غیرطبیعی قلب شامل عفونت ها و شرایطی است که به ساختارهای قلب آسیب می رساند. مانند:
کلسیفیکاسیون سوپاپ. این سخت شدن یا ضخیم شدن دریچه ها ، مانند تنگی میترال یا تنگی دریچه آئورت، با افزایش سن می تواند رخ دهد. دریچه ها ممکن است باریک شوند (استنوتیک) و در نتیجه جریان خون در قلب دشوارتر شود و در نتیجه سوفل ایجاد شود.
آندوکاردیت. این عفونت در لایه داخلی قلب و دریچه ها معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که باکتریها یا میکروبهای دیگر از قسمت های دیگری از بدن مانند دهان از طریق جریان خون پخش شده و در قلب گیر کنند.
در صورت عدم درمان، آندوکاردیت می تواند به دریچه های قلب آسیب برساند یا آنها را از بین ببرد. این وضعیت معمولاً در افرادی رخ می دهد که قبلاً دچار مشکل دریچه قلب شده اند.
تب روماتیسمی. اگرچه اکنون در ایالات متحده نادر می باشد اما تب روماتیسمی یک بیماری جدی است که می تواند در صورت عدم درمان سریع یا کامل عفونت استرپتوکوکی گلو ایجاد شود. این عارضه می تواند به طور دائمی دریچه های قلب را تحت تأثیر قرار داده و در جریان خون طبیعی تداخل ایجاد کند.
عوامل خطرساز (ریسک فاکتورها)
چنانچه شخصی در خانواده شما دارای نقص قلبی باشد که با صداهای غیرمعمول همراه است، احتمال اینکه سوفل قلب داشته باشد افزایش می یابد.
بسیاری از شرایط پزشکی مختلف می توانند خطر سوفل قلبی را افزایش دهند، از جمله:
- عضله قلب ضعیف شده (کاردیومیوپاتی)
- عفونت پوشش قلب (اندوکاردیت)
- اختلالات خونی که با تعداد زیادی از سلولهای سفید خاص مشخص شده است، که ائوزینوفیلها (سندرم هایپروئوزینوفیل) نامیده می شود.
- برخی از اختلالات خود ایمنی ، از جمله لوپوس و آرتریت روماتوئید
- مواد شیمیایی حاصل از تومور نادر در ریه ها یا سیستم گوارشی که وارد جریان خون می شوند (سندرم کارسینوئید)
- بیماری دریچه قلب
- فشار خون بالا (فشار خون)
- فشار خون بالا در ریه ها (فشار خون ریوی)
- سابقه تب روماتیسمی
- تیروئید بیش از حد فعال (پرکاری تیروئید)
ابتلا به دیابت کنترل نشده یا عفونت سرخچه در دوران بارداری خطر ابتلا به نقص قلب و سوفل قلب کودک را افزایش می دهد. استفاده از برخی داروهای خاص، الکل یا داروها در دوران بارداری می تواند منجر به نقص قلب در نوزاد در حال رشد شود، که ممکن است باعث سوفل قلب شود.
پیشگیری از بروز بیماری
اگرچه کارهای زیادی برای جلوگیری از سوفل قلب نمی توان انجام داد، اما دانستن اینکه سوفل قلب بیماری نیست و اغلب بی ضرر است، باعث آرامش می شود. بسیاری از سوفل ها در کودکان با رشد کودکان خود به خود از بین می روند. برای بزرگسالان، سوفل با بهبود وضعیت زمینه ای ممکن است از بین برود.
تشخیص
سوفل های قلبی معمولاً هنگامی که پزشک در حین معاینه فیزیکی با استفاده از استتوسکوپ به قلب گوش می دهد، تشخیص داده می شوند.
برای بررسی بی عیب بودن یا غیر طبیعی بودن سوفل، پزشک باید موارد زیر را در نظر بگیرد:
- صدا چقدر بلند است؟ این صدا در یک مقیاس از 1 تا 6 درجه بندی می شود که 6 بلندترین آن است.
- در کدام قسمت قلب این صدا تولید می شود؟ و آیا این صدا در گردن یا کمر نیز شنیده می شود؟
- تن صدا چقدر است؟ آیا بالا، متوسط یا پایین است؟
- چه چیزی روی صدا تأثیر می گذارد؟ آیا ورزش یا تغییر وضعیت بدن روی صدا تأثیر دارد؟
چه زمانی و برای چه مدت رخ می دهد؟ سوفل که هنگام پر شدن قلب از خون (سوفل دیاستولیک) یا در کل ضربان قلب (سوفل مداوم) اتفاق می افتد، که ممکن است نشانه وجود یک مشکل قلبی باشد. برای یافتن علت باید آزمایشاتی انجام شود. سوفل که در هنگام تخلیه قلب اتفاق می افتد (سوفل سیستولیک) به طور کلی یک سوفل خوش خیم قلب است. سوفل خوش خیم قلب نشانه بیماری قلبی نیست و نیازی به درمان ندارد.
همچنین پزشک در مورد علائم و نشانه های دیگر که دلیل مشکلات قلبی خواهد بود و در مورد سابقه پزشکی شما و اینکه آیا سایر اعضای خانواده سوفل قلبی یا سایر بیماری های قلبی داشته اند، می پرسد.
آزمایش ها
اگر پزشک به این نتیجه برسد که شما دارای سوفل قلب غیر طبیعی هستید، ممکن است برای تشخیص بهتر بیماری نیاز به انجام آزمایش های اضافی داشته باشید، از جمله:
اکوکاردیوگرام. این آزمایش اصلی ترین آزمایش برای تعیین علت سوفل قلب است. در اکوکاردیوگرام از امواج اولتراسوند برای ایجاد تصاویر دقیق از ساختار و عملکرد قلب استفاده می شود. این کار می تواند به شناسایی دریچه های غیر طبیعی قلب مانند سفت شده (کلسیفیه شده) یا نشتی دریچه کمک کند و همچنین می تواند بسیاری از نقایص قلبی را تشخیص دهد.
اشعه ایکس قفسه سینه. عکس رادیوگرافی قفسه سینه تصویری از قلب، ریه ها و رگ های خونی را نشان می دهد. این کار می تواند نشان دهد که آیا قلب بزرگ شده یا خیر که این ممکن است به معنی وجود یک بیماری زمینه ای باشد که باعث سوفل قلب شود.
الکتروکاردیوگرام (نوار قلب). در این آزمایش غیرتهاجمی، یک تکنسین پروب هایی را بر روی قفسه سینه شما قرار می دهد که ضربات الکتریکی ضربان قلب شما را ثبت می کند. نوار قلب این سیگنال های الکتریکی را ثبت می کند و می تواند به پزشک کمک کند تا ریتم قلب و مشکلات ساختاری آن را مشخص کند.
کاتتریزاسیون قلب. در این آزمایش ، کاتتر در رگ یا شریان پا یا بازوی شما قرار می گیرد تا زمانی که به قلب شما برسد. فشارهای موجود در حجره های قلب شما قابل اندازه گیری است و رنگ می تواند تزریق شود.
این رنگ را می توان در رادیوگرافی مشاهده کرد، که به پزشک کمک می کند جریان خون را از طریق قلب، رگ های خونی و دریچه های شما ببیند تا مشکلات را بررسی کند. این آزمون به طور کلی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که سایر آزمایشات به نتیجه ای نرسیده اند.
درمان
سوفل خوش خیم قلب به طور کلی نیازی به درمان ندارد زیرا قلب در حالت طبیعی است. همچنین اگر سوفل خوش خیم ناشی از بیماری مانند تب یا تیروئید بیش از حد فعال (پرکاری تیروئید) باشد، با درمان آن ، سوفل از بین می رود.
سوفل غیرطبیعی قلب با گذشت زمان توسط پزشک دقیقاً کنترل می شود. درمان بستگی به بیماری قلبی دارد که باعث سوفل می شود و ممکن است شامل داروها یا جراحی باشد.
داروها
دارویی که پزشک برای شما تجویز می کند به مشکل قلبی خاصی که دارید بستگی دارد. برخی از داروهایی که پزشک ممکن است به شما بدهد شامل موارد زیر است:
داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد خون). این نوع دارو از ایجاد لخته خون در قلب و ایجاد سکته جلوگیری می کند. پزشک نیز ممکن است داروهای ضد انعقادی سنتی مانند آسپیرین ، وارفارین (جانتوون) یا کلوپیدوگرل (پلاویکس) را برای درمان تجویز کند. داروهای رقیق کننده خون جدیدتری که داروهای ضد انعقاد خوراکی با اثر مستقیم (DOAC) نامیده می شوند نیز ممکن است تجویز شوند. به عنوان مثال می توان به آپیکسابان (الیکوئیس)، ریواروکسابان (زارلتو)، دابیگاتران (پراداکسا) و سایر موارد اشاره کرد.
قرص های آب (ادرار آور). داروهای ادرار آور مایعات اضافی را از بدن خارج می کنند، که می تواند به درمان سایر شرایطی که باعث بدتر شدن سوفل قلب می شوند مانند فشار خون بالا کمک کند.
مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE). مهار کننده های ACE فشار خون را پایین می آورند. فشار خون بالا می تواند شرایط زمینه ای که باعث سوفل قلب می شود را بدتر کند.
استاتین ها. استاتین ها به کاهش کلسترول کمک می کنند. به نظر می رسد داشتن کلسترول بالا برخی از مشکلات دریچه قلب، از جمله برخی سوفل های قلبی را بدتر می کند.
مسدود کننده های بتا. این داروها ضربان قلب و فشار خون را کاهش می دهند. از آنها برای برخی از انواع مشکلات دریچه قلب استفاده می کنند.
پزشکان توصیه می کردند که اکثر افراد مبتلا به سوفل غیرطبیعی قلب قبل از مراجعه به دندانپزشک یا انجام عمل جراحی برای جلوگیری از ورود باکتری به غشای قلب (آنتی بادی آندوکاردیت عفونی) از آنتی بیوتیک استفاده کنند.
همچنین پزشکان دیگر آنتی بیوتیک ها را به جز در افرادی که دریچه قلب مصنوعی دارند یا سابقه عفونت دریچه قلب یا نقص مادرزادی قلب دارند که معمولاً خطر ابتلا به آندوکاردیت عفونی را افزایش می دهد، را قبل از انجام هر کاری توصیه نمی کنند.
عمل جراحی
برای ترمیم دریچه آسیب دیده یا نشتی که باعث سوفل قلب می شود، ممکن است نیاز به جراحی باشد. با توجه به شرایط قلبی ، پزشک ممکن است یکی از چندین گزینه درمان دریچه قلب را توصیه کند.
ترمیم دریچه
برای ترمیم دریچه، پزشک ممکن است یکی از روش های زیر را توصیه کند:
بالون والوپلاستی. این روش برای از بین بردن تنگی دریچه انجام می شود. در حین انجام یک جراحی بالون، یک کاتتر کوچک حاوی یک بالون قابل انعطاف در قلب فرو میکنند تا درون دریچه قرار می گیرد و سپس برای بزرگ شدن دریچه باریک شده منبسط می شود.
آنولوپلاستی. در این روش، جراح با کاشت حلقه مصنوعی، بافت اطراف دریچه را محکم می کند. این اجازه می دهد تا بروشورها به هم نزدیک شوند و دهانه غیرطبیعی را از طریق دریچه ببندند.
تعمیر پشتیبانی ساختاری. در این روش، جراح نخ هایی را که از دریچه ها پشتیبانی می کنند (طناب های وتری و عضلات پاپیلاری) جایگزین و یا کوتاه می کند تا پشتیبانی ساختاری را ترمیم کند. وقتی طناب ها و عضلات از طول مناسبی برخوردار باشند، لبه های بروشور دریچه به هم می رسند و نشت را از بین می برند.
تعمیر برگچه (فلپ) دریچه. در این ترمیم جراح دریچه را جدا کرده، برش می دهد یا چین هایی به آن اضافه می کند.
تعویض دریچه
در بسیاری از مواردی دریچه باید تعویض شود. گزینه ها عبارتند از:
عمل قلب باز. این روش اصلی، درمان تنگی دریچه شدید است. در این روش جراح دریچه باریک شده را برداشته و یک دریچه مکانیکی یا دریچه بافتی از جنس بدن جایگزین می کند. دریچه مکانیکی که از فلز ساخته می شوند معمولاً با دوام هستند، اما خطر تشکیل لخته های خون را دارند. دریچه های بافتی نیز ممکن است از یک بدن خوک، گاو یا اهدا کننده انسان مرده حاصل شود. آنها اغلب سرانجام به جایگزینی نیاز دارند.
روش راس. در این نوع تعویض دریچه قلب از دریچه ریوی خود استفاده می شود (اتوگرافت). به دلیل در دسترس بودن گزینه های کمتر پیچیده و در عین حال کارآمد، اغلب مورد استفاده قرار نمی گیرد.
تعویض دریچه آئورت ترانس کاتر (TAVR). این روش کمتر تهاجمی برای جایگزینی دریچه قلب است. TAVR شامل تعویض دریچه آئورت با دریچه مصنوعی از طریق یک شریان در پا یا در یک برش کوچک در قفسه سینه است.
در بعضی موارد، می توان یک دریچه را از طریق کاتتر وارد دریچه تعویض بافت کرد که باید تعویض شود (روش دریچه در دریچه ).
TAVR معمولاً برای افرادی که دچار تنگی دریچه آئورت شدید هستند و در معرض خطر افزایش عوارض ناشی از جراحی دریچه آئورت هستند، اختصاص دارد.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
اگر فکر می کنید خودتان یا فرزندتان سوفل قلبی دارید، حتماً به پزشک خانواده اطلاع دهید. اگرچه بیشتر سوفل های قلبی بی ضرر هستند، اما بهتر است هرگونه مشکل اساسی در قلب را که می تواند جدی باشد، با پزشک خود در میان بگذارید.
از آنجا که زمان ملاقات شما با پزشک مختصر است و از آنجا که اغلب اطلاعات زیادی برای دانستن وجود دارد، بهتر است که برای ویزیت پزشک آماده باشید. در اینجا برخی از اطلاعات برای کمک به شما در آماده شدن و انتظاراتی که از پزشک دارید، آورده شده است.
آن چه می توانید انجام دهید
از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. در زمان تعیین وقت ، حتماً در رابطه با اقدامات لازم قبل از ملاقات با پزشک به عنوان مثال، اگر نوع خاصی از اکوکاردیوگرام دارید که ممکن است لازم باشد چندین ساعت قبل از قرار ملاقات خود چیزی مصرف نکنید، سوال کنید.
- علائمی که تجربه می کنید را یادداشت کنید، از جمله علائمی که به نظر می رسد ارتباطی با دلیل سوفل های قلبی نداشته باشد.
- اطلاعات شخصی از جمله سابقه خانوادگی سوفل های قلبی، مشکلات ریتم قلب، نقص قلب، بیماری عروق کرونر، اختلالات ژنتیکی، سکته مغزی، فشار خون بالا یا دیابت و هرگونه فشارهای اساسی یا تغییرات اخیر زندگی را یاداشت کنید.
- نام و مقدار داروها ، ویتامین ها یا سایر مکمل هایی که اخیراً مصرف کرده اید را نیز یاداشت کنید..
- یکی از اعضای خانواده یا دوست خود را همراه داشته باشید. بعضی اوقات یادآوری تمام اطلاعات ارائه شده در هنگام قرار ملاقات دشوار است. شخصی که شما را همراهی می کند، می تواند به شما در یادآوری نکات پزشک کمک کند.
- در مورد رژیم غذایی و عادات ورزشی آماده بحث باشید. زیرا اگر از قبل رژیم یا ورزش خاصی را دنبال نمی کردید،باید آمادگی کامل در مورد هر چالشی که ممکن است در شروع کار با آن روبرو شوید، را داشته باشید.
- سوالاتی که می خواهید از پزشک بپرسید را یادداشت کنید.
وقت شما با پزشک محدود است ، بنابراین تهیه لیستی از سوالات می تواند به شما کمک کند تا از وقت خود نهایت استفاده را ببرید. در مورد سوفل قلبی، برخی از سوالات اساسی که باید از پزشک بپرسید عبارتند از:
- محتمل ترین دلیل سوفل قلب چیست؟
- دلایل احتمالی دیگر سوفل قلب چیست؟
- چه نوع آزمایش هایی لازم است؟
- بهترین درمان یا مراقبت های بعدی چیست؟
- گزینه های جایگزین درمان اصلی که شما پیشنهاد می کنید چیست؟
- عارضه های پزشکی غیر از سوفل قلب چگونه باید کنترل شود؟
- آیا محدودیتی در رژیم غذایی یا ورزش وجود دارد که لازم باشد آنها را دنبال کنم؟
- آیا باید به متخصص مراجعه کنم؟
- اگر جراحی لازم باشد، کدام جراحی را توصیه می کنید؟
- آیا جایگزینی عمومی برای دارویی که تجویز می کنید وجود دارد؟
- چه مجله ها و بروشورهایی در دسترس هستند؟ چه سایت هایی را برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می دهید؟
از پزشک چه انتظاری می رود
پزشک احتمالاً تعدادی سوال از شما می پرسد. همچنین آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است نیازمند وقت بیشتری باشد تا نکاتی را که می خواهید مرور کنید. سوالاتی که ممکن است پزشک بپرسد:
- چه زمانی برای اولین بار علائم را تجربه کردید؟
- آیا علائم گاه به گاه است یا مداوم؟
- شدت علائم چقدر است؟
- آیا چیزی علائم را بهبود می بخشد؟
- آیا چیزی علائم را بدتر می کند؟
- آیا تا به متوجه کبودی در پوست خود شده اید؟
- آیا تنگی نفس دارید؟ چه زمانی این اتفاق می افتد؟
- آیا تا به حال غش کرده اید؟
- آیا درد قفسه سینه داشته اید؟
- آیا در پاهای خود تورم داشته اید؟
- هنگام ورزش چه احساسی دارید؟
- آیا تاکنون از داروهای غیرقانونی استفاده کرده اید؟
- آیا تابحال تب روماتیسمی داشته اید؟
- آیا شخص دیگری در خانواده سوفل قلب یا مشکل دریچه قلب دارد؟